I flere artikler har Nettavisen skrevet om DNB-kunder som har slitt med å legitimere seg på nytt. Blant dem er kunder som bor på steder uten DNB-kontor i nærheten.
Anne Grethe Holmen (75) fra Kristiansund møtte stengte dører kl 15 i DNBs filial i Trondheim, og var frustrert over at hun ikke kunne legitimere seg hjemmefra.
Oskar Torkelsson (58) bor i Mehamn i Troms og Finnmark, og fryktet at han måtte kjøre i totalt ti timer tur/retur til Alta.
I forrige uke fikk han beskjed fra DNB om at det hastet.
– Først trodde jeg det var en spøk. Først fikk jeg to tekstmeldinger, og på den tredje stod det at kontoen min ville bli stengt dersom jeg ikke legitimerte meg innen 3. juni, sier Torkelsson til Nettavisen.
Fikk uventet hjelp
Som Nettavisen skrev i mai, fikk hverken Torkelsson eller Holmen til å identifisere seg ved hjelp av app hjemmefra.
Holmen fra Kristiansund så håpløst på situasjonen etter bomturen til Trondheim. Etter at lokalavisen Tidens Krav plukket opp Nettavisens sak, fikk 75-åringen et drøss med henvendelser fra folk som ville dele egen frustrasjon og egne opplevelser.
Men også DNB tok kontakt via tekstmelding og telefon. Til Holmens store overraskelse, oppfordret banken henne til å oppsøke et kontor i Kristiansund. Dette til tross for at DNBs Kristiansund-kontor ble lagt ned i 2020.
Kristiansunderen ble glad, men også irritert. Holmen sier hun har vært i kontakt med fem ulike kunderådgivere i forbindelse med saken, og sier at ingen har fortalt at hun kunne re-legitimere seg lokalt.
Til tross for at Holmen er godt kjent i Kristiansund, har hun aldri lagt merke til kontoret hun måtte oppsøke for å legitimere seg. For å komme frem, måtte hun slippes inn gjennom en avstengt heis.
– Da jeg først kom inn på kontoret, var det kjempelett å identifisere seg. Den ansatte var hyggelig og blid, og jeg trengte bare å vise frem passet mitt, sier Holmen.
Hun sliter fortsatt med å forstå hvorfor hun ikke bare kunne legitimere seg hjemmefra. 75-åringen, som anser seg selv som datakyndig, mener problemene henger sammen med at hun kun har pensjonskonto hos DNB.
– Jeg håper at dette identifiseringsrotet har vært en vekker for DNB. Det var irriterende da det stod på, for jeg får som regel til det meste innenfor IT, sier Holmen.
Brukte gammelt pass
For Torkelsson, som stod i akutt fare for å få stengt lønnskontoen, ble løsningen en helt annen.
58-åringen hadde hverken lyst eller mulighet til å ta den ti timer lange turen fram og tilbake til Alta. Hans norske pass var utgått og ugyldig. Derfor antok Torkelsson at han ikke kunne legitimere seg hjemmefra.
I et siste forsøk på å legitimere seg digitalt, prøvde islendingen Torkelsson seg med sitt islandske pass.
Til Torkelssons forbauselse, fungerte grepet - og han fikk fullføre id-sjekken som normalt. Identifiseringen ble godkjent, forteller en lettet Mehavn-beboer.
Per 8. juni har DNB ikke stengt kontoen hans. Torkelsson har vært kunde i banken siden 1997. Men nå har han imidlertid fått nok.
– Jeg bytter bank uansett. Jeg gidder ikke mer, sier Torkelsson, som i flere uker har vært bekymret for at DNB skal stenge brukskontoen hans.
DNBs kommunikasjonsrådgiver Svend Andreas Aspaas sier at banken ikke kommenterer individuelle kundeforhold. På generelt grunnlag sier han:
– Det som er gyldig legitimasjon når du benytter deg av Bank ID-appen, er norske og utenlandske pass, norsk nasjonalt ID-kort og ID-kort fra EU/EØS-land.