– Vi startet med å skaffe to gamle sykler, sveiset på en ekstra stang på noen gamle sykkeldeler og lakket metallrør, forteller Benjamin Wåde (16), Kim Varmedal (16), Niklas Berg (15) og Trygve Tobias Thon (15).

Bygget egen trehjuling

Sammen med Dan-Andrè Westin (16) har de bygget sin egen "trike", – en trehjuling – som de så fint kaller det.

En motor fra en gammel ATV fikk gutta tak i, og setet på trehjulingen lagde de av en stol fra kantina på skolen, skrudde av toppen og satt på saueskinn.

Det er lærer i faget "Arbeidslivsfag", Ronny Brynildsen, som tok seg av sveisingen. Men guttene har både kappet til alle jern, stått med baufil og begynt med rammen på gulvet.

– Da vi ble ferdig med mesteparten, satt vi på lys foran, sier Benjamin og peker på lysbryteren. – Og den tuta her.

Han varsler de som sitter i kantina, trykker på tuta, som lager en høy varslende lyd.

– Så det er dette vi har hatt det mest morsomt med, fortsetter Benjamin.

Godt utgangspunkt for yrkesfag

Guttene går ut av tiendeklasse i år, og har holdt på med dette prosjektet i ett år. Oppgaven: Å lage noe gøy, noe elevene interesserer seg for. Både Benjamin, Kim, Niklas og Trygve skal videre over på TIP-linja på videregående.

– Derfor har jeg sagt at de kan finne prosjekter de er interessert i, for å få en forsmak, sier lærer Ronny Brynildsen.

Arbeidslivsfaget er rettet mot elevene som sikter seg inn på yrkesfag etter ungdomsskolen. Istedenfor opplæring i et tredje språk, får de tre timer i uka med faget "Arbeidslivsfag". Det er her elevene står klare før klokka ringer inn, hvor de får prøve seg på mekanikk og elektro, bygge og lage ting fra bunnen av.

– Dette er vel egentlig bare for å tjuvstarte litt. Elevene får ganske god innsikt, sier Ronny, som legger til at elever som skal inn på yrkesfaglig videregående får et litt annet utgangspunkt med dette i bagasjen.

– De kan bruke verktøy, og vet hvordan ting foregår, legger han til.

Benjamin, Kim, Niklas og Trygve syns dette har vært mye bedre enn de teoretiske fagene.

– Det har vært noe vi har gledet oss til, sier guttene.

Et godt klassemiljø

Aurora Kirkebøen (16), Bjørn Erik Olsen (15), Jon Steinar Johannessen (15) og Birk Aleksander Rafn (16) har laget et hundehus i løpet av det siste året på Risum ungdomsskole.

– Vi kunne finne på noe selv, så da fant vi ut at vi skulle lage et hundehus. Vi så ikke for oss at vi skulle lage det sånn. Vi så for oss en firkanta boks med dør, ler Bjørn Erik.

For i hundehuset som er bygget av de driftige tiendeklassingene er det både strøm, det er stort og det er isolert i både tak og vegger.

På hundehus-gruppa har de gått to og to sammen. Når det ene paret har malt, har det andre ferdigstilt innvendig.

Klassekameratene kan fortelle om et godt klassemiljø i arbeidslivstimene.

– Man må hjelpe hverandre, ofte trenger noen hjelp til å sage og til å måle, forteller Bjørn Erik.

Utfordring med materialer

Den store utfordringen har vært å få tak i materialer, kan de fortelle. Det er Mads Magnessen (15), Jørgen Gulli (14), Mats Aspli (15), Mathias Olsen (14) og Johan Magnussen (15) enige om.

– Det har vært vanskelig å finne deler. Vi er avhengig av de delene vi trenger for å komme videre i timene, forteller guttene som nettopp har fullført niendeklasse.

De har laget en go-cart, eller en "cross-cart", forteller de. Rattet og setet fant de på Finn, pedaler ble gitt bort via Facebook. De har søkt på nettet, fått ideer og inspirasjon. Guttene synes at dette har vært mye bedre enn å lære enda et språk.

– Vi er glad i å mekke, drive praktisk. Skal man ut i praksislivet, er det kanskje en liten start, sier guttene som skal begynne på elektro, på TIP, skogsfag og bygg. Arbeidslivsfagtimene har gjort at de gleder seg til videregående, til å bli mekanikere og elektrikere.

– Det er gøy å se resultatet, se at noe fungerer, sier de.

Alt de 19 elevene på niendetrinn og 30 elevene på tiendetrinn har laget, er nå utstilt i kantina på Risum ungdomsskole.

Takker alle som støtter

Lærer Ronny Brynildsen, og resten av Arbeidslivsfagsklassene vil spesielt takke for materialer og hjelp fra Stangeskovene, Montér Halden, Hellberg og Bjerkeli, Stene Stål, Glomsrød mekanisk verksted, Riis elektro, F. Jørgensen Comfort Halden og Fjeld Mekaniske.