Telefoner kan avsløre gullsmedranerne

Ranerne slo til på lyse ettermiddagen 16. oktober. En av de ansatte ble skadet og sendt på sykehus etter møtet med gjerningspersonene.

Ranerne slo til på lyse ettermiddagen 16. oktober. En av de ansatte ble skadet og sendt på sykehus etter møtet med gjerningspersonene. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Det er ingen enkel jobb å finne dem som ranet gullsmed O. Linde-Nielsen i Storgata i midten av oktober.

Politiet har allerede sendt inn første runde med tekniske funn i håp om å finne DNA-match i registrene sine.

Det gjorde de ikke.

Ingen DNA-treff

- Kort sagt har vi ingen konkrete mistenkte, og vi er ikke nærmere en løsning på saken nå enn tidligere, forklarer krimsjef Tore Løwengreen.

- Vi fikk ingen DNA-treff i første omgang, så vi har sendt en ny runde med funn vi har gjort i tilknytning til ranet. Hvis vi hadde fått treff, kunne vi sendt dem videre til våre utenlandske kolleger. Vi er nemlig relativt sikre på at vi leter etter utenlandske gjerningsmenn, fortsetter han.

Utenlandske

Men selv om de tekniske funnene ikke har gitt noen svar ennå, betyr ikke det at politiet ikke har spor å gå etter.

- Det er detaljer fra avhørene som gjør oss såpass sikre på at ranerne har utenlandsk bakgrunn. Vitner har fortalt oss at språket som ranerne pratet seg imellom, ikke lød kjent, sier krimsjefen.

Teipen forteller

Det lå også igen en teiprull i gullsmedforretningen som politiet har konsentrert seg om.

- Vi har klart å finne ut hvor den stammer fra, men vi vil ikke si noe mer om det av hensyn til etterforskningen, konstaterer Løwengreen.

Teipen var den som den kvinnelige ansatte ble teipet fast med.

- Omfattende arbeid

Politiet har også samlet inn trafikkdata fra tidsrommet rundt da ranet skjedde.

- Det er et veldig omfattende materiale å gå gjennom, så det har vi bedt om bistand til. Og når vi ikke har noen varetektsfengslet i saken, havner vi langt bak i prioriteringskøen, forklarer Løwengreen.

Sporer telefonen

Den innsamlede dataen viser blant annet hvilke telefoner som befant seg rundt gullsmedforretningen da ranerne slo til.

- Selv om man har anonymt telefonnummer, er man ikke så anonym som man tror. Så lenge telefonen har dekning, kan vi spore den. Både telefoner og SIM-kort har unike nummer, og det er disse numrene vi buker i jakten på ranerne. Hvis disse numrene dukker opp i tilknytning til andre ran, kan det være et viktig spor, sier krimsjefen.

En halvmillion

Oppryddingen hos gullsmed O. Linde-Nielsen har så langt gjort det klart at de to ranerne fikk med seg smykker, klokker og andre varer til en verdi rundt 4-500.000 kroner.

- Vi kjenner ikke så mye til detaljene rundt varegrupper som ble stjålet, sier Løwengreen.

Vil ikke skremme bort ranerne

Fantomtegningen av ranerne er et annet spor som politiet bruker for alt det er verdt.

- Vi vil ikke offentliggjøre den, men har brukt den i noen vitneavhør for å se om noen kjenner dem igjen. Det er ikke noe poeng i å offentliggjøre tegningen i Halden hvis gjerningspersonene ikke er herfra. Og hvis vi sender den til nasjonale medier, kan det hende vi skremmer ranerne til å flykte fra landet, forklarer Løwengreen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken