Gå til sidens hovedinnhold

Os-saken kan bli en ulykke for Haldens fremtid

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvis arenaen på Os ikke skulle bli ferdig i tide til skolestart på Halden videregående skole på Porsnes i 2022, er jeg redd at det kan sette flere linjer der i fare.

Og den som i så fall blir taperen er Halden som samfunn, spesielt vår ungdom og byens fremtidige attraktivitet.

Det kan ikke være hyggelig å ha vært de som bidro til at det kunne skje....at ungdommer må begynne å pendle til Moss eller Fredrikstad....hvis det blir slik.

Alle som har jobbet mot Os-prosjektet, eller for idrettsarena et annet sted, har derfor også egentlig vært med på å jobbe MOT at Halden skal få en så stor og sterk VGS for våre ungdommer som mulig.

For er det noe som absolutt ikke gir styrke overfor fylke og stat når midler skal fordeles, så er det uenighet. Det å ikke stå samlet gir alltid lite uttelling i alle typer saker.

Det har vært lagt ned enorme summer for å få den store kabalen til å gå opp.

Og det startet med at Halden kjøpte Halden VGS på Risum av Østfold fylkeskommune.(La oss håpe at det kjøpet ikke var forgjeves)

Steg to skulle så være at Halden hadde ny idrettsarena ferdig til bruk til ny samlet VGS på Porsnes startet opp. En arena VGS skulle leie seg inn i, noe som ville gi kommunen lavere årlige driftsutgifter.

Slik kunne vi bidra til den viktige jobben det er å få en så stor og god VGS i Halden som mulig, ved siden av å skape et godt kommunalt skole- og idrettsmiljø i sentrum.

Dette ikke minst for å forebygge en ulmende segregering og styrke byens svakeste sosioøkonomiske område, nemlig sentrum.

Dersom det jeg frykter skulle skje, noe det kan begynne å se ut som, så er det ikke vi som er godt voksne og/eller pensjonister som blir taperne. Vi vil ikke merke det, for det er ikke for oss disse investeringene blir gjort.

Det er byens ungdom, fremtid og Halden som samfunn som blir de store taperne.

Hvis det blir slik jeg frykter.

Og mens tiden går fortsetter millionene å renne ut av kommunekassa i Os-saken. Ja, bare i bussleie til og fra Folkvang skole, går det 5-6 millioner i året nå, og det skal i hvert fall fortsette slik i tre år til. Minst.

Enorme summer for en av de kommunene i Norge som har lavest skatteinntekter.

Kostnadene for Os og Rødsberg kan nå samlet komme opp i en slik størrelsesorden at det vil bli svært vanskelig å realisere et nytt etterlengtet svømmebasseng på mange, mange år.

Os-saken er i ferd med å sette utviklingen av Halden by og sentrum lenger tilbake enn det noen andre norske kommuner har klart helt på egen hånd tidligere.

Bortsett fra Halden selv, da.

Kommentarer til denne saken