Vil ha liv i den fjerde veggen i kulturkvartalet

SPENT: Morten André Berger, leder i Halden kulturråd, er forsiktig optimist i forkant av møtet me Hovedutvalg for samfunnsutvikling og kultur førstkommende onsdag.

SPENT: Morten André Berger, leder i Halden kulturråd, er forsiktig optimist i forkant av møtet me Hovedutvalg for samfunnsutvikling og kultur førstkommende onsdag. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Den nye lederen i Halden kulturråd er veldig fornøyd med spennvidden i styret sitt.

DEL

- Styret har en helt genial sammensetning. Vi har kontakter og ekspertise innen blant annet dans, teater og korps, og alle styremedlemmene er engasjerte i kulturlivet i Halden, sier den nyvalgte lederen i Halden kulturråd.

Umusikalsk kulturell

Ifølge ham selv er han den av styrets åtte medlemmer med minst kulturell kompetanse til tross for at han har prøvd å gjøre noe med det. Da han jobbet i Fredrikstad, gjorde han en innsats for å lære seg å spille munnspill. Med stativ selvfølgelig. Han klarte å lære seg "Lisa gikk til skolen".

- Jeg kaller meg motorisk dement og kan verken synge, danse eller spille et instrument. Men jeg elsker å gå på konsert og er lokalpatriot på min hals. Begge sønnene mine spiller i band, og datteren min har sunget i bandet, så jeg har alltid vært kulturengasjert gjennom dem, sier han til sitt "forsvar".

Derfor er han ekstra glad for å ha med seg fagfolk i kulturrådets styre.

- Det gjelder å være god på å delegere, og det er jeg etter mange års erfaring som prosjektleder, forteller Berger med glimt i øyet.

Drømmenes hus

Nå har han minst ett år på seg til å gjøre noe med kulturlivet i Halden.

- Jeg skal prøve å sette spor etter meg, og en viktig oppgave for Halden kulturråd blir å styrke samarbeidet mellom foreningene i byen. Derfor har jeg sendt ut en undersøkelse for blant annet å få oppdatert oversikt over medlemsmassen vår. Det er enklere å gi et godt tilbud når vi vet hvem vi skal forholde oss til, sier Berger.

Han er klar på at kulturrådet ikke skal være arrangør, men mer en katalysator som kan få til samarbeid og synergier mellom medlemmene.

- For å få til det, hadde det vært til stor hjelp å ha sted som folk naturlig trakk til når de skulle arrangere noe, eller når de ville delta i Haldens kulturliv. Her kommer Samfundet i kulturkvartalet inn. Tenk hva vi kan få til i det huset, understreker kulturrådets leder.

Fellesskap i Samfundet

Bygningen eies i dag av Studentsamskipnaden og ligger til salgs ute på det åpne markedet. Noen aktører har prøvd å skape nytt kulturliv i det gamle Arbeidersamfundet etter at studentene trakk seg ut, men de har ikke lykkes.

- Det er vanskelig å få til noe i Samfundet alene. Det er nettopp derfor jeg vil ha flere aktører på banen som kan bruke huset som sin base. Det er stort og har plass til mange. Samtidig ønsker jeg en holdning om at kultur skal være uten aldersgrense. Det er en sak jeg er opptatt av som tidligere far til bandmedlemmer under 18 år. Det var flere steder hvor sønnene mine ikke fikk spille på den tida de var under 18 år, forklarer Berger.

Ingen alder på kulturopplevelser

Konsert og alkohol går hånd i hånd i de fleste kulturtilbud. Halden er intet unntak, men det håper Berger at byen kan bli unntaket andre ser til.

- Jeg savner et sted uten aldersgrense verken oppover eller nedover. Et sted hvor kulturen er fellesnevneren uavhengig av type kultur og alderssammensetning. Samtidig skjønner jeg at pengene ligger i alkoholsalget. Men når Oslo Ess kan gjøre konserter uten aldersgrense, så må det være mulig for andre også, mener kulturrådets nye leder.

Han mener at yngre kulturelskere går glipp av mye på grunn av aldersgrenser.

- Jeg engasjerer meg fordi jeg vil at andre skal få de samme konsertopplevelsene som jeg selv har. God musikk har ingenting med alder å gjøre. Det kan gi nære og store opplevelser for alle, sier han.

Strikking og indierock

Den ultimate drømmen beskriver kulurrådslederen slik:

- Tenk deg en eldre dame på vei til møte i syforeningen. Underveis går hun forbi Samfundet og hører punkmusikk. Hun blir nysgjerrig og går inn. På scena står 13-14-åringer og spiller, og den eldre damen bestemmer seg for å høre ferdig konserten i stedet for å gå til syforeningsmøtet. Ingen løfter på øyebrynet eller rynker på nesa fordi de syns det er for at hun blir værende. Det hadde vært kult, sier han.

- Et annet eksempel er fra Borås. Der er kulturlivet så sammenspleiset at en gjeng strikkeglade damer og det svenske indierockbandet Bod Hund samarbeider om å få på plass et nytt sceneteppe til bandet. Det er helt genialt! En slik kultur vil kulturrådet gjerne være med på å legge til rette for i kulturmiljøet i Halden, sier Berger.

Mangler den fjerde veggen

Men selv om Berger brenner ekstra for Samfundet og et kulturliv uten aldersgrense, understreker han at bredden i styret skal gjenspeiles i kulturrådets arbeid.

- En opptelling viser at det ble arrangert 750 kulturarrangement i Halden i fjor. Det sier noe om stor rolle kultur spiller i Halden-samfunnet, og det viser hvor stort engasjement kulturrådet har å forvalte, fastslår han.

- Samfundet er bare en av mange saker. Vi skal favne bredt. Men det er ingen tvil om at vi mangler den fjerde veggen i kulturkvartalet, og det er Samfundet, avslutter kulturrådets leder, Morten Berger.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags