Verden har forandret seg massivt på kort tid. Nærferie og Norges-tur ble et tvunget valg for mange i sommer. Det kan gå lang tid før haldensere og nordmenn flest igjen kaster seg på fly til sydligere breddegrader.

Desto raskere Halden tar det siste skrittet til virkelig å kunne kalle seg en sommerby, desto mer utbytte kan vi hente ut av at veldig mange andre nordmenn også neste sommer trolig må lete etter spennende destinasjoner innenfor Norges grenser.

Før valget i fjor høst frontet Halden Høyre og eksordfører Thor Edquist tankene om en bystrand ytterst på Sauøya i Halden. Men Høyre vant ikke valget, og har etter hva vi kan se heller ikke kjempet hardt for sin idé i tiden som har gått siden.

Da den nye posisjonen la fram sin samarbeidsavtale i fjor høst, inneholdt den ikke ett eneste ord om å utvikle Halden som en turistdestinasjon annet enn å satse videre på Halden som en arrangementsby.

Men administrasjonen i Halden kommune har tydeligvis tent på ideen om å bygge en bryggepromenade ut til sydspissen av Sauøya, ruste opp stranden og til og med bygge et stupetårn, kan Halden Arbeiderblad fortelle.

Det er planer vi stiller oss positive til. Det er på høy tid at det blir mulig å ta seg et bad etter å ha inntatt et godt måltid i en av Haldens restauranter eller tatt enn is på Torget. Det burde vært på plass for lenge siden, men samtidig kunne ikke timingen vært bedre enn om det står klart før sommeren 2021.

Det er forstemmende at bil-løse turister i dag må ta taxi til vanninga eller Kruseter for å ta seg en dukkert på ferie i Halden. En sentrumsnær strand vil også gi et badetilbud til voksne og barnefamilier som bor i Halden sentrum og ikke har tilgang til bil for å ta dem ut til Hvaler-skjærgården eller opp til en av de mange flotte innsjøene utenfor byen.

Kostnaden på prosjektet på Sauøya er det ingen som kan eller tør å anslå ennå. Men administrasjonen har nå spilt ballen over til byens politikere.

Hvis flertallet i kommunestyret er enige i at Halden ikke kan kalle seg en virkelig sommerby før det er på plass en lett tilgjengelig og sentrumsnær bademulighet, så bør de kaste seg over saken før høstmørket faller over festningsbyen og vi innbiller oss at det er lenge igjen til neste sommer. Det er det nemlig ikke.

En bryggepromenade ut til en nyrestaurert strand på Sauøya, vil ikke bare være et flott tilbud om sommeren. Det vil også føre til at mange nye haldensere og tilreisende vil oppdage den østligste øya i Sør-Norge året rundt. En øy som også inneholder spennende utkikkspunkter, små turstier og en egen klatreløype.