– Antallet asylsøkere har eksplodert

Hentet av politiet: Flyktningekrisen sør i Europa har nådd Østfold og Halden. Her kommer politiet ombord på toget ved Halden stasjon og henter 15 asylsøkere som hevder de er fra Syria. Asylsøkerne ble tatt av toget i Sarpsborg. Foto: Thomas Lilleby

Hentet av politiet: Flyktningekrisen sør i Europa har nådd Østfold og Halden. Her kommer politiet ombord på toget ved Halden stasjon og henter 15 asylsøkere som hevder de er fra Syria. Asylsøkerne ble tatt av toget i Sarpsborg. Foto: Thomas Lilleby

Artikkelen er over 5 år gammel

De siste dagene har flyktningstrømmen i Europa nådd Halden og Østfold for fullt.

DEL

– Vi har merket en markant økning i antall asylsøkere både på toget og over Svinesund, sier sjef for felles kriminalenhet ved politiet i Østfold, Tom Erik Guttulsrød.

HA gikk om bord på utenlandstoget fra Göteborg torsdag morgen. Også to tollbetjenter og fire politibetjenter entret toget på Halden stasjon denne morgenen. Til sammen fant de 15 asylsøkere, som alle ble tatt av toget i Sarpsborg.

Kommer fra Syria

Ingen av asylsøkerne kunne snakke engelsk og det eneste HA fikk vite var at de hevdet å komme fra Kobani i Syria. Blant de 15 asylsøkerne var det fem mindreårige barn. Situasjonen var svært rolig og det virket som de var takknemlige for å bli tatt med av politiet.

I Sarpsborg gikk de til fots fra stasjonen til politihuset i Sarpsborg. Etter hvert vil de bli transportert videre til Oslo.

– De seks første månedene i år kom det i gjennomsnitt 30 asylsøkere i måneden. Så skjedde det noe i juli og antallet mer enn doblet seg til 77. De siste dagene har det eksplodert fullstendig og det kommer mer enn 30 hver eneste dag. I tillegg til de 15 du så på toget har vi hentet en gruppe på Svinesund, slik at det hittil i dag allerede har kommet over 30 flyktninger, forteller Guttulsrød til HA, og da er klokka fortsatt bare rundt lunsjtider, slik at det er rimelig å anta at antallet som kom torsdag er enda høyere.

– Hva er årsaken til økningen?

– Vi ser hva som skjer nedover i Europa på nyhetene og antar at det er effekten av den ekstreme flyktningsituasjonen som nå når oss, svarer han.

– Betyr det at de fleste er syrere?

– Over en tredjedel av dem som kommer hevder å være fra Syria, sier Guttulsrød.

Takknemlige

– Er det noen som forsøker å utnytte situasjonen ved å si at de kommer fra Syria uten at dette stemmer?

– Det må den videre saksbehandlingen vise, men vi vet fra tidligere kriser at det er en del som forsøker å utnytte situasjonen til å komme seg inn i Norge. Men når folk sier de kommer fra Syria er det den informasjonen vi forholder oss til.

Da HA var med toget forløp det hele på rolig vis.

Flyktninger. Syria. Politi

Flyktninger. Syria. Politi Foto:

– Det er vanlig. De er takknemlige for å bli tatt hånd om av politiet, sier Guttulsrød.

Situasjonen er krevende for politiet og Guttulsrød beskriver en kaotisk situasjon på politihuset i Sarpsborg torsdag.

Virker organisert

– I dag er det veldig mange som er her og venter. Vi har måttet kjøpe både mat, drikke og medisiner. Det er også barnefamilier her. Vi har ikke lokaler som er egnet til denne type venting for så mange mennesker, slik at vi nå må be kommunale myndigheter om hjelp for å avlaste situasjonen, sier han. Etter den første behandlingen og sjekk av dokumenter i Sarpsborg er det Politiets utlendingsenhet i Oslo som tar over ansvaret for asylsøkerne.

Togansvarlig på toget fra Göteborg vil ikke ha navnet sitt på trykk, men forteller at de har merket en kraftig økning i antall flyktninger på toget de siste fire-fem dagene.

– Det virker som dette er organisert. Vi ser at alle har billetter som er kjøpt i Tyskland og at de får hjelp til å skaffe reisedokumenter i Tyskland, sier togansvarlig, som understreker at dette ikke er ulovlig. Han forteller videre at asylsøkerne som regel blir tatt av politiet på toget mellom Halden og Sarpsborg.

– Det er som regel rolige og beskjedne mennesker. De lager aldri noe bråk eller trøbbel om bord på toget, forteller han.

27 asylsøkere på en buss

Tollsjef Wenche Fredriksen forteller om den samme økningen av asylsøkere på Svinesund, som man opplever på utenlandstoget.

– Ja, vi opplever den samme økningen. Vi har hatt opp til 27 asylsøkere på en og samme buss. Veldig mange sier de kommer fra Syria, forteller Fredriksen til HA.

I likhet med de ansvarlige på toget har også hun inntrykk av at dette er organisert.

– Det er tydelig at det er noen som hjelper dem med å skaffe de nødvendige dokumentene for å kunne reise, sier hun.

Flest menn

Det er også en annen tydelig trend.

– Et overveldende flertall av dem som kommer er menn, hvorfor det er slik vet jeg ikke, sier Fredriksen.

Tollvesenet tar asylsøkerne av bussene og overlater dem til politiet.

Tollvesenet har ingen spesiell beredskap, men Fredriksen sier at dette er ressurskrevende.

– Vi leter jo primært etter narkotika og smuglere. Denne situasjonen gjør at vi må bruke mye ressurser på asylsøkerne. Vi bruker blant annet en del tid på å avdekke om de er smuglere eller asylsøkere, så det er ingen tvil om at dette påvirker kapasiteten vår, sier hun.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken