Gå til sidens hovedinnhold

Snart låser lensmannen døra for godt

Artikkelen er over 3 år gammel

Aremark lensmannskontor går snart over i historien. 1. november møter du ei låst dør.

Monica Anstensen er Aremarks første kvinnelige lensmann. Hun går også inn i historien som den siste lensmannen i Aremark.

En kontordag i uka

Lensmann Monica Anstensen, stasjonssjef Roger Johannessen i Halden og en politipatrulje møter ordfører Geir Aarbu og konstituert rådmann Mette Eriksen på rådhuset i Aremark i anledning nedleggelsen av lensmannskontoret. Da forsvinner også namsmannfunksjonen.

Anstensen skal etter 1. november ha en kontordag i uka på rådhuset. Som politikontakt i Aremark.

I tillegg til at hun sannsynligvis blir leder av forebyggende avdeling ved politihuset i Halden. Den forebyggende avdelingen konsentrerer seg om Halden og Aremark.

Anstensen ferdig som lensmann i Aremark

Aremark lensmannskontor blir lagt ned

– Et stort skritt på vei til å legge ned Aremark

Politiets dør stenges fire dager i uka

– Når du står der midt på natta og har hatt innbrudd, så kommer lensmannen

– Kan bli enklere for kriminelle aktører 

– Skjønner det er mye følelser

Roger Johannessen sier han skjønner det er mye følelser rundt nedleggelsen av lensmannskontoret og at det er forventninger til ting og at folk kanskje er skeptiske til ting. Dette er en tjeneste som har vært der i mange hundre år. Nå går den over i historien i forbindelse med reformen. Vi får Halden og Aremark politistasjonsdistrikt.

– Vi er innstilt på å gjøre vårt beste og klare å levere gode polititjenester også i Aremark. Jeg håper og tror fordelene blir større enn ulempene. Vi får mange å spille på og et mer robust system, sier stasjonssjefen.

– Monica Anstensen blir politikontakt for Aremark. Aremark er heldig, og innbyggerne kjenner Monica godt. Hun jobber godt forebyggende. Vi ser for oss at hun skal lede forebyggende i Halden og Aremark. Det er fint for oss i Halden å lære forebyggende arbeid av Aremark. Det har ikke vært veldig prioritert i Halden. Nå bygger vi et nytt team. Teamet fungerer bedre og bedre, sier Roger Johannessen.

– Hun blir politikontakt i Aremark. Hva betyr det?

– At hun er en kontaktperson for politiet opp mot kommunen og ledelsen. Og også næringslivet, svarer han.

– Ring operasjonssentralen

– Hvor skal aremarkingene ringe dersom de trenger politiets hjelp?

– De skal ringe operasjonssentralen, svarer han.

– Hvor lang utrykningstid beregner dere?

–  Den tid det tar å kjøre fra Halden, eller der den nærmeste patruljen befinner seg, svares det.

Det samarbeides også med nabokommunen Marker lensmannskontor på Ørje. Det består fram til vårparten neste år. Etter den tid er det Askim som får Ørje. Rakkestad blir da for øvrig lagt inn under Sarpsborg.

 

Blir ivaretatt

Monica Anstensen tror på sin side at sikkerheten til aremarkingene vil bli ivaretatt med den nye ordningen. Hun skal i tillegg til å lede forebyggende avdeling for Halden og Aremark også jobbe opp mot Aremark skole, som før. Med forebygging og MOT-prosjekt.

Lensmannen forteller hun fortsatt får telefoner fra aremarkinger som er jobbrelatert. Det vil nok sannsynligvis fortsette.

Det vil alltid komme politi til Aremark når det trengs. Det vil alltid komme folk som kan jobben. Det hevdes at politiet får et større register å spille på med omleggingen.

Ingen ønskesituasjon

Ordfører Geir Aarbu mener nedleggelsen av lensmannskontoret ikke er noen ønskesituasjon. Det har politikerne jobbet i mot, men nå er reformen vedtatt.

– Vi forholder oss til det. Jeg tror Halden vil klare å levere ut fra det de sier. Jeg er bekymret for den forebyggende delen. De sier den er ivaretatt godt, og det er betryggende å høre. Jeg er glad for at Monica kan være her på rådhuset en dag i uka. Vi må gjøre det beste ut av det, sier Geir Aarbu.

– Skritt i riktig retning?

– Er dette et skritt i riktig retning?

– Ja, vi går framover, svarer Roger Johannessen.

Kriminaliteten endrer seg. Det er press på ressurser. Etterforskningsmetoder forandrer seg. Politiet er nødt til å følge med på det og spesialisere seg.

Kommentarer til denne saken