I 2016 ble det satt ned tre snublestener over jøder som ble deportert og drept under andre verdenskrig. Den tyske kunstneren Gunter Demnig satte selv ned stenene. To av dem ligger i fortauet utenfor Park Hotell i Marcus Thranes gate. Der bodde søsknene Hammerschlag.
Den tredje og siste stenen ligger i Storgata der Moritz Jaffe drev sjokoladeforretning.
Torsdag 12. mai var det pusseaksjon over hele landet etter initiativ fra Jødisk Museum.
I Halden kastet derfor Fortidsminneforeningen seg rundt og Hilde Gløckner, Truls Lie og Jens Bakke sto for vårpussen av de viktige minnesmerkene.
– De små snublestenene er de minste minnesmerkene vi har i Halden, men de gir grunnlag for samtaler og refleksjon, sier Jens Bakke i Fortidsminneforeningen.
Og akkurat det skjedde i går i Storgata da haldenser Øystein Falch stoppet opp og lurte på hva som foregikk.
I løpet av 1942 og 1943 ble i alt 773 norske jøder deportert fra Norge og sendt til tyske dødsleirer. Den største deportasjonen skjedde 26. november 1942 da i alt 529 jøder ble fraktet ut av Norge med skipet DS Donau. I 2020 kom filmen «Den største forbrytelsen». Den er basert på dramatikken som utspilte seg da norske jøder ble sendt til tyske dødsleirer.
I faktaboksene under kan du lese mer om livene til de tre jødene som er minnet med snublestener i Halden. Teksten kommer fra nettsiden snublestein.no. Der kan du finne informasjon om alle snublesteiner i hele Norge.
Moritz Jaffe
Snublestenen ligger i Storgata 14 på Nordsiden i Halden.
Levde fra 1889 og døde en gang etter han ble deporteret i 1942. Dødsdato er ukjent.
Moritz Jaffe ble født i Oslo som en av fem sønner til Markus Jaffe (f.1861 i Vilnius, Litauen) og Bertha Marie Tarrel (f.1864 i Vilnius, d. 1893 i Oslo). Markus og Bertha Marie hadde kommet fra Vilnius i 1886 for å jobbe som sigararbeidere hos Con. Langaard.
Moritz var handelsmann og etablerte tidlig egen forretningsdrift i Halden. Her giftet han seg i 1910 med Olga Henriette Olsen. Sammen fikk de tre barn: Ragnhild Maria (f.1911); Moritz jr. (f.1918) og Walther (f.1922).
Moritz Jaffe jobbet som bestyrer av sin sønns forretning i Storgata i Halden da han ble arrestert den 20. oktober 1942. Trolig på grunn av at han var i besittelse av illegale aviser. Moritz ble overført til Grini fangeleir, hvor han ble værende til han ble deportert med transportskipet Monta Rosa den 20. november samme år. Skipet gikk til Århus i Danmark, og derfra med tog via Tyskland til Auschwitz. Moritz Jaffes dødsdato er ukjent.
Kilde: Snublestein.no
Fritz Hammerschlag
Snublestenen ligger utenfor Park Hotell i Marcus Thranes gate 30 i Halden.
Levde fra 1888 til 1943
Friedrich (Fritz) Nathan Hammerschlag ble født i Amöneburg, Tyskland som ett av seks barn til Moses og Bertha Bella Hammerschlag. Fritz var utdannet tegner og handelsfunksjonær. I årene 1914 til 1918 tjenestegjorde han som underoffiser i den tyske hær. For sin innsats for fedrelandet under 1. verdenskrig mottok Fritz Hammerschlag Jernkorset av første klasse.
Etter nazistenes maktovertakelse i Tyskland i 1933, ble livet for de tyske jødene svært problematisk. Den nasjonalsosialistiske politikken siktet mot å utestenge jødene fullstendig fra det tyske samfunnet. Det såkalte «jødespørsmålet» skulle i første omgang løses gjennom «frivillig» emigrasjon eller systematisk fordrivelse. Rundt 2000 antijødiske lover og forordninger ble utformet, med det formål å jage de ca. 525 000 jødene i Tyskland ut av landet. Problemet var at det knapt fantes motttaksvillige land. I 1939 myket noen land opp restriksjonene og mellom 75 000 og 80 000 jøder emigrerte til utlandet.
En av de som slapp gjennom nåløyet til Norge var Fritz Hammerschlag. Han kom til landet i april 1939. En forutsetning for dette var en økonomisk garanti gitt av den norske forretningsmannen Johan Andersen fra Halden. Andersen var blitt kjent med Hammerschlag-familien allerede i 1911, som ung student i Tyskland. I tillegg til å garantere økonomisk for Fritz stilte han også bolig til disposisjon. Så også for Fritz mor Bella (d. i Halden 1941), samt søsteren Toni (f.1896) som kom etter i september 1939.
Fritz Hammerschlag jobbet som modelltegner og konsulent for Johan Andersens Reiseeffektfabrikk da han ble arrestert av det norske statspolitiet den 26. oktober 1942. Han ble da fraktet til Halden Politistasjon. En måned senere ble han overført til Bredtveit fengsel. Natten til 25. februar 1943 ble Fritz Hammerschlag deportert med skipet Gotenland til Stettin og derfra, via Berlin, til utryddelsesleiren Auschwitz. Ved ankomst ble han sendt direkte i gasskammer og drept. Også søsteren Toni ble deportert og drept i Auschwitz.
Kilde: Snublestein.no
Toni Hammerschlag
Snublestenen ligger utenfor Park Hotell i Marcus Thranes gate 30 i Halden.
Levde fra 1896 til 1943
Toni Hammerschlag ble født i Amöneburg, Tyskland som yngst av seks barn til Moses og Bertha Bella Hammerschlag. Toni var utdannet skreddermester og kom, sammen med sin mor Bella (d. 1941 i Halden) som flyktning til Norge i september 1939. Hennes bror, Fritz Hammerschlag, hadde kommet i forveien ett halvt år tidligere.
En forutsetning for dette var en økonomisk garanti gitt av den norske forretningsmannen Johan Andersen fra Halden. Andersen var blitt kjent med Hammerschlag-familien allerede i 1911, som ung student i Tyskland. I tillegg til å garantere økonomisk for familien stilte han også bolig til disposisjon.
Toni Hammerschlag ble arrestert den 26. november 1942 og overført til Bredtveit fengsel. Natten til 25. februar 1943 ble hun deportert med skipet Gotenland til Stettin og derfra, via Berlin, til utryddelsesleiren Auschwitz. Ved ankomst ble Toni sendt direkte i gasskammer og drept. Også broren Fritz ble deportert og drept i Auschwitz.