Jeg hadde egentlig ikke tenkt å kommentere de estetiske sidene av den planlagte nye Os skole. Ikke fordi jeg ikke har hatt lyst - men fordi jeg hele tiden ventet på at andre - og spesielt de som arbeidet iherdig mot FAVN prosjektet skulle ta ordet og protestere. Folka som mente at FAVN var mislykket - stygt og ikke passet inn og ville ødelegge Os alle, sentrum og mye av byens identitet.

De folka! De som gikk i tog - de som skrev innlegg - de som var bekymret over vind, bekk gjennom skolegården, betongkloss og "forholdet" til omgivelsene - de folka! Hvor er de?

Men tausheten har vært så øredøvende over så lang tid at jeg konstaterer at disse neppe har tenkt å kommentere betongkloss løsningen på annen måte enn med ordene "flott og fint". En betongkloss trykket inn på tvers på nordsiden av bygget fra 1914? Flott og fint? Javel - hva er det jeg ikke forstår?

At løsningene ikke er optimale i forhold til effektiviteten i bygget og byen er en annen sak - men at man opplever at det å hekte en betongkloss i stilen "funkis" estetisk skal berike den gamle skolekroppen, sentrum og Os alle fremstår for meg som et av 2020 tallets største mysterium i Halden.

For meg - som ikke er fagmann - ser dette ut som en ren kopi av påbygget på Rødsberg skole - et påbygg som en "ikke fagmann" som meg fremstår som noe av det mest mislykkede estetiske prosjekt i Halden noensinne ved siden av Halden Sparebank bygget. At påbygget på Rødsberg fremstår som et forbilde og danner mal for nye Os er faktisk bare trist.

Men folkens - dette har jeg altså ikke noe særlig greie på.