– Her var det mange slips!

Den legendariske uttalelsen fyrte Ole «Magnum» Olsen av da vokalisten frontet The Basement Brats på åpningskonserten i 1995, der det var mange prominente gjester. Det var ett av 90-tallets mest markante band fra Halden.

Rockehus tre steder

– Det er veldig imponerende, fastslår Håkon Ohlgren om Rockehuset som fikk etternavnet Musikksenter på innvielsen. Aller først var man i Møllermesterboligen på tomta til Norske Skog.

– I huset, som står der fremdeles, begynte Front Page å øve i 1979. Det ble Rockehuset fra og med 1982. Håkon var ungdomssekretær i kommunen i 1995, den gang Espen Sørås var kultursjef.

Rock i blodet

– Nær sagt alle med rock i blodet i Halden har et sterkt forhold til Rockehuset. Bare se på oss i Brødrene Colbjørnsen Eftf., sier Ohlgren i foajeen til Brygga Kultursal.

Han ramser opp «brødrene» Ole Evenrud, Henning Kvitnes, Omar, Lars Ivar Borg, Christian Sandaker og Morten Milde fra Front Page.

Etter et superkort opphold på Norheim har det vært fjellhus i 20 år, og forhåpentligvis i ytterligere mange, musikkfylte år.

Horny Håkon

Om bildet vi har brukt til denne saken sier gitarist Nils «Tempo» Olsen:

– Jeg husker det godt, men det var et annet arrangement i Fredrik IIIs Hall, etter vi hadde spilt i Rødsberget.

En kuriositet er at ikke bare Nils spilte på åpningskonserten, men også Håkon. Ettersom Onkel Tuka ennå ikke var født, var det som frontfigur i forløperen: Horny Håkon & his Dragsterboys.

– Hva husker herr Olsen fra åpningen?

Nils smiler lurt: – At nybakt ordfører Carsten Dybevik spilte på gitaren min. Han tok den uten å spørre. Det likte jeg dårlig.

Framtidsband og historikk

Konsert og utstilling. Det bys det under tittelen «Rockehuset 20 år i fjellet» lørdag kveld.

– Vi er to ansatte, hver i 25 prosent stilling, sier Henrik Næss Diesen.

Han trekker trådene, i tillegg til Lauritz Mosseby. Det er alltid mange band som øver fast her.

Disse skal spille

– Som seg hør og bør blir det en konsertkveld, sier Henrik om at følgende skal innta scenen:

Göttemia (svært erfarne og like tøffe som gøyale), Dr. Joe & The Fusion Clinic (ung råskap får mye skryt), Huma Luma (populær popklang) og FORK (erfarne gutter fra indre Østfold som bor i Halden):

– Det blir «Special Edition» med FORK. I det ligger det at gjest på trommer er 12 år gamle Alfred Haavelsrud. Han inngår ellers i The Annex, og som gjorde det sterkt i UKM i år.

Historiske rockebilder

Henrik har lagt ned mye arbeid med å samle historisk materiale knyttet til Rockehuset. Bilder, artikler med mer blir utstilt i Rødsberget lørdag, i huset som Sivilforsvaret «låner ut».

Det har blitt utgitt album med band fra Rockehuset. Krocketfestivalen og Spill & Grill var huset-basert. En internasjonal artist som Cashmere Cat kalte seg Final hjemme i Halden. Han er blant utallige som har jobbet på huset.

Henrik sier: – Her er det mange muligheter om flere prosjekt. Vi har bare ikke ressursene. Så vi gjør så godt vi kan!