Gå til sidens hovedinnhold

Rektoren hudfletter departementets korona-håndtering

Artikkelen er over 1 år gammel

Lars-Petter Jelsness-Jørgensen er rektor ved Høgskolen i Østfold og professor i helsevitenskap. Han gir Kunnskapsdepartementets håndtering av korona-viruset det glatte lag.

Det gjør Lars-Petter Jelsness-Jørgensen i et innlegg i Khrono.

"Nå må vi snakke sammen"

I innlegget «Nå må vi snakke sammen» etterlyser Lars-Petter Jelsness-Jørgensen en koordinert innsats og informasjon til en samlet universitets- og høgskolesektor.

– Like før jul mottok jeg, og mange andre rektorer med meg, en hasteinnkalling for å gjennomgå midlertidighetstallene til institusjonen. I møte med en pandemi som potensielt kan ha store konsekvenser og som setter institusjonene, ansatte og studenter på prøve, uteblir hasteinnkallingene. Det er og blir fullstendig uforståelig.

Les også

Undervisning som normalt – seminarer og studentopplegg med mer enn 30 deltakere er stanset

Etterlyser

Lars-Petter Jelsness-Jørgensen fortsetter: – Vi ser opplagt at vi i den situasjonen vi er i nå, hadde trengt en mye tydeligere felles kommunikasjonskanal. Der kunne Kunnskapsdepartemente tatt et mye tydeligere ansvar. Jeg forstår at situasjonen er vanskelig og stiller alle på prøve, inkludert departement, Universitets- og høgskolerådet og oss institusjoner, men nettopp i slike situasjoner bør vi snakke sammen. Nå ser vi at det utvikles ulike retningslinjer på tvers av institusjonene.

Til Khrono sier han at de strenge føringene høyskolen i Østfold har valgt å legge seg på også kunne ha kommet fra Kunnskapsdepartementet.

– Vi ønsker å dempe unødvendig bekymring og kommunisere at dette ikke er farlig for folk flest. Men vi har alle en interesse av å hindre en situasjon der helsevesenets mulighet til å håndtere kritisk syke overskrides. Da må vi redusere aktiviteten som sektor, ved en felles misjon. Vi kunne hatt en proaktiv rolle sammen, uttaler han.

Ved høyskolen er seminarer og studentopplegg med mer enn 30 deltakere stanset. Undervisningen går enn så lenge som normalt, men nettbasert undervisning vurderes. Blant annet eller alle utenlandsreiser stanset. De har etablert en egen krisestab og har strengere retningslinjer enn det Folkehelseinstituttet anbefaler.

Kommentarer til denne saken