Samfundet er ikke tapt likevel

VIL FINNE EN LØSNIG: Klaus Grandahl (t.v.) og Dan Levi Berg representerer de nye eierne av Samfundet. Ordfører Thor Edquist (H) har tatt kontakt med dem for å finne fram til en løsning som gjør at Samfundet kan bevares som en kulturinstitusjon.

VIL FINNE EN LØSNIG: Klaus Grandahl (t.v.) og Dan Levi Berg representerer de nye eierne av Samfundet. Ordfører Thor Edquist (H) har tatt kontakt med dem for å finne fram til en løsning som gjør at Samfundet kan bevares som en kulturinstitusjon. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Da ordfører Thor Edquist fikk vite at Samfundet var solgt til et Sarpsborg-firma, tok han rakst kontakt i håp om å beholde bygget som en kulturinstitusjon i Halden.

DEL

- Vi har invitert kjøperne til å se på en samarbeidsavtale med kommunen om bygget eller eventuelt bytte det bort i annen kommunal eiendom. Det er håp i det hengende snøret. Det er jo ikke jeg som avgjør dette, men jeg synes det var verdt å ta kontakt for å se hva vi kan få til, sier Thor Edquist.

Han står utenfor det forfalne bygget i Violgata sammen med de nye eierne i Vestengveien eiendom, Klaus Grandahl (eier) og Dan Levi Berg (eiendomsutvikler).

De nye eierne har ikke engang sett innsiden av bygget før de kjøpte det og ble tatt på senga av det store engasjementet i Halden for Samfundet.

Overrasket over engasjementet

- Vi visste nok ikke at det betydde så mye for haldens befolkning. Vi har fått vanvittig mange henvendelser fra vanlige haldensere.

Og tilbakemeldingene fra haldenserne er klare.

- De ber oss prøve å bevare bygget som det har vært og ikke bygge leiligheter. Da ordføreren tok kontakt og hadde en idé, så tente vi på det med en gang. Vi er helt åpne for å vurdere dette, sier Klaus Grandahl til HA.

- Hva slags løsninger vil være akseptable for dere?

- Det må vi få komme tilbake til, men vi har allerede diskutert flere mulige løsninger, sier Grandahl.

- Et siste forsøk

- Jeg synes det var verdt å gjøre et siste forsøk for å se om det er mulig å få en framtid for dette bygget, supplerer ordfører Thor Edquist.

- Du og det politiske miljøet i Halden har fått kritikk for ikke å ha tatt Samfundet på alvor før det nå ble solgt. Hvorfor kommer dette utspillet først nå?

- Det er fordi det er nå det dukket opp en mulighet for løsning. Den var ikke der før salget. Da Studentsamskipnaden i Østfold eide bygget, var det bare snakk om et rent kjøp. Og de ville heller ikke fire på prisen eller gå inn på en annen avtale med kommunen, påstår Edquist.

Diskuterte aldri eiendomsbytte

Men på konkret spørsmål om kommunen også tilbød studentsamskipnaden en løsning med bytte mot annen kommunal eiendom, innrømmer Edquist at det ikke har vært forsøkt.

- Det har vi aldri diskutert, bekrefter han.

Nå vil ordføreren be administrasjonen om å utrede mulige løsninger for å bevare Samfundet i samråd med de nye eierne.

- Så vil det bli lagt fram som en politisk sak etter valget, sier ordføreren.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.