– Unge prioriterer forbruk framfor tak over hodet

NÅR ØKONOMIEN SVIKTER: – Ta kontakt så tidlig som mulig. Ventetida ligger på tre til fire uker. Er det akutt, kommer folk inn til økonomirådgivning og gjeldsrådgivning tidligere, opplyser NAV-leder Astrid Nordstrand og økonomisk rådgiver Cathrine Jørgensen.

NÅR ØKONOMIEN SVIKTER: – Ta kontakt så tidlig som mulig. Ventetida ligger på tre til fire uker. Er det akutt, kommer folk inn til økonomirådgivning og gjeldsrådgivning tidligere, opplyser NAV-leder Astrid Nordstrand og økonomisk rådgiver Cathrine Jørgensen.

Artikkelen er over 4 år gammel

– Det ser ut til at enkelte unge er mer engstelige for forbrukergjelda si enn at de må ha tak over hodet, sier NAV-leder Astrid Nordstrand.

DEL

Med dette mener NAV-lederen at de prioriterer å betale forbruksgjelda si framfor husleia. Så kommer de til NAV og forventer sosialhjelp.

– NAV dekker ikke dette. Vi gjør ikke det, sier Astrid Nordstrand.

Økonomisk rådgivning

Men det er annen hjelp å få. Som økonomisk veiledning og gjeldsrådgivning. I år har så langt 110 mennesker i Halden benyttet seg av tilbudet.

Rådgiver Cathrine Jørgensen er en av to på NAV i Halden som jobber med dette. Tilbudet går til alle innbyggere i Halden.

For å få økonomisk rådgivning, kan du kontakte NAV Halden. I tillegg er det mulig å ringe 800 45 353. Du må regne med at det vil ta tre til fire uker før du får personlig veiledning etter at du tok kontakt.

– Men vi ringer alltid opp, og er det akutt, så får du komme inn før de tre til fire ukene, sier Jørgensen.

Har flere på sosialhjelp

Cathrine Jørgensen jobber også spesielt opp mot langtidsmottakere av sosialhjelp.

Halden har flere langstidsmottakere av sosialhjelp enn andre kommuner i Østfold. Nå blir disse brukerne sett på en annen måte, og det undersøkes hvilke årsaker som ligger bak.

Det sjekkes ekstra opp om de faktisk får rett ytelse.

– Flere langtidsmottakere av sosialhjelp har som en følge av dette arbeidet fått tilbud om nevropsykologisk utredning. Denne utredningen har avdekket diagnoser, dette har ført til en forklaring på den enkeltes tilstand.

Til uføretrygd

– Cirka 40 har gått fra sosialhjelp til uføretrygd. Folk er takknemlige. Nå får de en høyere fast månedlig inntekt. Flere står på egne ben økonomisk. Det gjør mye med selvbildet, mener Cathrine Jørgensen og Astrid Nordstrand.

De legger til at 40 står på venteliste for å få sjekket ut om de mottar riktig ytelse fra NAV.

– Og Halden kommune spare penger på dette i og med at sosialhjelpen betales av kommunen?

– Ja. I året spares 2,5 millioner kroner.

Gode tips

Du kan gjøre flere ting selv for å få kontroll over økonomien, blant annet:

  • Kontakt banken og få dialog med kreditorer.
  • Sett opp budsjett.
  • Selg unna det du ikke trenger.
  • Kjøp på salg.
  • Muligheter for utleie?
  • Kan du ta en ekstra jobb?
  • Samle smålån
Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken