Det er nettovergrep det handler om. Da politiet kom på døren i fjor sommer var mannen sogneprest et sted i ovennevnte bispedømme. Han ble da varetektsfengslet, og siden også strippet for kappe og krage. Det siste skjedde november i fjor. Ex-presten er for øvrig fortsatt varetektsfengslet. Noe han vil være fram til hovedforhandlingen mot ham er avholdt, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

10 år gammel gutt

Den alvorligste posten i tiltalen gjelder et forhold der han via Snapchat skal ha instruert en 10 år gammel gutt til å utføre handlinger med seg selv for så å sende bilder og filmer av dette til tiltalte. Han skal flere ganger ha sagt til gutten at han ville miste tilgangen til sin Snapchat-profil om instruksjonene ikke ble etterlevd.

Selv om det ikke dreier seg om noe fysisk møte mellom gutten og tiltalte, er forholdet i strafferettslig forstand å regne som voldtekt.

Den avskiltede presten er i tillegg tiltalt for forsøk på seksuell omgang med et barn. Det tilfellet skriver seg fra juli i 2022. Da skal han via Omegle og Snapchat ha bedt ei 14 år gammel jente om å lage og sende bilder/video mens hun utførte flere handlinger meg seg selv. Som gjenytelse mottok jenta et gavekort. Tiltalte lyktes dog ikke med sitt forehavende da fornærmede ikke tok hans anmodning til følge.

Litt senere på sommeren fikk han ei da 15 år gammel jente til å lage en video der hun masturberte sitt kjønnsorgan. Betalingen skal også her ha vært et gavekort.

Presten skal dessuten ha mottatt bilder og videoer av en jente på 16 år. Hun skal ved to anledninger ha fått betalt til sammen 600 kroner. Han skal i tillegg ha betalt ytterlige en kvinne for ha sex med seg selv, og deretter sendt bilder og video til den daværende presten.

Overgrepssaken mot tidligere sogneprest er berammet

Mengder av filmer

Da politiet slo til mot presteboligen skal tiltalte ha vært i besittelse av hele 1807 videofilmer som viser seksuelle overgrep mot barn og seksualiserte framstillinger av barn. Videofilmene hadde en total spilletid på over 80 timer.

I tillegg ble det funnet 90 bilder.

Søndre Østfold tingrett har satt av åtte dager til hovedforhandlingen, som altså vil foregå i tinghuset i Moss.

– Rettssaken er forhåndsberammet. Det er satt av åtte dager, men den kan trolig gjennomføres raskere enn det, opplyser politiadvokat Martin Gautestad Jakobsen.

Under rettssaken vil den tidligere sognepresten blir forsvart av advokat Gøran Mølle Christiansen.

Ingen av forholdene i tiltalen er relatert til mannens yrkesutøvelse, og ingen «sognebarn» er å finne blant de fornærmede.

Overgrepssiktet sogneprest fra fengselet: – Jeg er lei meg og beklager