Viser ingen omsorg

Får ikke støtte: Stortinget går imot regjeringens forslag om å omorganisere kriminalomsorgen. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Får ikke støtte: Stortinget går imot regjeringens forslag om å omorganisere kriminalomsorgen. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Artikkelen er over 3 år gammel

Stortinget skroter de foreslåtte endringene i kriminalomsorgen.

DEL

(Siste) – Det er ingen grunn til å endre dagens modell. Den fungerer godt. Regjeringens omorganisering vil tappe de lokale enhetene og bidra til mer sentralisering. Vi støtter ikke dette forslaget, sier stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Får ikke flertall

Også Arbeiderpartiet vil gå imot regjeringens foreslåtte endringer. Venstre har også vært negative tidligere, men har ennå ikke gruppebehandlet denne saken. Med mindre partiet endrer standpunkt, vil det være flertall på Stortinget for å skrote regjeringens reformforslag i kriminalomsorgen.

– Vi frykter at nærheten til de lokale avgjørelsene vil forsvinne med dette forslaget, sier Ropstad, som er KrFs medlem i justiskomiteen på Stortinget.

I partiets alternative budsjettforslag for 2017 er det satt av 50 millioner kroner ekstra til bemanning og innhold for å styrke kvaliteten og rehabiliteringen i kriminalomsorgen.

Spent på Venstre

Stortingsrepresentant Jenny Klinge og Sp er imot regjeringens nye kriminalomsorg.

Stortingsrepresentant Jenny Klinge og Sp er imot regjeringens nye kriminalomsorg. Foto:

Senterpartiet har lite til overs for regjeringens reformforslag, men partiet er spent på om Venstres vedtak vil stå ved lag.

–Regjeringen trenger bare ett av støttepartienes velsignelse for å få flertall. KrF har holdt seg for nesa før. Nå frykter jeg at turen er kommet til Venstre, sier stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) til ANB.

Hun er ikke bekvem med at spørsmål om innsattes vilkår og prøveløslatelse skal overlates til sentrale enheter.

Venstre er ikke med i justiskomiteen og venter med å konkludere til saken havner i Stortinget, ifølge Iselin Nybø (V).

KrF har holdt seg for nesa før. Nå frykter jeg at turen er kommet til Venstre.

Jenny Klinge, stortingsrepresentant (Sp)

Feil medisin

Kritisk: – Jeg kan ikke se at regjeringens nye kriminalomsorg vil ha noen innsparingseffekt, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

Kritisk: – Jeg kan ikke se at regjeringens nye kriminalomsorg vil ha noen innsparingseffekt, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad. Foto:

I forslaget fra regjeringen vil justisminister Anders Anundsen (Frp) kutte i ledelse og administrasjon i kriminalomsorgen og styrke selve straffegjennomføringen. Regjeringens hensikt med reformen er å avbyråkratisere og forenkle.

Når Anundsen foreslår å slå sammen Kriminalomsorgen og friomsorgskontorene, håper han at resultatet blir en mer strømlinjeformet soning for den enkelte innsatte.

Arbeiderpartiet synes forslaget verken har riktig diagnose eller medisin. For partiet er det avgjørende at kriminalomsorgen samarbeider godt med politi, Nav og sykehus og at flest mulig domfelte istandsettes til å velge et liv uten ny kriminalitet etter at soningstiden er over.

– Regjeringens forslag svarer ikke på disse utfordringene, sier Kari Henriksen (Ap). (ANB)

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags