– Hadde det ikke vært for et stort hull i bakken oppe på Os, så hadde jeg ikke hatt denne optimismen på å kunne redde Halden Topphåndball, sa Erlend Lund. Som inngår i innsatsgruppa for å redde HTH.

Henvendt til sponsorer, næringsliv og andre frammøte i Brygga kultursal, der HTH hadde invitert til møtet «Nå gjelder det».

Der Lund mente at alle mulighetene som Os Arena vil gi, skal kunne lage et livsgrunnlag å leve videre med topphåndball i Halden.

Trenger hjelp – nå

En drøy million kroner har kommet inn siden redningsaksjonen startet. Gjennom kronerulling, nye tiltak og sponsor-reserver.

Men fortsatt gjenstår på kort sikt 1,2 millioner, som må være på plass innen utgangen av året. Til dekning av lønninger og forfalte regninger.

– Så vi trenger fortsatt mye hjelp. Og vi trenger den nå, presiserte Lund.

– Ellers kan vi bli begravd som klubb i det samme hullet som skaper håp, oppe på Os. Begravd under sementen, sa Lund, for å beskrive situasjonens alvor.

Må se framover

– Og selvsagt er det viktigste nå å få betalt gjelda på kort sikt, men det dreier seg også om å sikre driften på lengre sikt, fortsatte Erlend Lund.

– Da dreier det seg om å skaffe mer inntekter. For vi har ikke gått på noe kostnadssprekk. Der har vi holdt oss som budsjettert. Men det har vært en alvorlig inntektssvikt. Eller en korona-koma, som jeg velger å kalle det.

– Andre klubber har jo klart snuoperasjoner som dette, og da skal det jo være mulig for oss også, mente Lund.

Og med ordene «fra ruin til Champions League» introduserte Lund tidligere HTH-er, og nå daglig leder i Elverum Håndball, Mads Fredriksen.

Et Elverum som til årsmøtet i 2015 hadde en negativ egenkapital på 4,2 millioner. Virkelig røde tall.

Samarbeid

– Snuoperasjonen startet med et tiltak kalt «Blanke ark». En kronekamp der sponsorer ga et beløp for hver tilskuer som kom i Terningen arena.

– Det ga den nette sum av 1,5 millioner kroner. Og en god start på snuoperasjonen, forklarte Mads.

– Videre fjernet man «ugress» fra klubben. Personer uten kontroll på det de gjorde. For det hjelper lite å ha nok folk til å gjøre jobbene. Du må ha riktige folk i riktige posisjoner.

– Og så kaller vi det ikke lenger for sponsorer, men samarbeidspartnere. I et opprettet nettverk, der samarbeidspartnerne kan tjene penger på å støtte oss.

– Samarbeidspartnerne skreddersyr sine egne pakker, og ved kjøp for et visst beløp, får de inngangsbilletten til nettverket. Med de godene det kan gi dem, forklarte Fredriksen.

Og kunne fortelle at antallet samarbeidspartnere har økt fra 30 til 148. I en by med 21.000 innbyggere.

Det burde jo gi et håp for noe lignende i Halden.

– Det er gjennom samarbeidspartnere vi bygger økonomien, for selv om vi drar bra med folk på kampene, utgjør billettinntekter en veldig liten del av inntektene våre, sa Mads Fredriksen.

Ligger lavt

Tidligere HTH-trener, nå landslagstrener Jonas Wille, var også invitert til å si noen ord.

Med tillatelse fra flere eliteklubber i Norge, Sverige og Danmark, dro han en kjapp sammenligning på kostnad- og inntektsbildet. Sammenlignet med HTH.

– I forhold til totalbudsjett ligger HTH lavt på lønnsutgifter til spillere og administrasjon. Faktisk på det laveste sjiktet i Skandinavia, viste Wille.

Noe som også var tilfelle på inntektssiden. Der de største klubbene også var klart størst på en ting, der HTH lå lavt.

Sponsorinntekter.

Avhengige

– Alle er ekstremt avhengig av sponsorinntekter.

– Og håndballen i Norge er i ferd med å bli mer interessant for sponsorer.

– Ligaen blir bedre og bedre. De beste spillerne vender hjem, mens de fortsatt er på topp, forklarte Wille.

Med tro på at det også vil øke interessen for håndball. Også på sponsorsiden.

Og Wille dro eksempelet med Rema 1000. Hovedsponsor for håndballens eliteserie og herrelandslaget.

– Rema 1000 ser at muligheten er større på å få noe igjen gjennom håndballen, sammenlignet med fotball, og har blant annet sagt opp avtalen som hovedsponsor for Rosenborg, forklarte Jonas Wille til de frammøtte i Brygga kultursal.

Og om HTH kommer seg gjennom krisa, trodde han at bare noen små løft kunne bringe HTH opp blant topplagene.

– Kolstad og Elverum blir det nok vanskelig å gjøre noe med, men bak der er alt mulig. Og kanskje en plass i Europa i framtida, sa Jonas Wille.

Flere må på banen

HTH har i dag noen gode og trofaste sponsorer, men de ønsker at flere kommer på banen for å hjelpe HTH gjennom krisa.

Og etterlyser at de største bedriftene melder seg på med sitt bidrag.

Harald Kynningsrud ble oppfordret til å ta ordet, med å lese opp Fritt Ord-innlegget han skrev på HA's nettsider søndag:

Les også

– Vi klarer ikke dette alene

Referert til de trofaste sponsorene som har klart å holde liv i driften, i en klubb der profesjonelle trenere som Jonas Wille og Jan Thomas Lauritzen har skapt «gull av gråstein».

Med en sterk oppfordring til Halden kommune, næringslivet, publikum og haldensere flest, til å gi sin støtte.

Og etter søndagens møte kunne også Høyres Fredrik Holm fortelle at han har bedt den politiske ledelsen om å innkalle HTH, Halden kommune og de største bedriftene til et møte, der de skal drøfte hva man kan få til av støtte på kort og lang sikt.