– Vi legger oss flate og beklager

Møteplass: Hver kveld møtes flere titalls ungdommer på Høvleriet. Det håper de at de får lov til å fortsette med, men de tar selvkritikk for trøbbel med forsøpling og bråk og forstår at folk reagerer. Flere i miljøet ønsker å ta ansvar for at dette bedrer seg.

Møteplass: Hver kveld møtes flere titalls ungdommer på Høvleriet. Det håper de at de får lov til å fortsette med, men de tar selvkritikk for trøbbel med forsøpling og bråk og forstår at folk reagerer. Flere i miljøet ønsker å ta ansvar for at dette bedrer seg. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Ungdommene som treffes jevnlig på Høvleriet er ydmyke overfor kritikken de har mottatt.

DEL

Det såkalte rånermiljøet har måttet tåle mye kritikk de siste dagene.

– Det er trist å høre, sier Kim André Olafsen.

Sammen med Sarah Louise Nilsen og Charlotte Johansen uttaler han seg på vegne av nærmere 50 ungdommer som har møtt opp for å snakke med HA om problemene med bråk og forsøpling på Høvleriet.

Verken ungdommene eller bilene deres framstår som noen typiske rånere. Tvert imot er det vanlige ungdommer med vanlige ungdomsbiler.

– Ingen av oss er typiske rånere. Det er mer folk med Volvo 240 og sørstatsflagg, mener trioen. Her er det derimot alle slags folk og alle slags biler, forteller de.

LES OGSÅ: - Jeg vil sove uten hørselvern

Forstår reaksjonene

Men rånere eller ei. De ønsker å formidle at de tar til seg kritikken.

– Vi forstår at folk reagerer på bråk, forsøpling og herjing. Det må vi bare legge oss flate for, sier Sarah Louise Nilsen og legger til at det er deres egen skyld at situasjonen har eskalert og debatten tatt av.

– Vi må skjerpe oss og vise at vi kan stå her uten å søple ned hele plassen. Folk må skjerpe seg. Nå er tiden inne for å rydde opp, fastslår Charlotte, Sarah og Kim André.

De sier også at de må prøve å få til en intern stillegrense og mener at folk må skru ned musikken etter 23.

Når det gjelder den spesifikke videoen som HA har publisert forteller de at Volvoen som bråker mest tilhører en person fra Råde, som de knapt kjenner.

– Men vi innrømmer at det har vært mye bråk, sier de.

De mener dessuten situasjonen har bedret seg etter at det kom flere søppelkasser på området. Men når det er så mange ungdom som møtes på samme sted er det også alltid en risiko for at det er noen som ødelegger for flertallet.

LES OGSÅ: De må oppføre seg

Mye negativt

Ungdommene framstår altså svært ydmyke, men det er også ting i debatten de reagerer på og synes er unødvendig.

– Vi synes det er synd at folk tenker negativt og stygt om alle ungdommene her og sier vi går på sosialen og lignende. Det stemmer nemlig ikke. De fleste som treffes her går enten på skole eller har jobb. Noen begge deler. Det er personer her med biler til over 100.000 kroner. Det hadde de ikke hatt råd til dersom de ikke jobbet for det, mener de.

Ordførerens uttalelser om at det får bygge sin egen mini-Rudskogen synes de også var unødvendig. For det første hadde de ikke hatt råd til å bygge noe slikt og for det andre ville et slikt sted sannsynligvis vært langt utenfor byen. Det er ikke noe Rudskogen ungdommene ønsker, men en sosial samlingsplass i nærheten av sentrum.

De håper også folk vil se det positive i at ungdommen er sosiale og møtes ute framfor bare å sitte hjemme foran en tv- eller dataskjerm. De håper de fortsatt kan få lov til å treffes på Høvleriet.

LES OGSÅ: Sørger for nattero

HA MENER: Rånekultur

Godt miljø

– Men vi er åpne for andre steder, som for eksempel Mølen, sier Kim André.

Det viktigste for ungdommene er at de får lov å ha en møteplass og ikke alltid jages bort.

– Vi må også få lov til å ha et sosialt liv. Det er fint for oss som er glad i å kjøre bil. Vi møtes her så å si hver eneste kveld. Det er koselig fordi man alltid har noen å være sammen med. Det er aldri slåssing og den type problemer her. Vi har heller ikke trøbbel med at folk bryter veitrafikkloven. Det hender politiet er innom og de er som regel greie og hyggelige, sier de.

De mener det er et godt miljø.

– Jeg har kommet hit et års tid og på den tiden har jeg truffet mange nye mennesker og fått flere nye venner, forteller Sarah Louise.

LES OGSÅ: Råner reagerer på debatten

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken