Gå til sidens hovedinnhold

Denne veien eller stien utløste rettssak

Artikkelen er over 4 år gammel

Klokken ni torsdag morgen møter eiendomsutvikler Ole Kristian Sørlie i retten. Politiet mener han har tatt seg til rette på ulovlig vis i området ned til Rødnabbene.

21. mars i fjor kunne Halden Arbeiderblad fortelle at Ole Kristian Sørlie hadde kjøpt opp den historiske badeperla Rødnabbene, som ligger knappe to kilometer i luftlinje sør for Halden.

Planen var og er fortsatt å ruste opp stedet til den badeperla det var før forfallet startet i 1957.

Rødnabbene var et yndet utfartssted for haldenserne, med både sandstrand, stupetårn og restaurant med danseområde på taket.

– Det skal bli akkurat som det var, sa Ole Kristian Sørlie da han fortalte Halden Arbeiderblad om sine planer for ett år siden.

Ville starte i 2017

Samtidig garanterte han at dette prosjektet skulle det bli noe av, i motsetning til andres planer og tanker om restaurering av stedet ved tidligere anledninger.

Les også

Slik blir Rødnabbene

Målet var å få gjort arbeidet i løpet av sommeren 2017, men en sti eller en vei, alt etter hvem man lytter til, førte til problemer.

Nyheten skapte voldsom begeistring blant Halden Arbeiderblads lesere.

Konflikt med grunneier

Bare en måned etter at HA først skrev om Rødnabbene-kjøpet, kom vi med nyheten om at Sørlie var anmeldt av grunneier Bjørg Molteberg.

Kort tid etter at Sørlie kjøpte opp Rødnabbene, startet en konflikt mellom de to.

Sammen med eiendommen fikk Sørlie med et skjøte fra 1950 der det slås fast at eieren av Rødnabbene har «rett til å bruke veien som fører gjennom utmark fram til offentlig vei».

Bjørg Molteberg mener derimot at det ikke går noen vei fra Eskeviken gård og til Rødnabbene. Men at det er og alltid har vært en sti.

Anmeldte Sørlie

Da Molteberg og Sørlie ikke ble enige, kjørte Sørlie inn i området med en firhjuling og hogget ned en rekke mindre trær og busker langs veien, eller stien som Molteberg definerer den som.

Da Molteberg oppdaget dette, anmeldte hun Sørlie til politiet.

Nektet å vedta forelegg

Politiet var enige med Molteberg og ga Ole Kristian Sørlie et forelegg på 35000 kroner for å ha skadet Moltebergs eiendom og for å ha utøvd motorferdsel i utmark. I tillegg fikk han beskjed om å betale Molteberg 25500 kroner i erstatning.

– Jeg betaler ikke bøter som er gitt på uriktig grunnlag. Her ønsker politiet å statuere et eksempel. De har et behov for å markere seg overfor en person som har irritert dem kraftig, sa Sørlie til Halden Arbeiderblad da det før påske ble kjent at han nekter å vedta forelegget.

Møter seierssikker, men uten advokat

Klokka ni torsdag morgen møter han derfor politiet advokat i Halden tingrett. Der skal han føre saken sin alene, uten advokatbistand.

Sørlie har tidligere fortalt at han føler seg sikker på at rettssaken vil ende i hans favør.

– Jeg vil uansett ikke se på det som en seier. I denne saken er det bare tapere. Selv har jeg sikkert brukt over 200 timer på denne saken, men jeg har heldigvis ikke brukt fem øre på advokater.

Kommentarer til denne saken