Fravær!? Det har ikke engasjerte ungdommer fortjent!

Engasjement: Ungdommene har ikke fortjent at det blir ført fravær.

Engasjement: Ungdommene har ikke fortjent at det blir ført fravær. Foto:

Av
DEL

LEDEROver det ganske land streiker i disse dager skoleelever for klimaet vårt, og miljøet vårt. De sier klart ifra at tida er inne for ikke bare å prate, men å handle. Drastiske tiltak må settes i gang NÅ for å redde jordkloden. Den kloden de selv skal få ansvar for å forvalte om noen år. De vil gjøre det på en helt annen måte enn det dagens generasjoner med makt og myndighet gjør. Neste fredag følges de lokale markeringene opp med en nasjonal streik utenfor Stortinget i Oslo.

Dette er aldeles strålende! Det er helt suverent at ungdom samler seg om en felles sak, og viser et engasjement nesten uten sidestykke de siste årene. Og ikke minst – det gjøres med et velbrukt demokratisk virkemiddel. At temaet er klima og miljø, overrasker ingen. Særlig ikke for oss som så Debatten på NRK torsdag kveld. Der ble erfarne voksne politikere satt kraftig veggs av en gruppe særdeles engasjerte, velformulerte og ikke minst kunnskapsrike ungdommer om temaet.

Hva gjør så voksensamfunnet med dette? Jo, deres «overordnede» i skolesammenheng svarer med å gi dem som velger å streike fravær. Det inkluderer rektor Kristin Støten ved Halden videregående skole. Hun har valgt å forholde seg til det Østfold fylkeskommune har gått for. For øvrig det samme som 15 andre av 18 fylkeskommuner – og kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) vil skal praktiseres: Fravær.

Det er mulig dette er det politisk korrekte å praktisere. Men vi mener det er feil. Vi synes dette er et signal om at de voksne ikke ønsker å støtte de unges kollektive kamp for klima og miljø. Det er et forsøk på å ta livet av et suverent og viktig ungdommelig engasjement. Det er rett og slett et signal om at de voksne ikke vil forstå den kampen generasjonen som skal overta nå vil ta. Og det signalet kommer fra en generasjon som sto på barrikadene selv. For noe annet.

Dette har ikke disse ungdommene fortjent. Selv om det er aldri så politisk korrekt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags