Gå til sidens hovedinnhold

Pandemien stoppet aktivitetene: – Mange savner å kunne gi beboerne en klem

Halden kommune har fått betydelig statlig støtte til aktiviteter og tilbud ved våre tre sykehjem. Nå ivres det etter å komme i gang igjen som før pandemien. Så fort det gis klarsignal.

For abonnenter

Anne-Berith Stangebråten er Aktivitet- og frivillighetskoordinator ved sykehjemmene Bergheim bo- og aktivitetssenter, Iddebo og Solheim. Hun forteller at Helse i Halden kommune i samarbeid har søkt støtte til diverse tiltak for å motvirke ensomhet blant eldre fra Statsforvalter i Viken. Som de ser fram til å komme i gang med.

Foreløpig stopp

– På grunn av pandemien har det blitt satt en stopper for våre aktiviteter, men vi ønsker å starte opp så fort det er forsvarlig. Vi har god kontakt med kommuneoverlege Kjersti Gjøsund, som gir oss tilbakemelding på når vi kan åpne igjen. Vi har fått beskjed om at vi ennå må vente litt til, og det forholder vi oss selvfølgelig til, fortsettes det.

– Om det er noen som ønsker å bidra som frivillig medarbeider er du velkommen til å kontakte meg. Kom gjerne med forslag til aktiviteter og arrangement for våre beboerne på sykehjemmene. Det er spesielt behov for noen som ønsker å gå tur sammen med beboere, både korte og litt lengre turer. Er du privatperson eller tilhører lag eller forening, ta gjerne kontakt, oppfordrer koordinatoren.

Savner å få gitt bort en klem

– Hvilke tanker gjør du deg rundt det at aktivitetene har stoppet opp for beboerne?

– Det har vært et stille år for beboerne, med altfor lite aktivitet, og de har savnet faste aktiviteter sammen med vennene deres blant de frivillige. Tilbakemeldingene fra de frivillige er at de savner beboerne, og det å treffes som en gruppe for å lage trivsel og hygge på sykehjemmene. Og ikke minst, det å få gi beboerne en klem igjen, svarer hun.

Det har sykehjemmene fått tilskudd til

Her gir hun en oversikt over hva sykehjemmene har fått tilskudd til.

Besøksverter – her vil vi bruke midler til bevertning og informasjonsmateriell, og legge til rette for besøk til beboerne.

Komp -Pårørende, barn, barnebarn kan ringe og sende bilder fra sin egen tlf. til Komp. Den er uten tutch-skjerm og med meget enkel betjening, en knapp som skrur apparatet av/på og stiller lyd. Høyoppløselig skjerm og klar og tydelig lyd. Denne er enkel å betjene for eldre, i forhold til smart telefon og nettbrett.

Ipad – Disse kan brukes til å se film, konserter, andakter, bilder og lignende fra nettet. Vi ønsker å bruke iPad til å få i gang fine samtaler med beboerne, både i grupper og alene.

Dette vil gi spesielt beboere som er sengeliggende eller bundet til rommet flere muligheter.

Måltid og turvenner – Vi ønsker å fokusere på verdien av å spise sammen. Vi vil arrangere måltider hvor fokus blir mestring, hygge, og det sosialt ved måltidet. Det blir fokus på å møtes på tvers av avdelinger og med bistand fra frivillige medarbeidere.

Vi er i dialog med Sanitetsforeningen og Røde Kors, angående muligheten for at deres medlemmer ønsker å være turvenner. Vi ønsker arrangere turene slik at to turvenner går enten med en gruppe beboere eller med en etter behov. Det er ikke gjort noen avtaler om dette ennå, men vi jobber videre med å knytte til oss turvenner.

Appen Nyby som Halden kommune har tatt i bruk, kan være til stor nytte for sykehjemmet og frivillige organisasjoner eller enkeltstående frivillige, som ønsker å være med i prosjektet turvenn og besøksvenn. Her kan avdelingen melde inn ett behov, og frivillige selv velge å ta oppdraget om det passer.

Frivillighetskoordinator Tor-Håkon Sundt Nordenhaug har introdusert oss for Nyby og med mer opplæring ser at dette er ett godt hjelpemiddel for oss.

Mimrerom – Vi har fått midler til å lage mimrerom på våre tre sykehjem. Arbeidet med dette er startet. Vi vil fokusere på gjenstander og møbler fra 50–60 tallet for å treffe alderen på våre beboerne. Sykehjemmene våre er innredet forskjellig, noe som gir forskjellige muligheter, når det gjelder hvordan vi kan løse dette. Der vi ikke kan innrede et eget rom, vil vi ha gjenstander, og musikk/filmer lett tilgjengelig, slik at det kan brukes av beboere, ansatte, pårørende og frivillige. Vi har i tillegg investert i fire trillende barer som er plassert på våre sykehjem. Disse er tenkt å brukes i arrangement som fotballkvelder, hyggekvelder med reminisens-filmframvisning og konserter. Barene blir utstyrt med vin, øl, likør, og gode alkoholfrie alternativ så vi har noe for enhver smak. Baren vil bli etterfylt med eventuelle ønsker fra beboerne.

Motitec-sykler – Vi har fått midler og kjøpt inn tre stk. sykler med pc og lisenser som er plassert på sykehjemmene. I lisensen følger det med nær 2.000 filmer fra hele verden.

Det er pr. nå fire filmer fra Halden, og det vil bli lagt inn ytterligere to lokale filmer som skal filmes etter vårt ønske.

Dette er ment for å øke muligheten for aktivitet til beboerne. Spesielt de som ikke kan komme ut like mye som de skulle ønske. Her kan man trene på sykkelen, som er laget slik at man sitter ned og trener armer og ben (eller en av delene) mens man sykler i Halden sentrum, Tistedal/ Asak, Fredriksten festning, Arendal, Spania eller ett annet sted man ønsker.

– Jeg har hatt mulighet til å prøve ut dette litt, og det er allerede en suksess. De som har vert med, er strålende fornøyde med treningen og vi har hatt flotte samtaler rundt filmene. Dette er en aktivitet hvor flere kan være med, enten ved å sette flere sykler sammen eller ved å ha samtaler om filmene, sier Stangebråten.

– Syklene og filmene er lette å bruke, og når vi igjen kan åpne for besøk, er det ett ønske at frivillige medarbeidere vil ta syklene i bruk sammen med beboerne, men det er også tenkt som ett tilbud for pårørende til å ha med sine å trene/se film.

Sansehagen på Bergheim bo- og aktivitetssenter – Vi har fått midler til å ferdigstille sansehagen vår. Her blir det fokus på forskjellige temaer som skogen, Stranda, hagen, og trening og trivsel. Vi ønsker å gjøre hagen attraktiv for beboere, pårørende og alle andre som ønsker å benytte den. Her vil det bli muligheter til å lage mat i grillhytta, og på gassgriller. Vi har fine asfalterte stier som tar deg gjennom hagens forskjellige temaer. Skogen med mose, bær og lignende, Stranda med rullesteiner, sand og rennende vann, hagen med stakittgjerde, bestemors stauder og portaler med duftende klatreplanter. Det blir plantet bærbusker og frukttrær, og det er satt ut flotte fuglerestauranter for småfugl. Vi har en egen kaklebu, hvor vi skal ha frittgående høner. Det blir satt opp enkle treningsapparater og huskestativ også, så her er det tenkt på både liten og stor. Hagen er godt egnet til arrangementer utendørs. Vi har hatt flere arrangement allerede, og flere ønsker vi å få til når hagen står ferdig. Det er inngått samarbeid med Irene Østnes og bygartnerne som skal utføre arbeidene med sansehagen.

Frivilliges innsats viktig

Så trekkes de frivilliges innsats inn. Det gjelder også samarbeid med foreninger, barnehager og skole. De betyr veldig mye.

– Vi har mange frivillige medarbeider som er knyttet til våre sykehjem. De arrangerer faste aktiviteter for beboerne flere ganger i uka. Eksempler er sangstunder med levende musikk, bingo, vaffelcafe høytlesning av historier og dikt, samtalegrupper og en til en samtaler. De frivillige oppnår en unik kontakt med beboerne, de har god tid, og de blir godt kjent med hver enkelt som deltar på aktivitetene., sier Anne Berith Stangebråten.

– Frivillige medarbeidere gjør det mulig å tilby beboerne mer aktiviteter i tillegg til det ansatte kan få til i hverdagen. Det er et mål at det skal være samsvar mellom tilbud og ønsket aktivitet for beboerne, og for å få det til må vi samarbeide, beboere, ansatte, pårørende, frivillige medarbeidere/eksterne aktører og meg, sier hun og håper at også nye som ønsker å bidra tar kontakt.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.