– Ikke la råning bli et skjellsord

KRITISK: Rånemiljøet i Halden har fått hard medfart de siste dagene. Nå forsøker råner Jon-Inge Røyter å nyansere bildet.

KRITISK: Rånemiljøet i Halden har fått hard medfart de siste dagene. Nå forsøker råner Jon-Inge Røyter å nyansere bildet. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Jon-Inge Røyter er råner. Han reagerer på rånedebatten som har rast i HA de siste dagene. Les hans kronikk her.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Som en råner, har jeg sett denne videoen som har blitt tatt opp, og lagt merke til følgende: Det er 8 instanser det har blitt filmet uro, over en tid fra 22.30 til 01.30. Vil ærlig talt ikke påstå at det er forferdelig ofte, tatt i forhold til hvor mange som faktisk er der.

Hva med bråket fra båtene, tungtrafikken til togene på natten, barnehagen om morgenen, lastebilene som losser av i butikkene om nettene, samt trafikken opp stadionbakken?

Videre så er tre av instansene fra samme bilen. Dette gir en indikasjon på at det er enkeltindivider som driver med majoriteten av bråk. Ikke alle som en enhet. Det er ingen vits i å dra alle over samme kam her.

Skal man bannlyse en hel (u)kultur fordi noen enkeltindivider lager kvalme? Da kan man jo fjerne Fønix cruise nights fordi noen kjører ofte med amerikanere i byen og drikker, offentlig urinering og høy musikk i de. Hva er forskjellen der? Dagens biler er strengt tatt mer stille enn amcars.

Videre så antar jeg at grensetreffet nå til helgen er kansellert, ettersom det er flere i byen som jobber i helgen, og dette er garantert til å skape bråk fra nettopp biler og folk som drikker.

Angående strafferettslig reaksjon kan man hensvise til paragraf 16 i trafikkreglene, som sier følgende:

«§ 16. Forstyrrende kjøring og unødig støy m.m.1. I eller ved bebyggelse må det ikke foregå unødvendig og forstyrrende kjøring med motorvogn. Der må det heller ikke foregå bruk av motor på tomgang eller annen bruk av motorvogn som volder unødig støy eller unødig utslipp av røyk eller gass.»

Denne kan tolkes dithen at all unødig kjøring skal ikke foregå. Kjøringen på Fønix kan videre tolkes under dette og bør derfor forbys. Likevel så har de løyve til å sperre av en relativt stor parkeringsplass hver onsdag? Er det fordi bilene er dyrere, eller går dette under diskriminering? Feil blir det uansett.

Men drittslengingen til side; Dette har alltid vært et tema, fra så langt jeg kan huske i alle fall (90-tallet). Over tidene har man blitt jaget bort fra Torget, gamle bussholdeplassen (Thon Hotel nå), miljøstasjonen på Mølen, plassen på Mølen, nedlagte bensinstasjonen på Busterud, Remmen, Parkeringshuset til Storsentret samt flere andre mindre steder. Problemet blir bare FORSKJØVET.

Det finnes de som er genuint interesserte i biler som ikke nødvendigvis er gamle, amerikanske biler. Skal denne interessen kveles på et tidlig stadie? Det er flere som velger mekanikk grunnet deres interesse. Det blir aldeles for dumt.

Det var snakk om bensinstasjonen på Busterud, når den ble lagt ned, kunne huse et lite verksted hvor folk med en slik interesse kunne skru litt på egne biler og lære seg, gjerne med noen som hadde kunnskapene. Det er synd at dette, eller noe lignende ikke blir til. I flere større bilkulturer har man hatt et form for «juniorprosjekt» hvor folk kan gjøre slik på egen bil eller en felles som man pusser opp unisont.

Det er langt bedre å kultivere en interesse enn å kvele den.

Videre, til det ordføreren skrev: Å stå et sted for å snakke, og muligens småteste en bil eller et stereoanlegg betyr IKKE at man skal herje dagen lang og bråke (Rudskogen). Sett deg inn i begge sider før du uttaler deg. Stygt redd for at du har mistet noen velgere i dag.
Skal man heller gå tilbake til å gamle dager, og herje langs ertebakken eller viksletta i stedet for å stå på en liten plass og snakke? Da er man jo ute fra "sentrum", men akten er jo likevel den samme..

Ikke la råning bli et skjellsord. La folk få bedrive sine interesser (innenfor rimelighetens grenser).

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken