Alle som har vært på loppemarked, vet at man kan finne mange skatter innimellom stort og smått som er samlet inn. Om det er den ene koppen man mangler for å få et komplett sett, om det er en bok du har lett etter lenge, eller kanskje får du tak i en gammel vogge du kan spare til barnebarnet kommet.

Elevene i 10 A på Risum ungdomsskole arrangerte loppemarked i september i fjor for å samle inn penger til skoletur.

Ikke visste de at de hadde en ekte skatt innimellom alle tingene de hadde vært heldige å få tak i.

Interessert i malerier

- Vi hadde blitt kontaktet av en familie som hadde hatt garasjesalg i to dager, og som nå hadde tenkt til å kaste resten av tingene. De sa at vi bare kunne komme og hente det vi ville ha, og den forelderen som dro dit, tok med seg både det ene og det andre, forteller Anne Sætre.

Hjertet hoppet: Dette maleriet fikk hjertet til Anne Sætre å hoppe da hun oppdaget innimellom forskjellige ting på et loppemarked. Det viser bolger til møllemester og arbeidere samt saghuset og mølla som sto ved Skåningsfoss i Tista på begynnelsen av 1800-tallet.

Hun er selv forelder til en av elevene i klassen.

- Jeg er med i historielaget og har generell interesse for gamle gjenstander og særlig malerier med motiv fra Halden. Jeg ble spurt om å se på noen av tingene og hjelpe til med å prissette dem. Det var da jeg oppdaget at vi faktisk hadde et maleri av Ferdindand Gjøs, en ganske kjent maler i Halden i første halvdel av 1800-tallet, blant tingene våre, forteller Sætre.

- Hjertet hoppet

Reaksjonen hennes forteller litt om verdien og betydningen av funnet.

- Hjertet hoppet og jeg tenke "hæ, hva er det jeg ser". Jeg kjente det igjen som Gjøs' stil øyeblikkelig. Fargerne, settingen. Det var noe kjent, men jeg er ingen ekspert, så jeg tok bilde av det og sendte til noen kunstkjennere. De var enige i at det lignet. Svein Norheim ved Halden historiske samlinger (HHS) har sammenlignet med et annet Gjøs-maleri de har i sin samling, og han er sikker på at det er malt av Gjøs, sier Sætre.

Selger bildet til HSS

I etterkant av funnet har HHS søkt og fått penger fra Sparebankstiftelsen Halden til å ta vare på bildet.

- De har fått 15.000 kroner som de skal bruke til å restaurere maleriet som har en vannskade, og for å kjøpe bildet av Risum-elevene til en riktig pris, forteller Sætre.

Elsker gamle bilder: Anne Sætre er interessert i gamle malerier fra Halden og kjente igjen stilen til Ferdinand Gjøs da hun så maleriet fra Skåningsfoss.

Dermed viste det seg å bli et langt mer innbringende loppemarked enn elevene hadde trodd på forhånd.

- Klassen dro på klassetur i august, så denne gang blir det avslutningstur til Oslo. Vi har også kontaktet familien som ga bildet til loppemarkedet. De er glade for at bildet blir i Halden, og at pengene går til et hyggelig formål, forteller Sætre.

Malte fosser i Halden

Svein Norheim i HHS er også kjempefornøyd med resultatet av funnet.

- Vi er heldige som kan føye et nytt maleri til sin samling av «Halden-prospekter» - bilder som skildrer hus og landskap. Maleriet av Ferdinand Jonas Gjøs (1790-1855) blir en del av museets samling som allerede består av en del slike prospekter fra 1700- og 1800-tallet, sier Norheim i en pressemelding.

Han forteller at Gjøs er mest kjent som landskapsmaler, men at han også malte portretter.

- I Halden historiske Samlinger har vi et par portretter malt av Ferdinand Gjøs. Han har også malt Tistedalsfossen, men det nye maleriet i samlingen viser Skåningsfoss , sier Norheim.

Skåningsfoss er en liten foss ved Saugsbrugs i Tista midt mellom der Tistedalsveien og Fosseveien krysser elva.

Takknemlige

Gjøs har malt saghus og mølle og boliger for møllemesteren og for arbeiderne på Skåningsfoss. Disse ble oppført av kjøpmann og konsul Wilhelm Hansen. Til venstre i bildet står enda et sagbruk, men dette eies av P. Anker på Rød.

Det var to ulike eiere ved Skåningsfoss – en på Berg-sida og en eier på Idd-sida. På Idd-sida var det firmaet P. Anker, mens det var Grimsrød gård som eide på Berg-sida.

- Vi vil rette en stor takk til Sparebankstiftelsen Halden som stiller opp når det er viktige saker på gang i Halden-samfunnet. Tusen takk også for at de har bevilget penger til konservering av maleriet, sier Norheim.