– Viktig tema for alle

IMPONERTE: Nils-Odd Solberg og Hege Meidell Sande syns forslaget til ny sentrumsskole fra SG Arkitekter er best. – Taket på idrettshallen blir Haldens svar på Bjørvikas operatak, sier Solberg.

IMPONERTE: Nils-Odd Solberg og Hege Meidell Sande syns forslaget til ny sentrumsskole fra SG Arkitekter er best. – Taket på idrettshallen blir Haldens svar på Bjørvikas operatak, sier Solberg. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Skolebygging på Os får store ringvirkninger for både nærområdet og hele byen.

DEL

– Dette er interessant uavhengig av alder, bosted eller bruk av Os skole. Disse planene får innvirkning på hele bysentrum, slår Nils-Odd Solberg og Hege Meidell Sande fast.
De lyttet med stor interesse da arkitektene Erlend Eng Kristiansen og Patrik Bergman presenterte skoleforslagene på Os fra henholdsvis Halden Arkitektkontor og SG Arkitekter.

Skolen som bindeledd

– Jeg fikk sans for forslaget til SG allerede i høst da Bergman skrev en Signert i HA og presenterte sine planer for ny skole og idrettshall på Os. Jeg liker at de evner å heve blikket og tør å tenke slik de gjør i en kommune som hadde 1700 kroner til overs i kommunekassa. Jeg syns SGs forslag er utrolig tøft, sier Solberg.
Paret er særlig imponert over måten taket på den store idrettshallen brukes til å åpne skoleområdet og binde den grønne Schultzedalen sammen med grøntområdene i Busterudparken.
– Det hadde vært enda tøffere om de hadde gravd fram Osbekken igjen, mener Solberg og Sande.

– Grav fram bekken

Osbekken var et tema som Gry Rustad Pettersen og Morten Hagen var opptatt av også.
– Hvorfor se på den som et problem som setter begrensninger for bruk av Os-tomta? Grav den heller fram og bruk den som et element i skolegården, foreslår de.
Pettersen bor på Os, men jobber med byutvikling i Fredrikstad.
– Os er riktig sted for en ny sentrumsskole og idrettshall. Det er et knutepunkt for dem som bor i området, og plasseringen gjør det naturlig å bruke fasilitetene på kveldstid og i helgene også. Vi må anta at åpningstida på et slikt anlegg kommer til å gå utover skolens åpningstid, sier hun.

– Levende park

I de tidligere bokhandlerlokalene midt i gågata henger kart og tegninger fra sentrumsplanen på veggene, og hvem som helst kan stikke inn til kommunens Espen Sørås i åpningstida for å titte eller komme med innspill.
– Ved å bygge skolen som en hensynssone mellom Schultzedalen, Bikkjetorget og Busterudparken, får vi en levende park med skolen som et naturlig møtepunkt, sier Pettersen.

– Tenk stort

En bekymring hun deler med Morten Hagen, er størrelsen på den planlagte skolen.
– Jeg tror det er for lite å tenke tre paralleller på hvert trinn fra 1. til 10. trinn. Man bør tenke større og forberede seg på befolkningsvekst, mener Hagen.
Den gamle Os-bygningen fra 1914 har blitt bevart i begge skoleforslagene.
– Det er en utfordring å utforme den universelt, men Margarinfabrikken i Oslo er et godt eksempel på at det er mulig, forteller Pettersen.
– De to forslagene gir et spennende grunnlag for det videre arbeidet med ny sentrumsskole, sier Hagen.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags