– Vi kommer til å skru av lys og varme. Vi kan ikke bruke mye penger på Samfundet

SAMFUNDET: Vestengveien Eiendomsutvikling AS eier bygningen.– Vi avventer, men har egentlig ventet lenge nok, daglig leder Dan Levi Berg-Nilsen.

SAMFUNDET: Vestengveien Eiendomsutvikling AS eier bygningen.– Vi avventer, men har egentlig ventet lenge nok, daglig leder Dan Levi Berg-Nilsen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Leder Morten André Berger i Halden kulturråd er oppgitt over at utvalget skyver ballen tilbake til kulturrådet.

DEL

Politikerne ønsker at det er kulturrådet som skal sitte i førersetet og etablere en stiftelse som kan overta og drifte Samfundet. Det ble vedatt i hovedutvalg for samfunnsutvikling og kultur onsdag.

– Jeg er skuffet, men vedtaket er ikke overraskende, sier leder Morten André Berger i Halden kulturråd.

– Jeg sitter med en følelse av man ikke har hørt på noe av det vi har sagt eller presentert, sier han.

Snakk om makeskifte

Han forteller at det i  forbindelse med befaring og saksutredning er nevnt at Halden kulturråd skal være en del av en stiftelse.

– Vi skal ikke etablere en stiftelse som kan overta og drifte Samfundet, men vi er klar på å være sammen med en Halden kommune og andre i en stiftelse.

SKUFFET: Morten André Berger er frustrert over at det virker som om politikerne ikke har hørt hva Halden kullturråd presentert for dem.

SKUFFET: Morten André Berger er frustrert over at det virker som om politikerne ikke har hørt hva Halden kullturråd presentert for dem. Foto:

– Nå er også politikere bekymret for at det vil koste for mye. Det er bare tull. Meningen er å overta Arbeidersamfundet som det er nå i et makeskifte med Vestengveien Utvikling basert på takst for takst. Vestengveien Utvikling har også tilbudt å gjøre oppgradering med blant annet universell utforming, sier lederen i kulturrådet.

Morten André Berger forstår ikke regnestykket til Yngve Milde (H), som under onsdagens møte hevdet det vil koste opp mot 60 millioner kroner før man får bygningen i brukbar stand.

– Dessverre ser det ut til å ha vært et slett arbeid, kommenterer Berger.

– Bedre å si nei

Han blir også oppgitt, når politikerne føler at de ikke har nok informasjon.

– Da får de samtale med oss om hva som ønskes, så skal vi jobbe målrettet for å få det fram. Jeg mener at i denne saken kunne utvalget ha dekket både samfunnsutvikling og kultur, sier han og tillegger:

– Da er bedre å si nei. Vi vil ikke være med på dette. Gjør Samfundet om til boliger.

Morten André Berger vil kalle sammen til et møte i Halden kulturråd.

– Vi får diskutere hva vil skal gjøre, men vedtaket i utvalget tærer på energien, sier han.

Avventer et konkret vedtak

Vestengveien Utvikling eier Samfundet, som ble kjøpt for to millioner kroner av Studentsamskipnaden i 2015. Planen var å gjøre om bygningen til boliger, men har vært villig til å forhandle om et makeskifte.

– Hvor lenge kan dere vente?

– Vi har egentlig ventet lenge nok. Nå skal jeg sette meg inn i saken, men vi kommer til å skru av lys og varme. Det har stått på. Vi kommer til å tappe fyringsrør og vannrør. Så lenge det ikke er noen løsning, kan vi ikke bruke for mye penger på Samfundet, svarer daglig leder Dan Levi Berg-Nilsen i Vestengveien Utvikling.

– I utvalgsmøtet ble det hevdet å koste opp mot 60 millioner kroner før man får bygningen i brukbar stand?

– Hvis vi skulle basert på de tallene, så kunne ikke vi ha drevet med eiendomsutvikling, svarer Dan Levi Berg-Nilsen.

Han bekrefter at Vestengveien Utvikling har nevnt oppgradering i forbindelse med et makeskifte.

– Det var til universell utforming med blant en heis, men det er ikke forhandlet om noe. Vi forholder oss til vedtak og deretter forhandlinger. Hvis ikke det skjer, så legger man saken død, sier Berg-Nilsen.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken