Nytt tilsyn ved IFE i gang: – Kan virke som om Strålevernet har konkludert på forhånd

IFE-direktøren er kritisk til framgangsmåten til Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

DEL

Etter at en tidligere ansatt for vel et år siden varslet om avansert juks for flere år siden ved deler av forskningen ved Institutt for Energiteknikk (IFE), har Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) iverksatt tilsyn av reaktoren.

IFE har satt i gang en uavhengig gransking for å samle fakta og sikre relevant dokumentasjon.

I løpet av granskningen kom det fram at ytterligere tre forskningsprosjekter ved Haldenreaktoren også kan ha vært utsatt for misligheter. Onsdag var DSA i Halden som del av det nye tilsynet av reaktoren.

Det melder NRK.

– Vi har vært åpne

Med seg hadde Strålevernet journalister fra NRK, og presseoppbudet er noe av det IFE-direktør Nils Morten Huseby reagerer på. Han påstår at IFE ikke hadde fått beskjed om at media kom til å være til stede.

– Myndighetene kommer med media på slep og uttaler at de er i tvil om sikkerheten har vært ivaretatt. Det er jo det de skal finne ut av, og da kan de ikke konkludere på forhånd. Vi lurer på hva de ønsker å oppnå i forhold til sikkerheten med en slik framgangsmåte, sier han til NRK.

– Vi er opptatt av å beskytte varslerne og våre ansatte som jobber med denne saken. Jeg mener at det kan føre til at de som har varslet, blir redd for å møte tilsynsmyndighetene, uttaler Huseby videre.

Han sier at IFE har vært åpne og lagt fram all dokumentasjon som DSA har etterspurt i forbindelse med tilsynet.

– Det som har hendt er svært uheldig. Selv om jukset ligger tilbake i tid, er vi opptatt av å komme til bunns i saken. Vi har selvfølgelig ikke noe imot at de kommer på tilsynsbesøk til oss, sier direktøren.

– IFE har skapt usikkerheten selv

Det er ikke avklart om jukset i de tre siste sakene har medført en sikkerhetsrisiko ved reaktoren i Halden eller hos de kundene som har mottatt dataene, skriver NRK.

Avdelingsdirektør Kristin Frogg i DSA sier at de fikk informasjon om de nyeste sakene for to uker siden.

– IFE varslet oss på telefon der de sa de ikke lenger kunne utelukke at dette hadde hatt sikkerhetsmessige konsekvenser. Så det var jo instituttet selv som gjorde oss ekstra bekymret, sier Frogg til NRK.

Frogg har ikke forståelse for uttalelsene til Huseby om presseoppbudet under tilsynet onsdag.

– Vi ble oppringt av NRK med tanke på et intervju når vi skulle på tilsyn her i dag. Vi sa ja til et kort intervju og dette informerte vi IFE om. Så dette visste IFE om, sier avdelingsdirektøren.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken