– Dette blir kjempespennende! jubler en fornøyd daglig leder Vidar Østenby i Regionalpark Haldenkanalen.

Haldenkanalen er den eldste av Norges to kanaler og går fra Skulerud (Akershus) i nord til Tistedal i Halden i sør.

Innspill fra Snøhetta

På oppdrag fra kommunene Aremark, Aurskog-Høland, Halden, Marker og Rømskog jobber Regionalpark Haldenkanalen med å utvikle kanalen og områdene rundt. I fjor hyret de inn det kjente, norske arkitektfirmaet Snøhetta for å se på hvilke muligheter som ligger i å utvikle de viktigste stedene langs kanalen.

BAKGRUNN: Les hele rapporten fra Snøhetta her

Det resulterte i at en søknad ble sendt inn til Sparebankstiftelsen DNB om å bygge klatrestier og en lang zipline ved Brekker sluser i Halden. Det ble mottatt med begeistring på stiftelseskontoret i Oslo.

– Brekke er et veldig spesielt sted som likevel få kjenner til. Derfor er det spesielt interessant at vi nå får midler til å gjøre noe med stedet, som kan komme både allmennheten og kanskje også næringslivet til gode, sier Østenby.

Tre millioner på ett år

Tirsdag fikk han den hyggelige telefonen fra Sparebankstiftelsen DNB om at 1,5 millioner kroner til prosjektet kan ventes inn på konto. Og allerede om kort tid skal Klatring på Grensen og Norges geologiske institutt opp til området i Brekke for å kartlegge hva som er mulig å få til der.

Men det store beløpet fra Sparebankstiftelsen DNB er langt fra den første gaven til Haldenkanalen. I løpet av det siste året har de også gitt en million kroner til å utvikle flytende, flyttbare overnattingsenheter i Haldenkanalen og en halv million kroner til å montere opp igjen en gammel tømmerrenne ved Kanalmuseet på Ørje.

– Det er totalt sett tre millioner kroner i løpet av et år. Det er helt fantastisk. Det viser at stiftelsen tror på oss. Nå er det opp til oss å levere, sier Østenby.

Drømmer om et Brekke-senter

Ordfører Thor Edquist i Halden er svært glad for støtten til klatreprosjektet ved Brekke sluser.

– Dette vil forhåpentligvis føre til at flere folk oppdager området og kanskje det etterhvert blir et lite senter der oppe, drømmer ordføreren.