Gå til sidens hovedinnhold

Prosjekt Os skole- Dette er galskap!

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Da er reguleringsplanen for ny Os skole lagt ut på høring. Jeg tror ikke det jeg ser; det blir rundkjøring rundt Familiens hus (Baardsen bygget) og snuplass nesten inne på kirkegården. Jeg felte for et par år siden 19 bjørketrær i grensen mellom Os alle 9 til 13 og kirkegården. Arbeidet tok dobbelt så lang tid som normalt som en følge av behov for stillhet ved begravelser og urnenedsetting. Her skal busser kjøre inn og snu? At man nå plutselig har klart å lage en ringvei rundt Familiens hus illustrerer hvor elendig forarbeidet til dette prosjektet har vært. Hvem har fattet disse beslutningene? Når og hvordan ble de fattet med hvilket grunnlag?

Er det på samme måte som den såkalte arkitektkonkurransen? Denne ”konkurransen” har ikke legitimitet. Hvorfor ikke lage en ordentlig arkitektkonkurranse der forslag med og uten gamle Os skole utarbeides av alle deltagere i konkurransen og hvor forslag også inneholder Rødsberg ungdomsskole med drift som i dag og sammenslått med Os? Reguleringsplanen bærer preg av hastverk og det kan i tillegg virke som beslutninger bare har oppstått fordi noen har blitt enige.

Videre ser jeg på skolegården. Hvor skal ungene være? Jo det er visstnok plass på ulike bygningstak, det er trampolinepark og de får 12,5 kvm hver seg. Her skal 6 og 16 åringer holdes adskilt. Byens politikere: tøyser dere med oss? Tallet 12,5 er i tillegg teoretisk, i praksis vil det sikkert bli mindre. Arealer går bort som en følge av annen bruk og at de rett og slett ikke er egnet av ulike årsaker.

Ordføreren er for bevaring av Os skole. Jobb for det da Edquist! Du har varaordføreren med deg så det er lett match. ”Må følge demokratiet og føye seg etter flertallet” sier du? Tror heller Haldens befolkning vil ha en ordfører som kjemper for det han tror på og vi som har litt kjennskap til deg vet du kan. Du har kjempet innbitt mot ulike planer og forslag opp gjennom årene med masse leserinnlegg i HA og sosiale medier så den argumentasjonen kjøper jeg ikke. Jeg tror du nå selv ser galskapen i dette; det er snart valg folkens og de partiene som er for bevaring av Os skole regner jeg med kjenner sin besøkelsestid.

Jeg kommer til å engasjere meg sterkere i denne saken fremover. Det blir neppe i HA. Med en redaksjon som til de grader har tråkket i salaten og støtter en rivning av Os skole så ser jeg et dilemma i at de skal styre debatten. Så ivrig var Kjøge på å rive Os at når hans egen meningsmåling i HA viste 67% for bevaring så fjernet han den fra avisens sider uten noe som helst informasjon. Jeg sendte etterhvert en forespørsel til HA om hvor undersøkelsen var blitt av og fikk beskjed om at den var ”åpenbart hacket” og derfor fjernet. Uten ett pip satte Kjøge så i gang med en ny undersøkelse, vi kunne jo ha fått vite om dette på forhånd? Var HA redd for resultatet? Undersøkelsen ble utført av profesjonelle må man vite, og først når resultatet av 600 telefonsamtaler var klart fikk Haldens befolkning informasjon om undersøkelsen. Kjøge tok det som en seier men nesten 40% stemte for bevaring! Dette til tross for HA sine stadige artikler om saken som jo er farget av deres rivningsbegjær. Kjøge er fra Fredrikstad. Der ble sentrum revet og ”forskjønnet” for noen tiår siden. Jeg kjenner mye folk i Fredrikstad og ingen er stolte av dette.

Til politikerne; denne prosessen fører ikke til noe godt og det er voldsomt splittende. Prosjektet er elendig slik det alltid blir med slett forarbeid. Sett dere nå ned og legg planer for et prosjekt som tilnærmet hele byen stiller seg bak. Storhall på Os, rust opp Os og Rødsberg. Dette vil være samlende istedenfor å skape splid. Legg prestisjen til side før befolkningen og reguleringsinnsigelsene gjør at dere må det.

Ha en strålende 17. mai alle sammen!

Kommentarer til denne saken