Da Lasse Kjønigsen fra Fredrikstad arrangerte det første russetreffet for åtte år siden, visste han ikke at det skulle bli landets nest største etter så få år.

Per i dag er det Landstreffet i Stavanger som er størst. De har arrangert russetreff i 30 år.

Vi møter Kjønigsen på parkeringsplassen på festningen. Oppriggingen har foregått noen dager allerede, og snart er de ferdig. Festningsområdet fra parkeringer til områdene rundt Place d'Armes og ned til Montessori skole er gjerdet inn. Det er bygd en svær scene foran Kroa, som fortsatt skal bli flere meter lang på grunn av store skjermer på hver side. Det er store krefter som trengs for å få på plass en hel festival på en helg.

– Vi har et budsjett på 15 millioner kroner. Etter så mange år er vi heldige ved at mye av utgiftene vi har til lønn, booking og slike ting allerede er i organisasjonen, sier han.

Organisasjonen han snakker om er SKY Agency som arrangerer festivaler som Idyll i Fredrikstad, Findings i Oslo, Utopia i Stavanger, Stavernfestivalen og Rakettnatt, for å nevne noe.

– Det har blitt en stor bedrift. Samme crew. Samme utstyr. Ting går litt enklere nå enn det gjorde før. Ting er kanskje ikke billigere, men vi sparer hvert fall en del på å ha det sånn, sier Kjønigsen.

Det gjøres klart for å ta imot 8.000 russ fra hele landet. Til og med russ fra Alta kommer til Halden i år. 

På den nedre delen av parkeringsplassen er det også satt opp et 1.000 kvadratmeter stort sirkustelt som skal bli brukt som nattklubb. 

Lasse Kjønigsen sier det blir store artister inne i sirkusteltet som skal bli brukt som nattklubb. Fredag er artiten Blackie ventet. Til lørdag er det Kamelen. 

I år kjøpte Landstreffet Fredriksten ut de mest populære artistene i Norge- rangert etter målgruppa. Derfor får ikke blant annet Broiler eller Ballinciaga spille på andre russearrangementer enn på festningen.

– Det gjør oss veldig eksklusive, sier Kjønigsen.

Andre artister som skal opptre i år er Soppgirobygget, Undergrunn, Roc Boyz, Ash Olsen, Aiba, Plaza, Victoria Nadine, Blackie, Kamelen og Bibbebaby.

I år har det kommet opp to VIP-telt ved siden av scenen. Her kan opptil 25 russ gå sammen om å kjøpe plass hele helga. Ett telt koster 50.000 kroner å leie. 

På Place d'Armes har det kommet opp et stort telt som skal bli brukt som soveplasser. I tillegg til dette kan russen enten sove i egne biler og busser, eller på hotell. Lasse Kjønigsen sier til HA at hotellene i Halden, Sarpsborg og Fredrikstad har blitt booket av russ, og er nå fullbooket. Nå har også hotell i Strömstad begynt å få bookinger fra russen. 

På parkeringsplassen blir det omtrent ti forskjellige foodtrucks.

– Alt fra thaimat til burger, sier Kjønigsen.

I år har Landstreff Fredriksten for første gang med en lokal leverandør, Kirkengstua Brød og Sirkus Foodtruck.

På samme plass blir det også infotelt. Det blir satt opp flere toalett og dusj-muligheter.

Russetreffet er fra 21–23. april, og vi må forvente oss storinnrykk av russ fra hele landet fra og med fredag morgen.