De foreløpige fasadetegningene viser et bygg i hvitt og mørkegrått/sort med store panoramavinduer. Prosjektet har en prislapp på over 30 millioner kroner. Bygget plasseres på Høvleriet ved Tista - byens nye handelssentrum.

Les også: Stort løft for Spenst

Blir ingen sjøbodstil

Fasadetegningene står arkitekt Jon Tore Grimsrud hos SG Arkitekter bak. Han er ikke overrasket over at de foreløpige fasadetegningene som har stått på trykk i HA skaper engasjement og diskusjoner. 

- Det som er vist er en tidlig skisse. Innen 14 dager vil tegningene være ferdig, sier Grimsrud.

Bevisst har arkitekten og oppdragsgivere ikke lagt seg på en sjøbod- og lagerstil. Det sier han kommer av at det hverken har stått sjøboder eller lagerskur på dette området hvor nybygget skal oppføres.  De har enkelt og greit valgt en form som er basert på bygningens totale bruk og kravet til dagslys. For dem er et mangfold i bystrukturen et gode.

Betongkapitalisme

Debatten går på den lukkede facebooksiden "Gamle Haldenbilder". Den dreier seg også om byutvikling og hvilken vei vi skal gå.

HA har kontaktet flere av debattantene og fått deres godkjenning i å publisere deres innspill.

Sverre Stang går hardt ut, og han står for hvert ord.

- Betongkapitalistene herjer - tilsynelatende uten motbør. Flate tak og grå vegger, det er noe å feste blikket på, det!

Byarkitekt

Og Sverre Stang fortsetter: - Det Halden trenger, og som nå Fredrikstad kommune får, det er en byantikvar! Særpreget roper etter en kvinne eller mann som forstår hva et særpreg er. Sementblandere har vi nok av.

Overfor HA legger han til: - Ser du fra Nordsiden, så er elva innebygget. Det er et viktig moment mange har oversett, sier han og mener det kommer av at mange av de som styrer i kommunen vår ikke har følelse for byen vår fra gammelt av.

Byutvikling

Øivind Arneberg er en av dem som er opptatt av byutvikling. Han mener dette: - Er ikke bare Storgata som er et trist syn. Når man ser at Spenst skal bygge et "glasshus" nede mellom Tista og gamle Rema/ sukkerlageret, kan man lure på hvor byarkitekten er. Skal man bygge noe der, så hadde det passet bedre inn med ett bygg som ser ut som et lagerbyg /båthus ,som står mer i stil til annen bebyggelse i området.

Fortidsminneforeningen

Leder Jens Bakke i Fortidsminneforeningen sier foreningen ikke har behandlet denne saken, men Jens Bakke personlig synes ikke det planlagte nybygget er spesielt spenstig. Et annet moment er at elvefronten bygges inn.

Halden går altså motsatt vei som Drammen, for i Drammen brukes millioner av kroner for å få åpnet elvefronten igjen.

En annen ting er at Bakke synes tre etasjer på Spents-huset blir for høyt. At det ikke blir sjøbodstil har ikke Jens Bakke så mye imot. Det viktigste er at det er kvalitet på arkitekturen.

Han venter i spenning på arkitektens tegninger som blir klare innen 14 dager.