Gå til sidens hovedinnhold

Om å være snill og grei

FRITT ORD

Så å si daglig er jeg innom den kristne avisa Vårt Lands «Verdidebatt.» Der er det interessante diskusjoner om ulike temaer innenfor religion og livssyn. De fleste debattantene er helt klart kristne, men det forekommer andre stemmer også. Det som slår meg, er på den ene siden hvor samstemte mange er når det gjelder flere av de sentrale religiøse spørsmålene, men også den viljen enkelte har til å markere tvil og uenighet rundt det mange kristne er opptatt av.

For en tid tilbake kom jeg over et innlegg som jeg vil karakterisere som både morsomt og tankevekkende. Vedkommende som skrev, var uten tvil kristen, men han ga allikevel uttrykk for at han var frustrert over at det var så mange motstridende meninger når det gjaldt både organisasjonsmessige og teologiske spørsmål i ulike kristne miljøer her i landet. Jeg oppfattet det slik at han mente det var på tide å enes og legge ned stridsøksene. Hvis ikke det var mulig, kunne man, skrev han, kanskje i det minste samle seg rundt Kardemommeloven: «Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil.»

Sannsynligvis var dette ironisk og humoristisk ment fra han som sto bak innlegget, da det var klart at dette ble for smått i forhold til det kristne budskapet om Gud, Jesus, synd, fortapelse, nåde og frelse. Personlig synes jeg det holder med å være snill og grei! Det er slett ikke alltid like lett, men man kan jo prøve.

Hva betyr så det å være snill og grei? Jo, oppfør deg som folk overfor andre, snakk vel om dine medmennesker, og følg den gylne regel som sier at det du vil andre skal gjøre mot deg, skal du gjøre mot dem.

Personlig vil jeg legge til: Lev her og nå, alt utover det vet vi ingenting om. Og i disse koronatider er det vel ekstra viktig å være snill og grei!

Det får enkelt sagt være mitt julebudskap.

Kommentarer til denne saken