PÅ SKINNER: Håkon Borch håper det meste skal gå på skinner. Også raskere jernbaneutbygging helt fram til Halden. Han vil dessuten kjempe for at Saugbrugs får utvikle sin miljøvennlige bruk av treforedling inn i framtida. Foto: Hans-Petter Kjøge

Håkon Borch har null politisk erfaring - grønn førstereisgutt for MDG

MILJØPARTIET DE GRØNNE: På en laaaaaang rotur langs sørlandskysten overbeviste en pensjonert oljedirektør i Statoil Håkon Borch til å bli MDG-politiker for å få omstilt den norske oljenæringa.
Publisert

Det klarte Trond Valde. Mossingen som da han ble pensjonist, fant ut at han ville bruke tiden sin noe mer framtidsrettet enn fossilt brennstoff.

– I fjor sommer begynte jeg å ro langs den norske kysten. Da kom jeg til Kristiansand. I år fulgte jeg opp, og kom videre til Sund i Hordaland, forteller Borch.

Med på deler av turen det første året var Valde, som Borch kjenner fra Jeløy. I fire dager gikk praten om politikk og miljø. Da Valde forlot Færingbåten til Borch, hadde sistnevnte sagt ja til å være listefyll til Stortingsvalget i 2017. Nominasjonskomiteen ville noe helt annet. Borch havnet helt på topp.

– Jeg har ingen erfaring som politiker, men har jobbet mye mot politikkere bgåde gjennom Naturvernforbundet og som byråkrat. Jeg var blant annet miljøsjef i Stange kommune på 90-tallet, og jeg har arbeidet som forsker med miljøspørsmål siden, sier han.

Helhetlig politikk

Han jobber i NIBIO. En forsk- ningsinstitusjon på Ås som har fokus på miljøteknonologi, grøntanlegg i det offentlige rom, rensing av jord og deponier – for å nevne noe.

– Jeg brenner for alt som har med miljø, klima og framtid å gjøre, sier han.

Borch legger samtidig vekt på at MDG ikke bare er et miljøparti.

– Vi har en helthetlig politikk. Partiprogrammet vårt berører også helse, utdanning, utenriks- og forsvarspolitikk. Dette har vi jobbet mye med de senere årene, sier han.

ROR: Hvert år ror Håkon Borch langs kysten i sin Færing. I fjor fra Jeløya til Kristiansand. I år videre til Sund Hordaland. Foto: PRIVAT

ROR: Hvert år ror Håkon Borch langs kysten i sin Færing. I fjor fra Jeløya til Kristiansand. I år videre til Sund Hordaland. Foto: PRIVAT

Ror for å koble av

Han føler seg ofte fanget av forventningene om å være påskrudd. Enten det er telefonen, e-postene eller sosial medier.

– Vi har alle behov for å koble helt av. Roprosjektet mitt er en del av dette bildet. Jeg har bestemt meg for å bruke minst ti dager i året til å ro. Jeg har ikke noe bestemt mål om å komme hit eller dit langs kysten. Turen i seg selv er målet. Nå er jeg kommet til Hordaland. Neste år starter jeg der, så får vi hvor langt jeg kommer, sier han.

Han har ofte en passasjer med seg på turen. Da Trond Valde satt på tofta ga det altså noen konsekvenser for livet hans.

– Jeg er veldig motivert. Jeg innser at det skal en del til for at MDG får inn en representant fra Østfold. Da må vi minst fordoble oppslutningen vi har på den siste meningsmålingen i fylket vårt. På landsbasis har jeg forhåpninger om at partiet vårt inn mellom sju og ni representanter, sier han.

Han tror det både er en fordel og en ulempe å være bokstavelig talt helt grønn som politiker. Han misliker politisk spill.

Sosial fyr

Håkon Borch betegner seg selv som en utpreget sosial fyr. Han har lett for å engasjere seg, og er veldig glad i andre mennesker. Han sier han en åpen og frittenkende, og har ofte en analytisk tilnærming til problemstillinger.

– Jeg er tross alt forsker, smiler han.

Det beste han vet er å tenne bål og samle gode venner til spennende samtaler under åpen himmel.

Det verste han vet er når stress og forventninger hindrer fokus.

– Blir du lett stesset?

– Nei, det tror jeg ikke, men når jeg mister fokus, er det en dårlig følelse.

– Har du bil?

– Ja, en hybrid. Den neste blir helelektrisk. Det er jeg helt sikker på, sier han.

Ror til Stortinget

Hvis han mot alle odds skulle havne på tinget, har han lovet å ro fra Skjærhalden til hovedstaden.

– Det hadde vært en rotur jeg hadde gjennomført med utelukkende glede, sier Håkon Borch.

Artikkeltags