Nyttårsfeiringen bød på både moro og alvor hos familien Pettersen

Nyttårsfeiringen hos Gry (49) og Martin (50) Pettersen i Lektor Adlers gate ved Skomagerslottet i Halden bød på alt fra spill og latterkuler til politiske og romantiske tilbakeblikk.

DEL

Da Halden Arbeiderblad blir tatt inn i stuen til haldenserne Gry og Martin Pettersen på nyttårsaften, rettes oppmerksomheten raskt mot familiens juletre. I stedet for det tradisjonelle grantreet, har de kappet av toppskuddet til et furutre og satt det pent på plass i et av hushjørnene. Rett i nærheten står også en juledekorert kaktus.

Toppskuddet til et furutre har utgjort familien Pettersens juletre i år.

Toppskuddet til et furutre har utgjort familien Pettersens juletre i år. Foto:

I ventetiden før nyttårsmiddagen, spilles det kortskalle og skrattes kontinuerlig. De voksne synes det er stas at ungdommen vil bli til middag, før de vil bevege seg videre til en litt yngre forsamling.

Omsider står maten klar på langbordet.

Mens pinnekjøtt, rabbestappe og kokte poteter blir sendt rundt bordet, skåles det i flere omganger. Det skåles for et forbigått 2019, og 2020 ønskes velkommen.

Hva skjedde egentlig i 2019?

Med tanke på året som har gått, begynner de 13 haldenserne gradvis å diskutere høydepunkter og hendelser over de 12 siste månedene. Her dukker det opp litt av hvert.

Vertinne Gry Pettersen og hennes svigerinne Hilde Lundberg (48) har blant annet opplevd en utvikling i 2019 når det kommer til miljøbevissthet og grønne tiltak. Både nasjonalt og personlig.

Mer miljøbevisst

– Når vi først begynte å snakke om menneskeskapte klimaendringer og klimakvoter, var det jo mange som var skeptiske. Og folk som gjorde drastiske miljøtiltak, så vi kanskje på som litt overdrevne. Nå må du ikke være fanatiker for å ville gjøre en innsats for planetens ve og vel. Det siste året har jeg selv fått en helt annen innstilling når det kommer til miljødebatten, og jeg er mer miljøbevisst. Hva gjør jeg i hverdagen som kan bidra til miljøskader? Hva kan jeg endre? Jeg håper vi vil se fler og fler i vår generasjon i 2020 som våger å gjøre endringer for å motvirke store miljøkonsekvenser, sier Gry Pettersen.


Fra venstre: Vertinne Gry Pettersen og hennes svigerinne Hilde Lundberg

Fra venstre: Vertinne Gry Pettersen og hennes svigerinne Hilde Lundberg Foto:

Gjenbruk: mer og mer hipt

Flere familier opplevde på julaften i 2019 at tenåringene i familien mottok gaver fra venner kjøpt gjennom gjenbruks-apper. Alt fra mobildeksler til Levis-bukser.

– Gjenbruk er jo også akseptert på en helt annen måte nå. Mye av dette tror jeg har skjedd i 2019. Det er i hvert fall det første året jeg ser min sønn som er 16 år gammel handle seg klær fra bruktbutikker. Og jentene på hans alder klikker seg jo inn på gjenbruks-apper daglig, sier Hilde Lundberg.

2019 sine skandaler innen rettssikkerhet

Blant de 11 gjestene hjemme hos Gry og Martin Pettersen på nyttårskvelden, sitter Tom Mathisen. Han virker til å være forholdsvis fornøyd med året som har vært. Men som advokat er det et par tragedier innen norsk rettssikkerhet han ikke helt klarer å glemme. Og han mener vi har mye å lære fra disse feiltrinnene.

I 2019 har vi oppdaget at Norges rettssikkerhet ikke alltid er så bra som vi kanskje tror. Vi har for eksempel blitt dømt for brudd på menneskerettigheter i forhold til barnevernssaker. Jeg tenker at dette er en ting vi bør rette fokus mot i 2020. Vi kan ikke ta for gitt i Norge at alt slikt står sterkt. For det gjør det ikke, sier Tom Mathisen.

– Også den store NAV-skandalen. Det er jo en tragedie. Disse to tilfellene viser at domstolenes oppgave som en kontrollmekanisme overfor forvaltningen i Norge må taes på høyeste alvor, og at de rett og slett må skjerpe seg. Jeg har et håp om dette for 2020, sier han mens han fortsatt jobber med desserten.

Halden-idretten

Nexans-arbeider Anders Henrik Blå og kjæresten Trude Landsverk var også invitert til Lektor Adlers gate. Anders Henrik synes de siste årene i Halden har vært nervepirrende for idretten og håper å se forandringer i debatten rundt idrettsklubbenes fasiliteter i 2020.

– I Halden har vi hatt tre eliteserieklubber det har sett skummelt ut for på grunn av mangel på midler til fasiliteter. Halden skal jo være en fremtidsrettet kommune. Jeg håper vi kan se i 2020 et kommunestyre som legger mer vekt på å prioritere utbygging av fasiliteter for flere av byens idrettsforbund, sier han.

Spent bestefar

Når vi spør Martin Pettersen, vert for kvelden, om han kan nevne noen høydepunkter fra 2019, har han svaret klart. Han og konen Gry venter nemlig spent på sitt første barnebarn som kommer i mars.

– September 2019 var det største høydepunktet. Da fikk vi vite at vi skal bli besteforeldre. Det er noe vi gleder oss helt enormt til. Det skal bli så utrolig koselig. Virkelig stort, sier han stolt.

Romantikk

To av gjestene til familien Pettersen rødmer litt når HA spør hva de synes har vært det beste med 2019. Det anes en ganske fersk romanse.

Gro Ravin møtte sin store flamme Lars Huseby i 2019 og ser på dette som det desidert største høydepunktet fra året som gikk.

Gro Ravin møtte sin store flamme Lars Huseby i 2019 og ser på dette som det desidert største høydepunktet fra året som gikk. Foto:

Gjengen forteller at de vil stå i Haneparken klokken 00.00. Dit går alltid Gry og Martin Pettersen for nedtellingen når de feirer nyttårsaften hjemme.

Artikkeltags