Nå har arrangøren av russetreffet i Halden bestemt seg

KLAR FOR MER MORO: Lasse Kjønigsen kommer til Fredriksten festning også i 2017. Og han tar med seg 8000 festklare russ.

KLAR FOR MER MORO: Lasse Kjønigsen kommer til Fredriksten festning også i 2017. Og han tar med seg 8000 festklare russ. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Russetreffet forsvinner ikke fra Halden til tross for nye alkoholregler. Dermed kommer det rekordmange russ til festningen om bare en drøy måned.

DEL

– Vi blir i Halden, slår arrangør Lasse Kjønigsen fast overfor Halden Arbeiderblad.

Forstår politiet

I vinter har det vært mye oppmerksomhet rundt russetreffet i Halden fordi de like før jul fikk beskjed fra Øst politidistrikt om at ingen russ i 2017 får lov til å ta med seg alkohol inn på arrangementet, slik de har fått lov til helt siden 2014. Nå må de kjøpe det inne på området i stedet.

– Jeg forstår hvorfor politiet valgte å gjøre det. Men for oss har det vært viktig med likhet for loven, sier Kjønigsen.

For mens Øst politidistrikt ville stramme inn på alkoholpraksisen på russearrangementer, så har ikke politidistriktene tilknyttet russetreffet i Lillehammer og russetreffet på Tryvann hatt de samme planene.

Vurderte flytting seriøst

– Det var lenge veldig aktuelt for oss å flytte arrangementet fra Halden, er Kjønigsen åpen på.

Når de likevel valgte å bli, skyldes det flere forhold. For det første har Kjønigsen fått forsikringer fra politiet om at skjenkereglene for russearrangementer i Norge blir like i år eller senest i 2018. I tillegg så er han voldsomt imponert over hvordan Halden kommune har jobbet opp mot nasjonale myndigheter for å hindre at russetreffet i Halden skulle bli forskjellsbehandlet i negativ forstand.

Skryter av kommunen

– Halden kommune har strukket seg langt, det må jeg si. Jeg er imponert over både ordfører Thor Edquist, Sven Stranger (kommunens jurist), Jens Petter Berget (leder for samfunnsutvikling) og Magne Rannestad (Fredriksten Festnings Venner). Ikke bare har de hjulpet oss med å få svar fra myndighetene, men de har også utøvd press for å få like regler i hele Norge, og det har vi fått indikasjoner på at det nå blir, sier Kjønigsen.

På russetreffet på Fredriksten festning får russen altså ikke ta med noe alkohol inn på arrangementet. Heller ikke i bussen eller russebilen som står parkert inne på området.

Skal ikke tjene penger på alkohol

– Vi har allerede fått mange spørsmål om hva vi gjør med prisene på alkohol, innrømmer Lasse Kjønigsen.

Arrangøren har ikke selv hatt noe ønske om å selge og tjene penger på alkohol, derfor vil de legge seg på det de selv karakteriserer som en «meget hyggelig linje».

– Vi skal ha null fortjeneste på alkoholen. Det blir til innkjøpspris pluss avgifter og kostnader. Jeg antar at en øl da vil koste rundt 45 kroner, sier han.

Og dermed tror han at det ikke vil bli dyrere for den enkelte russ.

– Nå unngår man også problemet med at mange som har hamstret alkohol i bussene får det frastjålet av andre russ i løpet av helgen. Det vet vi at har vært et problem, sier han.

Tror flere vil bli bortvist fra festen

– Tror du innstrammingen fører til at færre må behandles for å ha drukket for mye alkohol?

– Det er vanskelig å si, men jeg tror det vil gå ut på omtrent det samme. Men jeg tror at nå vil flere personer bli bortvist fra stedet på grunn av at de er overstadig beruset. I henhold til alkoholloven er det strengere å drikke inne på et skjenkeområde enn på en privat fest, sier Kjønigsen.

Rekordmange russ

Festen skjer første helgen etter påske, fra 21. til 23. april, og det blir rekordmange russ som kommer til Halden.

– Russetreffet er fulltegnet. 117 busser er påmeldt og vi kommer til å krype over 8.000 deltakende russ, forteller arrangøren.

I 2016 var det 6.000 russ i festningen. Kjønigsen konstaterer at de stadig når ut til nye deler av landet.

Ryktet har spredd seg til Bergen

– I fjor var det en buss her fra Bergen, i år kommer det en veldig stor delegasjon. I tillegg kommer det russ fra både Stavanger, Ålesund, Steinkjer og Stjørdal. Det er veldig gøy at vi får vist fram Halden og festningen til helt nye mennesker, sier han entusiastisk.

– Hva tror du er årsaken til at russetreffet blir mer og mer populært for hvert år som går?

– Jeg liker å tro at det er fordi den planen vi la for fire år siden, fungerer. Vi forsøker å ta russen på alvor med artister og produksjon, trygghet, samarbeid med kommune, politi og myndigheter, godt vakthold, natteravner og beinhard jobbing.

Føler seg ønsket

– Oppfatter du at Halden ellers også ønsker russetreffet i byen?

– Ja. Vi får kommentarer fra en og annen som synes det blir grisete under treffet, men det kommer også folk innom når vi rigger opp uka i forkant og kommenterer; «russetreffet er det sikreste vårtegnet på festningen», med et smil. Det er hyggelig, sier arrangøren.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.