Når siste punktum settes her er klokken 22:10. Tidligere i dag har vi gjennomført et kommunestyremøte som varte i 7,5 timer og dette er faktisk det første kommunestyremøtet som er avholdt siden 12. februar. Landet har vært «stengt» i ganske nøyaktig en måned, men nå som ordinær politisk møtevirksomhet begynner igjen føler jeg at samfunnet begynner å strekke på seg og riste av seg døsen. Det er mange dyktige folkevalgte som fortjente hvilen sin i kveld.

Vi jobber i en usikker tid og mange er usikre på hvordan vi skal komme ut på andre siden og hvordan ting vil se ut når vi kommer dit. Dette var en gjennomgangstone i dagens kommunestyremøte og flere av sakene omhandle nettopp hvordan vi kan trygge næringsliv og sikre en positiv utvikling i kommunen. Dette er ting vi som politikere alltid er opptatt av, men pandemikrisen tvinger oss til å se på det med fra en ny og utfordrende vinkel.

Først og fremst er vi veldig glade for at kommunestyret besluttet å gi støtte til Allsang på Grensen også i perioden 2020-21. Jeg mener det er svært viktig med denne forutsigbarheten for arrangørene at vi ønsker dem velkommen også i fremtiden, selv om det ser noe usikkert ut med tanke på årets arrangement. Det er fint å se at flertallspartiene i Halden er fleksible og klarer å danne flertall sammen med Høyre når de ikke klarer å finne sammen i posisjonen.

Vi er glade for at det ble gitt betingelsesløs støtte til Smart Innovation. Også her ble flertallet sikret med støtte fra opposisjonen etter at flertallspartiene fremmet forskjellige forslag som var i konflikt med hverandre. Smart Innovation er en svært viktig, internasjonal aktør som jobber med morgendagens teknologiske løsninger som skal gjøre livene våre litt enklere, bedre og mer miljøvennlige. Vi heier på dem og ønsker at de skal få sprudle og få fritt utløp for sin kreativitet. Vi er stolte av å ha dem i Halden.

I det siste har vi også sett et utvidet engasjement rundt utvidelse av Tistedalshallen. Roy Moberg har for eksempel presentert sine tanker. Synlig engasjement rundt konkrete saker vi jobber med i kommunestyret er noe av det flotteste jeg ser som lokalpolitiker. Høyres syn har vært kjent siden før valget. Så fort vi har satt spaden i jorden på Os, vil vi arbeide hardt for en utvidelse av Tistedalshallen. Jeg forstår at det kan virke som en mager trøst, men jeg håper allikevel på å bli trodd når jeg sier at jeg er svært glad for TTIFs utrettelige arbeid med å finne løsninger for prosjektet sitt. Vi trenger en større hall i Tistedal.

Vi i Høyre ønsker allikevel ikke å gå for en løsning i Tistedal som kanskje kan føre til en nedskalering eller forsinkelse av arenaalternativet på Os. Vi trenger en arena i sentrum for å bidra til aktivitet og gode møteplasser i hjertet av kommunen. Derfor vil vi sikre oss dette i første gang. Dette er ikke til forkleinelse for Tistedal, men når Per-Kristian Dahl omtaler Tistedalen som distriktshalden i kommunestyret, tør jeg også å gjøre det her. Selvfølgelig med den største respekt og glimt i øyet.

Os ble også diskutert i dag, og det kan være greit å påpeke at vi nå ikke vet hva prosjektet vil koste, eller hvordan det vil se ut. Nå er ny arkitektkonkurranse utlyst og de blir spennende å se hvilke løsninger vi blir presentert. Det som i alle tilfeller er klart, er at det ikke blir noen ny skole for ungdomsskoleelevene våre i denne perioden. Rødsbergs skjebne er skjøvet helt ut i mørket og elever må busses til Folkvang for en betydelig lengre periode enn det som var planlagt. Det har både en menneskelig og økonomisk kostnad. Vi i Høyre er åpenbart skuffet over dette, men den skal vi svelge.

Den siste saken i dagens møte handlet om hva kommunen kan gjøre for å hjelpe næringslivet i den spesielle situasjonen vi står i nå. Det kom mange gode innspill, men for Høyres del påpekte vi det triste faktum at alt har stoppet i kommunen. Dette er ikke koronabetinget, men var like aktuelt i februar. Det er svært lite aktivitet som vitner om utvikling, og det smerter litt ekstra når vi hadde så mye på gang. Det blir ikke noe bygging av ny skole, entreprenører som ønsker å bygge hus får ikke lov fordi alle tiltak stoppes i påvente av at arealplanen skal rulleres. Sentrumsplanen følges ikke fordi tiltak som er innenfor sentrumsplanen får ikke tillatelse.

Det er fattet et politisk vedtak om at dagens arealplan skal gjelde, men så skjer ikke. Vi har ikke en politisk ledelse i kommunen som virker nevneverdig bekymret over dette. Jeg savner en politisk ledelse som står samlet om en stødig utvikling for både næringsliv og innbyggere. En politisk ledelse med visjoner og konkrete ideer for hvordan man skal komme dit.

Når det er sagt er det positivt å se at det er mulig å skape flertall sammen med Høyre, slik vi så i går. Vi vil fortsette å jobbe for de løsningene vi tror på og som vi gikk til valg på. Sammen med partier fra posisjonen kan vi få til veldig mye bra. Vi fikk en liten smakebit på det i ettermiddag.

Med ønske om en fortsatt god vår.

Fredrik Holm

Gruppeleder, Halden Høyre