Refleksjoner sånn litt på grensen!

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg forsøker å følge litt med i lokalpolitikken her i byen og vil gjerne dele noen tanker som gjelder Allsang på Grensen, (heretter Allsangen).

Jeg satt og overhørte gruppemøtet for plan/teknisk/miljø her i Halden forleden hvor innstillingen fra formannskapet var at en ville videreføre avtalen med TV2 om å få ha Allsangen fortsatt.

Det koster Halden kommune 3 millioner, hvor nesten en tredel går tilbake til de frivillige klubbene som stiller opp og hjelper til under Allsangen, idrettslag mm.

Partiene Rødt, MDG og SV ville ikke uten videre være med på det laget, men støttet heller partiet Rødt som kom med et motforslag om at de ville ha en ringvirkningsanalyse først.

Hva prislappen på det vil være, hadde ikke Rødt noen formening om.

Allsang på Grensen er inne på sitt trettende år, så hvorfor en først nå begynner å lure på hva slags ringvirkninger et slikt arrangement vil kunne ha, kan en bare spekulere i.

Men hva vet jeg? Det har kanskje vært en slik utredning før, men den rapporten kan ha blitt bortglemt i en skuff slik som NAV ofte bruker som forklaring på papirer som er blitt borte.

Så må jeg tenke – Rødt, MDG og SV mener altså at det kan ligge ringvirkninger bak som vi ikke allerede vet om etter 13 år?

Kanskje er å bruke 3 millioner kroner helt bortkastet?

Halden kommune vil, som de fleste kommuner i dette land, ha flere folk som flytter inn, og da trenger en jo at folk vet om byen sin, ikke sant?

Hvor mye får en i reklame for sin by om en går til et reklamebyrå for å profilere den, tenkte jeg?

For å få en 30 sekunders reklamesnutt på for eksempel TV2, så vil beløpet være cirka 200.000 kr. En hel side reklame i for eksempel VG vil koste fra cirka 130.000 kr (jeg fant mange og store variabler her).

Allsangen sees av 4.6 millioner TV-seere fra Norge og Sverige, og det betyr jo mye reklame for byen. Det er tusenvis av oppslag på Google om Halden på grunn av Allsangen. 75 % av dem som kommer til Halden for å se og være med på Allsangen, kommer utenbys ifra. Så kommer det mange reklamesnutter på TV for å reklamere for selve programmet og så TV showet Allsangen.

Nå er ikke jeg noe matematisk geni, men allerede her ser jeg at summen av all reklame Halden kommune har fått for å vise fram Halden vil overstige de 3 millionene Halden kommune har gitt i tilskudd til denne programserien.

Så hva slags ringvirkninger er det en ikke har oppdaget etter 13 år som gjør at noen partier i byen vil bruke mange flere penger på en utredning, kanskje de formener det vil kunne dukke opp en del negative ting som følge av Allsangen?

Kanskje et gnagsår for dem som er hjelpemannskap under sendingene? Skulle det være slik, så har jeg gnagsårplaster på lager og gir gjerne en hjelpende hånd der.

Kanskje tenker en at det er et skrekkscenario at folk kommer kjørende hit i diesel eller bensinbiler heller en elbiler og sliter på de kommunale veiene?

Kanskje tenker en at det vil være for mye søppel etter besøkende som en ikke klarer å ta hånd om?

Kanskje en ser det som negativt at utelivsbransjen, handelen, drosjenæringa, overnattingsnæringa, serveringsbransjen, campingplasser og at ulike attraksjoner tjener penger i løpet av sommeren?

Ja, for at noen skal tjene mye penger en periode kan jo føles negativt, for andre.

Tenk om noen folk faktisk flytter hit etter å ha fått med seg all reklame for Halden by, vil det kanskje bli sett på som negativt?

Halden har blitt mer synlig som by etter at Allsangen begynte på TV, for jeg kjenner ingen som etter å ha sunget nasjonalsangen og kommer til vers 4 hvor en synger om Fredriksten festning sier, – la oss dra til Halden!

Da jeg og min mann flyttet til Halden for 5 år siden, så var det ene og alene Allsang som gjorde at vi tenkte å sjekke ut denne byen litt mer for til slutt å ende opp her.

Jeg er i grunnen glad for at jeg ikke bestilte en ringvirkningsanalyse før vi flyttet hit til Halden, for da ville kanskje det negativene overskygget gleden ved å faktisk flytte hit.

Jeg sier ikke at en ikke skal ta hensyn til negative ting som kan oppstå, men jeg mener alle positive ting som faktisk Allsangen fører med seg bør stå først i køen for gode intensjoner.

Jeg ville muligens være redd for at noen i en naboby ville by mer penger å så ende opp med å «stjele» allsangen fra Halden, men slike tanker er det kanskje bare jeg som tenker.

Halden kommune sier at folkehelsa er så viktig at de vil tenke folkehelse ved de fleste saker de får igjennom.

Så da er det vel ikke særlig folkehelse om en overfokuserer for mye på eventuelle negative ting ved Allsangen.

Men at det å ha arrangert Allsang har skapt god folkehelse, kan det vel ikke være tvil om.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken