Gå til sidens hovedinnhold

Rører ikke Risum før tidligst 2020

Artikkelen er over 6 år gammel

Tilbudet på Risum røres neppe på denne siden av 2020. Det røres kanskje ikke i det hele tatt.

Tirsdag utsatte Opplæring, helse og kulturkomiteen i fylkeskommunen behandlingen av skolebruksplanen fram til februar neste år.

Utsatte

De ønsker en utredning av flere forhold knyttet til skolebygging i Sarpsborg og Fredrikstad.

Nye skoler i de to byene pluss samling av Halden videregående skole på Porsnes er investeringer på rundt to milliarder kroner.

Tirsdag utsatte Opplæring, helse og kulturkomiteen i fylkeskommunen behandlingen av skolebruksplanen fram til februar neste år.

Må utredes mer

De ønsker en utredning av flere forhold knyttet til skolebygging i Sarpsborg og Fredrikstad.

Nye skoler i de to byene pluss samling av Halden videregående skole på Porsnes er investeringer på rundt to milliarder kroner.

– Vedtaket kan tolkes som at man ønsker å redde Risum og at Halden ikke røres, sier rektor Arild Rød.

– Det kan også skyldes at samlingen på Porsnes vil medføre en større kostnad når flere fag skal inn. Det vil også være interessant å se hvilke muligheter musikk og drama har for å bruke eksisterende lokaler i sentrum, med kort avstand til skolen, sier han.

Frp en joker

Tidligere er nedleggelse av byggfag tatt ut av planen, og før helga ble det klart at både Ap og Høyre vil redde restaurant og matfag.

Senterpartiet har signalisert at de ønsker å beholde musikk og drama på Risum, og i går gjorde både Høyre, Venstre og SV det samme.

Dermed kan Frp bli en joker når saken kommer til fylkestinget i desember.

Halden kom dårlig ut

Partiets gruppeleder i fylkestinget, Kjell Håvar Jensen, sier at Frp synes Halden har fått den største smellen i forslaget fra fylkesrådmannen, og at de ikke vil la det gå upåaktet hen.

– Vi er stort sett på linje med Høyre i denne saken, og når det gjelder musikk og drama vet vi at skolen har et godt miljø. Når Indre Østfold er tatt ut av planen, bør den samme argumentasjonen gjelde for Halden.

– Må heller lære av Halden

– Vi vet at lang skolevei kan føre til økt drop out fra skolen. I Halden har de gode resultater å vise til for å motvirke dette, og da må vi vel heller lære av Halden enn å ramme regionen hardt. Ser vi på Fredrikstad, Sarpsborg og Moss, kommer de godt fra skolebruksplanen, sier Kjell Håvar Jensen.

I møtet gjorde komiteen likevel ett vedtak: de valgte å kutte 15 studieplasser innen service- og samferdsel både i Fredrikstad og Indre Østfold.

– Årsaken er for få søkere, og at næringslivet ikke har bruk for tilbudet. Vi kan ikke utdannet ungdom til arbeidsledighet, sa komitéleder Inger-Christin Torp (Ap).

– Ettersom vi skal kutte plassene allerede fra neste skoleår, må vi gjøre vedtaket i god tid før søknadsfristen i februar og mars, sa hun.

– Halden trenger disse miljøene

Nyheten om at tilbudet ved Risum består i mange år til stor glede for mange av elevene fra hele fylket som besøkte Halden videregående skole og musikk og drama i går.

– Jeg håper ikke denne linja blir lagt ned. Det ville vært dumt, fastslår Aurora Berger, som går på Risum ungdomsskole.

Men det er ikke bare Halden-ungdom som støtter musikk og drama i Halden. Aurora får nemlig full støtte fra to tiendeklassinger fra Fredrikstad.

– Vi kommer ikke herfra, men mener at Halden trenger disse miljøene, sier Malin Jensen og Tonje J. Stabbetorp, som tok turen fra Haugeåsen ungdomsskole i Fredrikstad for å se på tilbudet ved Halden videregående skole.

Vurderer Halden

Aurora har allerede bestemt seg for at det blir drama ved Risum for hennes del neste år.

Men begge de to Fredrikstad-jentene forteller også at de vurderer å gå i Halden. De har ingen tro på å flytte fagmiljøet fra Halden til Greåker, slik de har hørt snakk om.

– Vi var på besøk på Greåker i går og det var en veldig stor skole fra før. Vi har ikke noe tro på å flytte enda flere programfag dit.

Godt miljø

Alle tre var godt fornøyd med det de fikk se på Risum i går.

– Det har vært kult og morsomt å se hvordan de arbeider ved skolen her. Det virker som de har et veldig godt miljø. Mange av eleven har tatt kontakt med oss og snakket med oss, så vi har blitt tatt veldig godt imot, sier elevene.

De er klar over at en eventuell nedleggelse ligger langt fram i tid og er derfor ikke redde for å søke.

– Det vil ikke ramme oss. Vi søker her, men det ville være synd om det skulle ramme andre elever i framtida også, avslutter trioen.

– Det er en fantastisk linje

Fagleder Mona Staal Pettersen anbefaler også elever å søke på musikk og drama.

– Det er en fantastisk linje hvor man utvikler seg både faglig og som menneske. Vi har dessuten et robust faglig miljø. Denne linja betyr utrolig mye både for skolen og Halden by. Det er mange profesjonelle musikere som har gått her og ved store arrangement i Halden ser vi at det ofte er tidligere elever herfra som bidrar, sier hun.

Staal Pettersen understreker også at det vil gå mange år før en eventuell nedleggelse. Derfor er det bare å søke.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.