Verden forandrer seg. Menneskenes vaner også. Gårsdagens konsepter er ikke like bærekraftige som de var. Den erkjennelsen har vi i HA tatt innover oss. Derfor gjør vi nå en tydelig forandring på produktene og måten å jobbe på.

Vi gir enda mer digital gass. For deg som abonnent, vil det bety et synlig og tydelig bedre digitalt tilbud enn det du betaler for i dag. Det betyr flere og bedre nyheter. Det betyr også mindre papir. Fra og med tirsdag 7. mars vil HA komme med papirutgave fire dager i uka i stedet for seks. Tirsdager og lørdager vil du ikke lenger få HA i postkassa di. Men til gjengjeld vil du få en egen ny digital HA-utgave hver eneste dag som du kan bla i fra start til slutt akkurat som papiravisen. Også på søndager. Det er derfor vi har kalt den HA7.

Det er flere grunner til at HA gjør dette. Viktigst er at vi tilpasser oss lesernes behov. I mange år har papiropplaget i avisbransjen sunket. Den siste tiden har nedgangen aksellerert. Samtidig får HA og så å si alle andre norske lokalaviser flere abonnenter. Vi har nå snart 500 flere enn for ett år siden. Alle disse er abonnenter som bare vil betale for det digitale tilbudet vi gir dem.

Gledelig nok får også flere og flere av våre papirabonnenter øynene opp for at de har tilgang til alt vi tilbyr dem digitalt. Mange leser derfor HA nå både på nett og papir. Men fremdeles er det cirka 1.600 abonnenter som ikke bruker alt de betaler for. Nå oppfordrer jeg dere til å ta det digitale skrittet. Det kommer dere ikke til å angre på.

HA7 vil være tilgjengelig for alle abonnenter klokka 20.00 hver eneste dag. Det vil være en egen variert avisutgave av det beste stoffet vi har publisert på hjemmesiden vår i løpet av det siste døgnet, og flere helt blodferske nyheter. Her vil du finne nyheter, sport, kultur, meninger, småstoff og annonser. Alt pakket inn som en avis det er enkelt å bruke. HA7 vil være ekstra godt egnet for deg som liker å bruke smarttelefon eller nettbrett.

HA7 lanseres allerede i dag for abonnenter. Vi har stor tro på dette produktet. Ikke-abonnenter vil fort forstå det dersom de sier ja takk til tilbudet vi nå gir dem med å prøve HA som digital kunde for 49 kroner fram til etter påske. HA7 er både et positivt svar til alle som bare vil lese HA digitalt, og en erstatning til alle abonnenter som er vant til å få papiravisa seks dager i uka.

Les HA7 her!

Vi gir som sagt digital gass, men utvikler også papiravisa. Når tirsdager og lørdager fra 7. mars blir papirløse for abonnentene, gjør vi mandags- og fredagsavisene tykkere og bedre. Og du vil fremdeles få alle vesentlige nyheter på papir. Men ikke hver dag.

Mange er glade i helgestoffet vårt på papir. Slapp av. Det forsvinner ikke. Fra og med 10. mars vil fredags-HA bli 16 sider tykkere enn i dag. Du vil få en fyldig helgebolk med reportasjer, intervjuer, kryssord, quiz og alt du er vant med – helt bakerst i avisa. Der vil du også finne radio og tv-sider for hele helga. Du kan gjerne spare den delen av HA til resten av helga, hvis du vil...!

Det vil også bli flere nyheter på papir i mandagsavisa enn tidligere. Også sport. Vi har fått bedre deadline på søndager slik at vi får med mer av det som skjer på sportsfronten søndag kveld.

Jeg forstår at en del lesere vil savne papiravisa på tirsdager og lørdager fra og med 7. mars. Det vil særlig gjelde våre mest trofaste eldre abonnenter. Vi skal gjøre alt vi kan for å hjelpe dem til å ta i bruk alt det de betaler for. Internett har vært tilgjengelig for alle i 20 år. Stadig flere eldre mennesker bruker nettbank og er fortrolige med smarttelefoner og internett. Vi kommer til å være svært tilgjengelige den nærmeste tiden for å gi starthjelp. Jeg oppfordrer også barna til eldre lesere som er usikre og uerfarne, til å hjelpe dem i gang. Det er lett!

Jeg har skrevet det før, og jeg gjentar; det har vært tøffe tider i norsk avisbransje de siste åra. Avisene har mistet mange papirabonnenter. Men verst har det vært med annonseinntektene de siste fire åra. Da jeg kom til HA i 2009, omsatte avisa for 65 millioner kroner i året. Nå er vi snart nede i halvparten. Det er dramatisk.

Det er dyrt å trykke og distribuere papiravis seks dager i uka. Det utgjør cirka en tredel av utgiftene våre. Når vi i tillegg opplever at vi blir færre i redaksjonen, kommer vi til slutt til et punkt der det ikke lenger blir mulig å gi både digital gass for å møte lesernes ønsker og behov, og å fylle papiravisa hver dag. Grepet vi nå gjør er derfor et veiskille. Nettet vil være stedet for alle som ønsker å lese HA hver eneste dag. Det vil merkes.

HA er en av de første avisene som gjør dette. I Amedia-konsernet er vi en av to aviser som går i bresjen for en så synlig digital satsing. Den andre avisa er Fremover i Narvik. Vi som jobber i disse to avisene er selvsagt spente på mottakelsen.

Framtida er digital. Det er det som vil være bærekraftig. Amedias 70 aviser opplever alle som én digital abonnementsvekst. HA har opparbeidet seg en god digital posisjon. Vi tror også at merkevaren vår i Halden fremdeles er sterk.

Vi håper du fremdeles vil følge oss. Lenge. Både på nett og papir. Ikke minst bør du prøve HA7 allerede nå. Den er gørbra!