Magne Rannestad, kommandant på Fredriksten festning, skriver i en pressemelding til HA at det lå i kortene at festningen måtte følge med på den samfunnsdugnaden som nå pågår med strømsparing.

– Når kirker stenger, lysløyper blir mørke, og temperaturen settes ned på skoler og andre bygg, så ville det gi et dårlig signal å «late som ingenting» med hensyn til festningslyset på festningen, skriver Rannestad.

Reduserer tiden

Det er Fredriksten festnings venner som har driftsansvaret for flomlyset, og styret har nå vedtatt en plan som innebærer rundt 50 prosent reduksjon av strømforbruket. Dette er tiltaket i først fase, så vil tiden vise om det må strammes inn ytterligere.

– Flomlyset har jo faktisk i en årrekke vært brukt som et symbol man SLÅR AV en time under de såkalte «Earth hour»-arrangementene. Nå er det ikke bare markering, nå er det alvor, skriver kommandanten.

By-siden av hovedfestningen, altså vest- og nordsiden, og Indre festning, blir belyst i hovedsak som nå, men tiden kuttes ned. Lyset vil bli slått av klokka 23.00, mens det tidligere ble slukket klokka 01.00. Morgenlyset om høsten og vinteren vil bli slått på klokka 06.30, mot 06.00 tidligere.

Utefortene og det meste av festningens øst- og sør-side blir slått helt av. Det vil bli beholdt noen få lyskastere på ved Place d’Armes.

Med tungt hjerte

Sti-belysningen på by-siden og vegglysene på bygningene gjennom Indre festning blir ikke berørt. De vil fortsatt lyse hele den mørke delen av døgnet, og dermed blir det like trygt å gå tur der som før.

– Det vil ta litt tid før alt dette blir gjennomført. Vi trenger et nytt styringssystem, og det er under forberedelse. Det vil gjøre det mulig å slå lyset på ved spesielle anledninger, for eksempel under julemarked, julegateåpninger, eller ved spesielle viktige besøk. Vi ønsker i hvert fall å ha muligheten, skriver Rannestad.

Kommandanten skriver videre at reduksjonen i belysning av festningen gjøres med tungt hjerte, men at de er sikre på at det er bred forståelse for tiltaket hos haldenserne.

– Som dere skjønner prøver vi å beholde lyset på der det vurderes å ha størst «effekt» i tid og rom. Så får vi bare håpe at situasjonen i verden normaliserer seg om ikke så lenge, avslutter han.