– Vi kommer til å være mye strengere enn foreldrene våre

GENERASJON SELFIE: Disse undommene bruker all sin tid på sosiale medier og innrømmer at det påvirker dem. Fra venstre: Tim Brynildsen, Oda Kaurin, Natalia Wasiak, Shine Nduwimana, Kine Marie Hult. Halden videregående skole.

GENERASJON SELFIE: Disse undommene bruker all sin tid på sosiale medier og innrømmer at det påvirker dem. Fra venstre: Tim Brynildsen, Oda Kaurin, Natalia Wasiak, Shine Nduwimana, Kine Marie Hult. Halden videregående skole. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Med ett unntak bruker denne gjengen all sin tid på sosiale medier, men kommer ikke til å tillate sine egne barn det samme.

DEL

– Vi er faktisk den første generasjonen som har vokst opp med tilgang på sosiale medier gjennom hele livet. Vi er de første med den erfaringen og det er vi som tester ut. Andre generasjoner har ikke opplevd det samme, sier Tim Brynildsen.

– Barnet mitt kommer aldri til å få en iPad

Vi treffer han sammen med Oda Kaurin, Kine Marie Hult, Shine Nduwimana og Natalia Wasiak i et grupperom på Porsnes for å snakke om de unges forhold til sosiale medier.

Det er snapchat og Instagram som er de to mest populære plattformene. Selv om de er helt avhengige av sosiale medier, er de krystallklare på at de som vet hva dette dreier seg om, kommer til å bli mye strengere med sine barn, enn det deres egne foreldre har vært.

– Barnet mitt kommer i hvert fall aldri til å få en iPad til jul, smiler Natalia.

– Og når jeg ser gjennom gamle Facebookposter, for eksempel noe av det jeg la ut på ungdomsskolen så forsto jeg ikke alltid konsekvensene. Det er ofte jeg har tenkt at: «Mamma, hvorfor stoppet du meg ikke fra å legge ut dette», sier Kine Marie.

Ungdommene vet godt hvilke utfordringer som følger med sosiale medier og mye tyder derfor på at de kommer til å være mye mer bevisste når de en dag blir foreldre selv.

Dårlig påvirkning

Men hvor mye tid bruker dagens ungdom på sosiale medier? For gjengen HA snakker med er svaret enkelt.

– Det er mange timer. Hele dagen. Egentlig all tid bortsett fra når vi sover eller dusjer, svarer de.

Men en i gruppa skiller seg ut. Den eneste gutten, Tim.

– Jeg bruker faktisk mindre og mindre tid på sosiale medier. Det er et bevisst valg fordi jeg merker at det påvirker meg på mange måter, man blir avhengig av telefonen hele tiden og jeg tror ikke det er så bra, sier han.

Han sier også at han reagerer på at folk tar fram telefonen når man har en samtale og at han synes det er uhøflig.

Jentene gir han rett i det.

– Besteforeldrene mine kan for eksempel si at du ser jo bare ned i den telefonen hele tida. Det er en uvane at man må ha telefonen hele tida, innrømmer Oda.

Opplever stort press

Det er ingen tvil om at sosiale medier skaper et press. Jentene forteller at de er redde for ikke å se bra ut på bilder de legger ut og at de aldri ville lagt ut et bilde av seg selv uten sminke.

Dersom de får få likes eller kommentarer kan de bli nervøse for at det er noe galt med bildet og velger kanskje å slette bildet eller stenge kommentarfeltet under bildet.

De legger dessuten ut bilder uten tekst, fordi de er redde for å skrive noe feil, eller dumt.

– Det handler mye om oss selv. Man vil vise at man ser pen ut, lever det perfekte livet og gjør morsomme ting sammen med mange andre, sier de.

Men de er fullt klar over at dette ikke alltid representerer virkeligheten.

BLIR STRENGERE: Shine Nduwimana, Kine Marie Hult, Tim Brynildsen, Natalia Wasiak og Oda Kaurin tror de kommer til å bli strengere enn deres egne foreldre har vært.

BLIR STRENGERE: Shine Nduwimana, Kine Marie Hult, Tim Brynildsen, Natalia Wasiak og Oda Kaurin tror de kommer til å bli strengere enn deres egne foreldre har vært. Foto:

– Hvis jeg har vært ute et sted, så legger jeg kanskje ut 30 sekunder som ser bra ut, mens fakta kanskje er at jeg har kjeda meg hele kvelden, forklarer Oda, og fortsetter:

– På samme måte får jeg kanskje en melding på snapchat fra noen venner som ser ut til å ha det kjempegøy, mens jeg sitter hjemme og føler meg skikkelig ensom. Men så er det bare det ene øyeblikket hvor filmen eller bildet ble tatt som er bra.

– Alt dette skaper veldig stort press. Særlig er det mange jenter som sliter. Det blir mer og mer psykiske lidelser. Man sammenligner seg med andre og det er press for å få 100 eller 200 likes, sier de.

De sier at man ofte legger ut bilder når man er pen i kjole eller er på ferie.

– På Instagram ser det ut som jeg har pyntet meg hele tiden, men jeg vet jo at jeg oftest går i joggebukser, innrømmer Oda.

Vrangforestilling på livet

De har latt seg påvirke av blogger og følt press fra de var ganske unge.

– Jeg var ekstremt opptatt av å lese blogger allerede fra jeg var ti år gammel. Ville ha de samme genserne som jentene på bloggene jeg leste, dra på ferie til de samme stedene også videre, sier Oda.

De er enige om at selv om gutter også kan føle press, så er det likevel litt enklere for dem.

– Gutter kan legge ut tullebilder og stygge bilder, men det er nok flere gutter enn vi tror, som føler presset også, selv om de tar det litt roligere, mener de.

Når det gjelder jentene, sier de at det er så mange pene jenter som ser ut til å ha alt på stell i sosiale medier, og at de selv føler de ikke når opp til dette, selv om de vet det ofte ikke er ekte. De tenker, hvorfor er ikke jeg sånn, så prøver man å oppnå det samme og kommer inn i en ond sirkel.

– Det gir vel egentlig en vrangforestilling på hvordan livet er, kommenterer Tim, og jentene er enige.

Ensom uten smarttelefon

De forteller også at de lever parallelle liv. Et med venner, et med familien, et på sosiale medier også videre. De har foreldrene som venner på enkelte sosiale medier, men har også andre brukere, som foreldrene ikke ser.

De sier også at personer kan være helt annerledes i virkeligheten, enn de framstår i sosiale medier. Kanskje tenker man at person ikke er min type i det hele tatt, mens når man treffer personen så er vedkommende veldig ålreit likevel.

Tim har klart seg uten telefon og sosiale medier i perioder og Oda, som innrømmer at hun preges veldig av sosiale medier, gjennomførte også et eksperiment hvor hun var uten smarttelefon en periode.

– Jeg hadde bare «trøkktelefon» i en uke. Jeg følte meg helt ensom, selv om jeg snakket med flere mennesker enn vanlig, forteller hun.

700 dager på rad

Å klare seg uten telefon er ikke noe tema. De er for eksempel opptatt av strikes, antall dager de har snappet med venner på rad. Og skulle man av en eller annen grunn ikke ha nettilgang finner man løsninger.

HA-ung er for alle 

– Idrettsgjengen var på tur uten å ha nettdekning. Da var det mange som lånte bort passordene sine for ikke å miste strikes. Selv har jeg en venninne som jeg har 700 strikes med, altså at vi har sendt snap til hverandre 700 dager på rad, forteller Kine Marie.

Mindre mobbing

Sosiale medier er også en mobbekanal, men ungdommene HA snakker med opplever ikke det som noe problem.

– Det er sikkert noen som er mobbeofre. Men det er mindre mobbing nå.

– Det var et større problem da vi gikk på ungdomsskolen. Da kunne folk skrive stygge ting på nettet, men nå er vi litt mer voksne og kanskje i ferd med å finne oss selv. Man har sitt eget liv, er tryggere på seg selv og ikke så opptatt av å hakke på andre, mener de.

I det siste har det også vært mye fokus på hacking og at private bilder har blitt stjålet. Det er ikke noe ungdommene har så stort fokus på, men jentene innrømmer at de hadde blitt stresset om de ble hacket.

– Det handler jo ikke bare om bildene, men om private samtaler man har hatt, og som man ikke ønsker å dele med andre, understreker Natalia og Kine Marie.

Det er ingen tvil om at Tim er den lugneste i gruppa også på dette området.

– Det hadde ikke vært noen krise om det ble stjålet bilder. Om det hadde blitt spredd et nakenbilde av meg, så tenker jeg at det er fire milliarder mennesker på jorda som har samme kropp som meg, sier han, mens jentene mener at han nok er mer chill og trygg på seg selv enn de aller fleste.

Også mye positivt

Selvsagt finnes det også mye positivt med sosiale medier.

– For eksempel at man kan ha kontakt med venner og familie som bor langt unna, nevner Shine.

De poengterer også at det er suverent med sosiale medier for å dele informasjon, både i grupper for lag og foreninger, klassen også videre.

– Det er den beste måten å gi lekser og andre beskjeder på. Dersom man bruker mail og sånne gammeldagse ting får vi det ikke med oss. Men når man gir beskjed via sosiale medier, så får alle det med seg med en gang, understreker de.

Artikkeltags