Gå til sidens hovedinnhold

Over 1000 mennesker besøkte Østfold Motorshow: - Neste år blir det på festningen

Artikkelen er over 1 år gammel

Da Magnus Myhre arrangerte Østfold Motorshow for første gang for tre år siden, satte han seg mål om å løfte arrangementet til festningen i løpet av fem år. Allerede neste år skal de dit opp.

- Vi har beregnet at det har vært litt over 1000 mennesker innom her i dag, og det har vært 62 utstillere. Alt ligger til rette for at vi kan arrangere dette treffet på festningen til neste år, det er bare noen detaljer som skal på plass, forteller Magnus Myhre.

Det er han som har hovedansvaret for det som har blitt et årlig møte på torvet i Halden. De har vært fornøyd med både deltagere og publikum i disse årene, men det åpner for litt flere av begge når de kommer opp på sletta på Fredriksten.

- Vi har måttet takke nei til rundt 200 som har søkt om å kunne delta her i år, så interessen er økende, sier Myhre, og slår fast at de over 60 bilene og motorsyklene som har deltatt i år, har vært både spesielle og godt synlige.

Og det er det spesielle de er ute etter å vise frem. De har ingen avgrensende kriterier i forhold til kjøretøyets alder eller nasjonalitet.

- Plukker de vi ønsker hit

Men han har med seg flere andre til å gjennomføre dette. Nå er Preben Mikkelsen medarrangør, og holder i tømmene sammen med Myhre, i tillegg til andre frivillige.

- Her er det mye som er spesielt, og kanskje miljøet selv er det mest spesielle. Det er alle typer biler og motorsykler her. Vi reiser rundt på andre motorshow og plukker de vi ønsker skal komme hit, og noen søker om å få bli med, sier Mikkelsen.

Ved siden av oss der vi prater, står det en Volvo som for HAs utsendte ser ut som en ganske ordinær 740.

- En 940, mener du? Det spesielle med den, er at den er i helt topp, skinnende stand. Et prakteksemplar av en 940, korrigerer Mikkelsen.

Bilen fra Børning-filmene

De slår fast at det er flere besøkende på plass i år enn tidligere år. En av bilene som kan ha gitt ekstra interesse, er bilen som Fredric Aasbø kjørte i Børning-filmene som stand-in for Anders Baasmo Christiansen.

Asbø selv kunne ikke være på plass med bilen, for han er profesjonell fører innen såkalt drifting, og kjører for tiden i Florida. Men en som ivret etter å få bilen til Halden, var Karl Martin Johnsen.

- Det hadde vært som en drøm å få sitte på med Aasbø når han kjører denne bilen, sier 16-åringen idet vi har fått tillatelse til at han kan prøvesitte i førersetet.

Han smiler stort der han sitter med hendene på rattet og drømmer seg avsted til 260 kilometer i timen.

Bildeserie

Bilder fra Østfold Motorshow 2019

Kjøpte bilen i 1962

En som ikke har vært oppi så høye hastigheter med bilen sin, er Ivar Marinius Johannessen. 84-åringen er på motorshowet med sin Opel P1 fra 1962. Det var samme året som han kjøpte denne bilen.

Den gang var han 27 år, og trengte bil for å følge med på virksomheten oppover i Halden-kanalen.

- Jeg orket bare å sykle til Fjell bru, så jeg sparte i 10 år før jeg kunne kjøpe denne. Da husker jeg at Solberg på Thanstrøm sa at jeg var den yngste som hadde kjøpt ny bil der oppe, sier han og ler.

Kjører ikke på vinteren

For seks år siden ga han bilen videre til sønnen Knut, som siden har jobbet med å føre den tilbake til sine glansdagers prakt. Og det har han virkelig klart.

- Det har vært en del jobb, men nå er den i god stand. Jeg er eksempelvis med i en Facebook-gruppe for Opel-eiere, og da har det vært mulig å få tak i disse dekkene her, forteller sønnen Knut.

Selv om bilen ikke brukes på vinteren lenger, får den seg en del kjøreturer i løpet av sommerhalvåret.

- Den skal visstnok klare 129 kilometer i timen, men trives best rundt 60-70, forteller Knut.

Faren kan fortelle, til sønnens overraskelse, at han en gang i Sverige var oppe i den hastigheten. Vi lar Opel-familien ta den videre trafikksikkerhetsmessige samtalen på kammerset.

Dekorert med motiver fra Blåmann

Vi lar oss lokke av et blått motorsykkelvidunder dekorert med et eventyrmotiv lenger nedi gata.

- Dette er en Honda Gold Wing 1800. Opprinnelig var det en to-hjuling, men etter som jeg fikk litt problemer med helsa fikk jeg den bygd om til en såkalt "trike", altså med to hjul bak, forteller Vigdis Paulsen fra Fredrikstad.

Den har inngravert motiver fra fortellingen om Blåmann, og heter også "Blåmann", flere steder.

I tillegg til trehjulingen har hun en liten campingvogn som henger bakpå. Der kan hun og mannen overnatte når de er på lengre turer. Det har ført dem til både Latvia og Finland tidligere i år.

- Den vogna importerte jeg fra USA i 2012. Vi er på 6-7 Gold Wing-treff i året, og overnatter et par netter av gangen, så denne vogna er brukt en del gjennom året, sier Paulsen.

Mulig å komme seg ut

Mannen hennes, Steinar, har sin egen Gold Wing som går på to hjul. Han har sin egen tilhenger som han frakter annen bagasje med.

- Man må være påpasselig med hvor mye vekt man har i en sånn vogn som dette. Det er ikke bremser på den, så det er greit å begrense vekta, forteller Paulsen.

Motorsykkelen og vogn er et imponerende skue. Men også praktisk på så mange måter.

- Nå har mannen min fått Parkinson, så han vurderer også å bytte til en trike. Og det vil jeg gjerne bemerke, at det finnes mange muligheter for å komme seg ut og omkring selv om helsa blir dårligere, slår Paulsen fast.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.