På tide å fire sørstatsflagget, for godt.

Hva mener denne bilen med å slepe sørstatsflagget etter seg?

Hva mener denne bilen med å slepe sørstatsflagget etter seg? Foto:

Av
DEL

MeningerForleden dag satt jeg og nøt en kaffe på Bryggerhuset, utsikten var den sedvanlige todelte, til Norges mest unødvendige parkeringsplass rundt byens viktigste minnesmerke, Normannsstøtten, og opp over hustakene mot Fredriksten.

Med ett ble blikket fanget av en person som beveget seg diagonalt mellom de parkerte bilene, fra Grotten i retning Saigon på hjørnet av Storgata.

Vedkommende var kledd i en t-skjorte med trykk av sørstatsflagget på mage og rygg. For å toppe det gode inntrykket, bar han på et tilsvarende sørstatsflagg i den ene hånda.

Tankene mine spant tilbake til en ubehagelig opplevelse jeg hadde i Alabama for fire år siden. Jeg hadde kjørt den to og en halv times kjøreturen fra Nashville, Tennessee sørover til Muscle Shoals, Alabama for å besøke to av populærmusikk-historiens mest legendariske innspillingsstudioer.

Muscle Shoals Sound Studios, der Rolling Stones spilte inn «Brown Sugar» og «Wild Horses» over tre hektiske dager i desember 1969 , og Fame Studios der fantastiske soul-innspillinger ble gjort fra tidlig 1960-tall og som fortsatt er operativt. Der svarte og hvite artister og musikere skapte, og skaper, musikk vi aldri blir lei.

Etter en hel dag i ellers søvnige Muscle Shoals kjørte jeg nordover mot Nashville igjen, mens det spesielle sørstatsmørket senket seg. Noen mil sør for stats-grensen kom en bilkolonne opp på siden av meg, fire pick-up trucks med gigantiske sørstats-flagg blafrende på lasteplanene. En av dem kjørte forbi meg og la seg foran, de tre andre fulgte tett bak meg. Det var en åpenbar demonstrasjon, de bestemte effektivt hvor fort jeg kjørte.

Etter fem minutter dro bilene av på en avkjøringsvei og ble borte i mørket.

25. mai ble afrikansk-amerikanske George Floyd myrdet av politimenn i Minneapolis, Minnesota mens videokameraer fanget opp det som skjedde. I ukene som har gått har situasjonen tilspisset seg kraftig i USA, «Black Lives Matter» lar seg ikke lenger feie under matta og har dratt med seg en stor bølge av støttedemonstrasjoner over store deler av verden.

Parallelt med demonstrasjonene har det fulgt en ny bølge av aktivisme for å fjerne statuer av tvilsomme historiske skikkelser og det symboltunge sørstatsflagget.

For et par uker siden kom nyheten om at den gigantiske bilsports-arrangøren NASCAR forbyr bruk av sørstatsflagget på sine arrangementer. Det anses som en milepæl i USA, NASCAR velger å stille seg på rett side av historien. I vårt distrikt er Gatebil-festivalen på Rudskogen en norsk slektning av NASCAR.

Amcar-miljøet og byens samling av overlegent restaurerte amerikanske biler er fortjent gjenstand for stor medie-oppmerksomhet. Fotografer fra hele verden kommer til byen for å dokumentere dollar-glisene.

Nylig ble Ole Evenrud intervjuet om grensesituasjonen i forbindelse med en New York Times-artikkel om den spesielle korona-utviklingen i Sverige. Det finnes med andre ord noen i amerikansk presse som vet hvor Halden er.

La oss unngå at den neste New York Times-artikkelen blir en sak om den norske byen som ikke vil fire sørstatsflagget.

Vi har nå kommet til det punket at Halden-samfunnet bør ta et oppgjør med bruken av dette flagget i våre gater.

Ordfører Anne-Kari Holm bør rett og slett be amcar-miljøet om å slutte å bruke sørstatsflagget.

Artikkeltags