(Broom) Lørdag 6. mai kjører Peder Hulthin (26) fra Oslo på E18 fra Sandvika mot Drammen i sin Tesla Model S.

Men den rutinemessige kjøreturen skal snart forandre seg helt.

– Det jeg husker er at jeg ligger i venstrefeltet og blir forbikjørt på høyre side. Bilen som kjører forbi meg, legger seg så foran deg i venstre felt, før den plutselig kaster seg unna en rød varebil som står foran. På grunn av bilen som legger seg foran meg, oppdager jeg for sent at varebilen har stoppet. Det er ingen varseltrekant eller nødblink som varsler at varebilen står stille. Jeg forsøker å komme med unna, men det går ikke, forteller 26-åringen.

Elbilen treffer baksiden av varebilen med et skikkelig smell.

Vraket

Det neste Hulthin husker, er at han kommer til seg selv inne i bilen. Den er full av røyk etter at airbagene har blitt utløst.

Begge bilene er totalvrak etter sammenstøtet.

Hultin har store smerter etter bilbeltet, men han kan selv gå ut av bilen sin.

– Jeg var helt i sjokk etter ulykken. Jeg opplevde situasjonen som traumatisk og følte meg veldig hjelpesløs. Men jeg er utrolig takknemlig for å være i live, og uten alvorlige skader, forteller han.

 

Kupeen inntakt

Han ble innlagt på sykehus for kontroll etter det kraftige sammenstøtet, og har vært og sett på vraket i etterkant.

– Bilen har fungert nøyaktig slik den skal i en ulykke. Deformasjonssonen foran kupeen er helt knust, men kupeen har holdt seg imponerende godt. Det er helt tydelig at den har reddet meg.

– Tror du ulykken ville vært verre om det var en annen bil?

– Absolutt, slik jeg ser hvordan motparten sin bil og hvordan min bil har blitt knust etter kollisjonen, er jeg overbevist om at Teslaen har reddet livet mitt! Her har alle sikkerhetssystemer gjort det de har blitt designet for. Bilen har gitt sitt ultimate offer for å redde mitt liv. Jeg skylder Teslas ingeniør-team en stor takk!

 

Skyldspørsmålet

Skyldspørsmål er per nå ikke avgjort. Politiet har rutine på å etterforske slike ulykker.

– Vegtrafikkloven sier skal man kunne stoppe for enhver påregnelig hindring. Jeg mener jo selvfølgelig at en parkert bil i venstre felt på E18 ikke er en påregnelig hindring. Spesielt ikke når den ikke har forsøkt å kjøre til siden eller stoppet på en av de mange lommene man trygt kunne stå på veien, uten å være til fare for seg selv og andre. Jeg hadde heller ikke høy fart, mener Hulthin.

 

Mer Tesla

Han kjøpte sin Model S 70D i januar 2018. Og han er ikke i tvil om hva som blir neste bil.

– Det blir en ny Model S. Dette er en bil jeg har blitt utrolig glad i, den tiden jeg har hatt den. Jeg elsker kjørekomforten, akselerasjonen, at den er så futuristisk og moderne – og sist, men ikke minst, hvor trygg den er.

Han bør forøvrig vite hva han snakker om. Det blir nemlig mye kjøring. På sine åtte år med førerkort, har han kjørt nærmere 850.000 kilometer.

Håper på rask løsning

– Jeg kjører utrolig mye og er godt over snittet bilinteressert. Bilen som krasjet skulle egentlig vært med på biltreff til sommeren – blant annet med et kraftig 2000wRMS-stereoanlegg montert i bagasjerommet.

– Nå håper jeg bare det går bra med personen i den røde bilen, samt at saken ordner seg fortløpende. Da rekker jeg kanskje å skaffe en ny bil, og rigge den klar til sommeren, sier Hulthin.

 

Topp score i kollisjonstestene

Model S har fått sterke resultater i krasjtester både i Europa og USA. Bilen får fem av fem mulige stjerner i begge, og gis fem av fem mulige for personer i fører- og alle passasjerseter. Også på elgtesten kommer Model S ut med topp score.

Blant annet tjener den på aluminiumskarosseri som er sterkt, og at det ikke ligger en motor foran kupeen.

I tillegg har Model S en rekke passiv sikkerhetstiltak, som skal bidra til å hindre at ulykker skjer.

PS: Vi understreker at politiet ikke er ferdig med sin etterforskning rundt skyldspørsmål i denne saken. Broom har ikke lykkes å komme i kontakt med føreren av varebilen som det ble krasjet med.