Vindmøllestriden blusser opp

43 vindmøller kan bli en realitet i Vestfjella i Aremark, 11 færre enn ved forrige prosjekt. Bildet er fra vindparken i Töftedal på svensk. Arkivfoto: Anders Johansson

43 vindmøller kan bli en realitet i Vestfjella i Aremark, 11 færre enn ved forrige prosjekt. Bildet er fra vindparken i Töftedal på svensk. Arkivfoto: Anders Johansson

Artikkelen er over 6 år gammel

Kampen om vindmøllene i Aremark er ikke over. Langt der ifra.

DEL

For Vestfjella kan likevel få vindmøller.

Et krympet forslag med 43 vindmøller er til behandling i olje- og energidepartementet.

«Det bør bygges vindmøller i Aremark». Det var budskapet da politikere fra Østfoldbenken sammen med lokalpolitikere fra Aremark, og representanter fra Aremark Næringsforum møtte statssekretær Lars Andreas Lunde i Klima- og miljøverndepartementet onsdag.

Tydelige signaler

– Det bør bygges vindmøller. Vi tar signalene fra folkeavstemningen og fra våre respektive partier i Aremark, og de signalene er veldig tydelige, sier stortingsrepresentant Ulf Leirstein (Frp) til NRK.

Leirstein sier videre at Frp, Høyre og KrF støtter vindkraftprosjektet i Aremark.

Det prosjektet som nå er omsøkt er faktisk i mindre skala enn det folket opprinnelig sa ja til. Dette går rett inn i regjeringens klimastrategi om at man skal satse mer på fornybar energi, så her er regjeringspartiene og KrF enige.

I tillegg til Leirstein var Ingjerd Schou fra Høyre og Kristelig Folkepartis Line Henriette Holten til stede på møtet.

Leirstein sier at de alle er enige om at det bør bygges vindmøller i Aremark selv om kommunestyret og Norges Vassdrags- og Energidirektorat har sagt nei.

– Trenger et løft

Fra Aremark deltok Harald Smaadahl, Øystein Toverud, Ole Svendsby og Håkon Tolsby på møtet.

Håkon Tolsby som er fungerende leder i Aremark næringsforum, sier til HA at politikerne har gitt seg selv et problem når de ikke anerkjenner folkeavstemningen.

–De setter seg ut over innbyggerne, og det er ikke bra, ener Håkon Tolsby som for så vidt skjønner argumentet med at vindmølleparken griper inn i miljøet.

– Men det nye forslaget er på 43 vindmøller – som er 11 færre enn det opprinnelige forslaget. De viktige naturområdene som NVE og Vestfjellas venner har pekt på, er tatt ut. De områdene som skal brukes nå, omfatter ikke viktige naturområder, men er skog som enten er hogd eller er under foryngelse, sier Håkon Tolsby som mener at det er en hovedgrunn til å være for vindmøller:

– Aremark trenger et løft nå. Vi trenger mer virksomhet. Både Ap og Venstre sa de skulle snu hver stein for å finne alternativer til vindmøllene. Det eneste de har kommet med, slik jeg ser det, er eiendomsskatt, sier Håkon Tolsby.

– Velter demokratisk prosess

Solveig Toft i Venstre i Aremark er profilert vindmøllemotstander. Hun er fortørnet over den nye utviklingen i saken-

– Jeg er overrasket over at Aremark næringsforum sammen med sentrale politikere forsøker å velte en demokratisk prosess som har pågått over flere år. Denne har gitt et tydelig nei fra kommunestyret og et nei fra NVE, i tillegg til innsigelse fra Fylkesmannen med flere. Jeg er overrasket over viljen til å overkjøre all denne faglige kompetansen, sier Solveig Toft som er opptatt av å få fram sitt syn om at det reviderte prosjektet ikke imøtekommer begrunnelser som er gitt for et ned til vindkraftanlegg i Vestfjella.

– Verken de som er kommet fra Fylkesmannen, Miljødirektoratet, Aremark kommune eller NVE.

– Forskjellen fra Kjølen vindpark er ikke stor. Den nye Aremark Vindpark fører til stort sap av lite berørt natur. Anleggets effekt er redusert med 19 prosent, mens planområdet er redusert fra 19,9 til 13,1 kvadratkilometer. Tre turbiner nærmest bygda i øst er fjernet, men to nye er kommet til nærmere boligfeltet i sør, sier Solveig Toft.

–Det overrasker meg også at Aremark næringsforum kan kjøre dette løpet og motarbeide kommunestyrets vedtak. når de serves av kommunen med blant annet sekretærfunksjon, sier hun.

Ordføreren i ro

Ordfører Geir Aarbu (Sp) er personlig tilhenger av vinmøller i Aremark, men han forholder seg til kommunestyrevedtaket som er mot.

– Jeg forholder meg i ro, men jeg ser at saken er i ferd med å blusse opp igjen. Det er kommet et brev til rådmannen i kommunen fra olje- og energidepartementet, sier Geir Aarbu til HA som vil avvente en eventuell politisk sak til behandling i kommunen.

– Blir det en ny full høringsrunde nå?

– Det tror jeg ikke, men jeg vet ikke sikkert. Selv ønsker jeg ingen ny vindkraftdebatt i Aremark. Nå foregår dette i departementets korridorer. Dersom det kommer en ny sak til behandling i Aremark kommune, er jeg inhabil, så det får eventuelt andre ta seg av.

– Hva synes du om lobbyvirksomheten opp mot departementet?

– At det «lobbes» mot departementet fra både ja-siden og nei-siden er helt greit. Men det er ro her hos meg, sier ordfører Geir Aarbu.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags