I min verden skal folk få lov til å være seg selv og elske akkurat hvem de vil. Det er det dessverre mange som er uenige i selv i 2018.

I likhet med Kåre Willoch er Kong Harald en type som blir lettere å like for hvert år som går. Det er snart gått to år siden monarken holdt den knallgode talen om Norge som ett folk.

«Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre.»

Det burde vært å slå inn åpne dører. Men i en del hus både i bygder og byer er disse dørene ikke bare lukket, men låst. Noen steder velger til og med folk å åpne vinduene og kaste ut skyllebøtter.

Når personer som ikke passer inn i den heterofile rammen trekker til gatene i Pride-festivaler eller det flagges med regnbueflagg fra bybrua i Halden og i logoen til Halden Arbeiderblad, så er det fortsatt mennesker som reagerer. Sterkt.

Så ille oppleves det for eksempel for Øyvind Gloslie og hans partifeller i Partiet de Kristne at de karakteriserer det som «forferdelig» at folk viser sin seksuelle legning i det offentlige rom og at to personer av samme kjønn kan gifte seg. Heldigvis fikk partiet i etterkant lite støtte for sitt snevre menneskesyn.

Denne uka var det en annen kristen mann som steg ut fra mørket. Jens Thoresen er ungdomsskolelærer på Stord på Vestlandet. I tillegg er han pastor i en lokal menighet. På Facebook skriver han at helgens kommende Pride-parade på Stord er som å hytte knyttneven mot Gud.

Dagen etter så møter han i klasserommet. Foran han sitter kanskje en 14 år gammel gutt eller jente som sliter med å akseptere seg selv for den han eller hun er. Thoresen gjør det ikke akkurat lettere.

Jeg har vokst opp med foreldre som aldri har uttrykt fordommer overfor andre mennesker basert på deres seksuelle legning, rase eller bakgrunn. I tillegg har jeg vokst opp med en i nær familie som har vært åpen homofil så lenge jeg har visst hva det har vært for noe.

Likevel har det i mange år føltes litt rart å se to personer av samme kjønn kysse eller ha sex på TV. Vendepunktet for min del kom under Skam-serien til NRK. Kjærligheten mellom «Even» og «Isak» ble formidlet så naturlig og vakkert at jeg husker jeg tenkte «Kom igjen, kyss! Kom igjen, kyss!» i sekundene før de famlet seg fram til sitt første kyss i TV-serien.

Vi mennesker er ofte skeptiske til det vi ikke er kjent med. Det som er annerledes enn oss selv.

Heldigvis er dette i rask endring. Det har blitt vesentlig enklere å ikke være heterofil i Norge i dag enn det var bare for noen få år siden, men fortsatt er «jævla homo» et av de mest brukte skjellsordene blant unge og det finnes ungdomsskolelærere på Stord som mener Gud sørger av at lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og intersexpersoner trekker til gatene.

Ytringsfriheten stårt sterkt i Norge. Det skal være lov å være mot den nye ekteskapsloven i kirken eller mene at det ikke er i overensstemmelse med Guds ord å elske en av samme kjønn. Men det går an å gi uttrykk for disse meningene på en måte som ikke sårer og støter mennesker som kanskje står midt i en identitetskrise eller er møkk lei av å måtte kjempe for å få lov til å være seg selv.

Da jeg var i Stockholm i august, hadde det nettopp vært Europride-festival der, Pride-festivalenes svar på fotball-EM. Overalt i byen vaiet flaggene; på flybussen, på restauranter og på hoteller. Som en deilig påminnelse av at vi alle er forskjellige. Og at det er helt greit.

Regnbueflagget er fortsatt viktig. La det vakre symbolet på fellesskap og frihet få vaie både i sentrum og på bygda i Halden.

Kanskje får vi også snart se en Pride-parade i Halden? Det tror jeg byen vår trenger.

Så får vi krysse fingrene for at både flagget og paradene på et tidspunkt blir unødvendige. Fordi de føles helt naturlige.