Ulvene er sporløst borte

ULV: Denne ulven ble observert i 2011 i Halden-distriktet. Nå virker det som om ulvene i Dals-Ed–Halden-flokken er borte. Arkivfoto

ULV: Denne ulven ble observert i 2011 i Halden-distriktet. Nå virker det som om ulvene i Dals-Ed–Halden-flokken er borte. Arkivfoto

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det ser ut til at den engang så tallrike Ed-Halden-flokken av ulver er borte.

DEL

Ulveovervåkningen i Skandinavia pågår for fullt og det er så langt i vinter registrert 65–67 ulver innenfor Norges grenser. Den såkalte Dals-Ed-Halden-flokken er det derimot ingen av ulveforskerne HA har snakket med som har hørt noe om i det siste.

På norsk side

Prosjektkoordinator ved Høgskolen i Hedmark, Erling Maartmann, sier til HA at det er tvil om den såkalte Halden-flokken eksisterer.
– Det har vært lite snø i området de to siste vintrene og dermed er det vanskelig å kunne spore noe der. Det vi derimot lurer på er om ulvene i Kynnefjell-området har vandret inn og overtatt Ed-området. Vi har DNA-prøver av en ulv i området og det viste seg å hannen i Kynnefjell-reviret, lenger sør. Den ble observert i romjula i fjor, sier Maartmann.
Vi må gå to vintre tilbake for å finne observasjoner på hannen i Linnekleppen-reviret, som da ble observert sammen med tispa i Ed-Halden-flokken.
Morten Kjørstad, leder i Rovdata, sier til HA det har vært stille rundt Halden-flokken i det siste.
– Vi har ikke fått noen tips om observasjoner på norsk side, og dermed har heller ikke vi vært på noen sporinger i området.
– Det har vært to observasjoner i Østfold i det siste, men det er i Hobøl/Våler-området og i Rakkestad. Der er det sett ett individ på begge steder, sier Kjørstad.

På svensk side

Nelly Grönberg som jobber med ulvesaker i Västra Götaland fylke bekrefter at alfahannen i Kynnefjellreviret var sammen med et annet dyr oppe i Halden-Ed-området.
– Vi har sporet tre individer i Kynnefjellreviret, men vi skal ikke se bort fra at det finnes enda flere ulver i dette reviret, sier hun.

Ulveskitt

Hver vinter gjennomføres en registrering av antall ulv i Skandinavia, hovedsakelig ved hjelp av sporing på snø og DNA-analyser av innsamlet ulveskitt. Per 15. februar er det påvist 65–67 ulver i Norge.
– 34–36 av ulvene er registrert i helnorske revir eller på vandring i Norge. I grenserevir, som dekker områder på begge sider av riksgrensen mot Sverige, har vi så langt registrert minst 30 ulver. I tillegg er en ett år gammel ulv fra Julussareviret i Østerdalen påvist på vandring i Finnmark og på finsk side av riksgrensen, sier Morten Kjørstad, leder av Rovdata.

Artikkeltags