Gå til sidens hovedinnhold

Redsel er en dårlig kamerat

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vår tid er god - og den er ikke god. God fordi det meste finnes. Særlig for dem med spisse albuer. Når vi har sett hvordan folk nå har hamstret varer av alle slag, sender det sjokkbølger til mitt indre! Hva er det folk tenker på i en slik situasjon? Finnes de bare alene i verden, de handlegale egoistene? Skal nestemann i butikken ikke få noe som helst. Jeg ser akkurat dette scenariet som et av de alvorligste utskudd av vår tid. Redselen har erobret for mange av oss - og det på et ubarmhjertig vis. «Bare jeg får nok, så skiter vi i de andre.» Er dette virkelig Ola Nordmann av idag?

Sykdommen er fæl i seg selv, selvom det er lenge til vi når Spanskesykens tilstander. Min pappa (født 1888) kunne fortelle meg at han hadde opplevet den pandemien på nært hold. Han hadde av en eller annen grunn vært iden lille värnlandske byen Sunne. Han hadde hørt om natten at døende gjester hadde ynket seg. Han opplevde hendelsene som sterke og vonde, men slapp selv unna med skrekken.
Spanskesyken herjet verden i tidsrommet 1918 til 1920 og tok liv av ett eller annet sted mellom 50 og 100 millioner mennesker. Til Norge kom viruset våren 1918 og døde ut året etter. Smitten kom i bølger, som hver og en satte befolkningen på alvorlige prøver. De tett befolkete steder ble først ferdige med sykdommen, mens de avsides liggende bygder fikk sine runder senere.
Det heter seg at i løpet av fire uker var sykdommen over i de steder viruset hadde herjet. I Norge ble Hurtigruten regnet som en ganske store smittespreder. Den var jo en av landets viktigste ferdselsårer. Så konklusjonen er ikke merkelig.Ganske oppsiktsvekkende var det at mange unge i alderen 20 til 40 år strøk med. Forskere har i årtier vært opptatt av spanskesyken, dens forløp og virkninger. Det heter seg at den tok livet av så mange som 675 000 bare i USA. Totalt sett døde flere av viruset enn under to verdenskriger. Sammenlagt!

Bare i Norge strøk 15 000 mennesker med!! Forskere, som har gjort sine analyser, sier at hvor dårlig du ble av spanskesyken hadde sammenheng med hvilke influensavirus du har hatt som barn eller som veldig ung.Jeg er langtifra noen profet i denne vanskelige materie, men i den grad pandemier er sammnenlignbare er spanskesyke interessant. På avstand!
Kanskje vil folk si det samme om vår corona når tiden har ordnet med den nødvendige avstand.Ellers er jeg svært takknemmelig for at Norge har flere sett av skarpe jurister. Vi var på full fart inn i en høyst tvilsom fullmaktslov, der Regjeringen kunne gjøre det meste med våre sivile dagligliv. Både i redsel og i god mening. Så våknet landets fremste jurister og sa: Stopp! Vet dere hva dere gjør? Mener dere at Norge skal bli en politistat og med klare diktatoriske trekk? Det ville selvsagt hverken Erna eller hennes kolleger på Stortinget.

Den kriselov som nå er vedtatt er en helt annen enn Regjeringen foreslo. Det er godt vi har oppegående jurister. Også når det er krise må vi bruke hodet. Eller kanskje nettopp da? Redsel er og bli en dårlig kamerat. Den hindrer oss i å se.

Kommentarer til denne saken