Gå til sidens hovedinnhold

Roper varsku om russefylla

Artikkelen er over 6 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Trond Henriksen er ny Signertskribent i HA. Han er til daglig programvert i Radio Prime, Halden. Henriksen har markert seg som svært åpen om sin fortid. Han er straffedømt flere ganger, og ble en i en periode betegnet som «Norges farligste mann». Han har flere ganger deltatt i debatter om kriminalpolitikken her i landet.
 

Jeg observerte i dag noe jeg syntes er trist. Fire fyllesyke russ som hadde sendt sjåføren i sjappa for å handle øl. Du kan kalle meg gammeldags, festbremser eller ungdomsfiendtlig, men jeg må virkelig få rope et varsku her!!!

Jeg må oppriktig få si, at jeg aldri har forstått hvordan man har greid å forandre en feiring etter en seier, til å feire noe før du vet utfallet?

Russemarkering har røtter tilbake til 1700-tallet. Da fantes det ikke universitet i Norge, og nordmenn måtte studere i København.

En markering av fullført gymnasium fins mange steder i verden, men den norske feiringen er i høy grad særegen.

I 1979 vedtok Arbeiderpartiregjeringen å legge eksamen til etter 17. mai for å dempe en for vill russefeiring.

Slik skulle elevene få mer tid til faglige forberedelser. Russefeiringen har ikke blitt mindre på 35 år og heller ikke tiden til elevenes faglige utvikling. Tvert imot så når det nye høyder hvert år.

Vi har en underlig måte å se russen på. Selvfølgelig er de verdens fineste ungdom før festen. Men hvilket oppgående menneske er fin etter fire uker på fylla?

Som pappa, ville jeg i dag blitt redd over å se datteren min så dårlig en mandag. Og enda mer redd, hvis jeg hadde sett sjåføren kjøpe alkohol for å stoppe hennes fylleangst.

Jeg syntes det er merkelig, at mor og far blir med på de nyvoksne barna sine premisser om hvordan en skoleavslutning skal feires?

All verdens logikk og fornuft sier at å feste fire uker før en eksamen er uheldig? Det er vel ingen i hele verden som kan være uenig i det?

Hvis mamma og pappa tror at to russevoldtekter er det «eneste» som har skjedd hittil i russetida, så er du blind eller usedvanlig godtroende?

Hvert år er det hundrevis av episoder om vold, voldtekt, narkotikabruk og annen kriminalitet som aldri kommer lenger enn til nærmiljøet og kanskje russestyret. Enkeltsaker kommer fram i media, men det er ikke engang toppen av isfjellet!

Det er helsesøstre som får servert historier fra russetida, som bare hadde vært vondt å lese om. Vi må se på russetidas uheldig utvikling når det gjelder det økonomiske, seksualiseringen og ruskulturen. Det er også litt spesielt, at konsekvensen av et russeparty, er at de som eventuelt stryker kan faktisk bli russ igjen?

Er du ung? Gidder ikke å jobbe? Vil bo hjemme? Lyst på en fest du aldri får maken til resten av livet? Ta et ekstra år, med påfølgende bonus en gang til?

Det er alltid forskjell på årskullene når det gjelder konsum av alkohol og negativ oppførsel.

Jeg syntes at Haldenrussen i år, kanskje er vel litt mer feststemte enn tidligere. En kjempe«takeoff» på festningen i april er selvsagt bedre enn smaken av mange år med skolegang.

Jeg kan ikke rent logisk forstå, at man har innført et slikt valg før eksamen? Snakk om dårlig odds og enkeltvalg.
Det er ganske mange av årets 40 000 russ som får et alvorlig møte med alkoholisme de neste ukene.

Rart at man slipper sitt barn, som så vidt har fylt 18 år, på livets største fest, uten betenkeligheter?

Selv om du tror at det ikke skjer ditt barn, så er det vel ikke alle som er voksen nok til å møte denne festen? Kjipe ungdommelige hormoner, blandet med vodka/Battery? Det må bare bli krasj, bang og feilvurderinger.

Det er som i trafikken, hvor de fleste som kjører på rødt, aldri blir tatt. Sånn er det nok også i russemiljøet. Mange vil gjøre handlinger i fylla som kan prege resten av livet og man trenger ikke å ha det på et rulleblad for å kjenne smerten av sine valg?

Det er ikke legitimt at barna skal overgå sine forgjengere i russefeiring med ekstreme handlinger og et økonomisk kaos. Det blir uvirkelig for meg når skoleungdom bruker et år på planlegging, og over en million kroner på noen ukers fest?

At man svir av egenkapitalen til sin første leilighet på denne festen, er uforståelig! Der har vi som voksengenerasjon et ansvar for gode og sunne holdninger.

Det er vanskelig å være en vanlig russ med begrensede midler. Russefeiringen har blitt en kommersiell industri hvor arrangører sprenger nye grenser. Landstreffene starter tidligere og utarter som rene festivaler. Det er mange som må be om penger fra en ellers anstrengt familieøkonomi for å henge med.

Dyre arrangementer har blitt en belastning for mange. Markedskreftene har overtatt feiringen, som så mange andre adopterte merkedager. Bare at denne festen varer lenge og skal strekke grensen til mange ungdommer.

Jeg mener at politikerne alvorlig må se på denne formen for skoleavslutning. Hvor mye vi som nasjon taper på russetida av kompetanse, økonomisk og helse? Det vet jeg ikke.

Men det vil være et urimelig krav at russen selv skal sette grenser for sin feiring. Det er som å sette en heroinist til å bestemme over rusomsorgen! Jeg kan virkelig forstå hvor herlig det er å være ung og drite i alt.

Problemet er at hvis du driter og driter og driter, så blir det veldig mye møkk til slutt…..

– Gøy på landet er mer moro enn i fengsel.

Kommentarer til denne saken