Gå til sidens hovedinnhold

Vil viderutvikle Tista som lakseelv

Artikkelen er over 11 år gammel

Nyvalgt leder Kjell-Roger Engh i Tista Grunneierlag håper politikerne vil bidra med penger til å videreutvikle Tista som lakseelv.

Nyvalgt leder Kjell-Roger Engh i Tista Grunneierlag frir til leder Mons Hvattum (SV) i hovedutvalget for nærings- og miljøpolitikk om mer støtte til Tista som lakseelv.

- Vi har kommet et godt stykke på vei, men trenger mer midler til å komme i mål. Det gjenstår fortsatt jobb med utvikle forholdene for laksen i elva, sier Engh.

Søker støtte

Han opplyser at Haldenvassdragets Brukseierforening og Halden Kraftproduksjon stiller opp i arbeidet. Nå har Tista Grunneierlag sendt en søknad til Halden kommune om mer støtte.

- For å klare de mulighetene som ligger i elvas produksjonspotensial for yngel av laks og sjøørret må det bevilges mer midler i fremtiden, forteller Kjell-Roger Engh.

Leder Mons Hvattum (SV) i hovedutvalget for nærings- og miljøpolitikk har stor forståelse for det, men vil ikke forskuttere noe.

- Søknaden med saksframlegg og innstilling fra rådmannen vil komme opp i utvalget. Jeg ser viktigheten med støtte og tror det politisk er positiv vilje til det, men først må vi få saken i hovedutvalget, sier Hvattum.

Imponert

Han understreker at Tista Grunneierlag og ikke minst Arbeidernes Jeger- og Fiskerforening (AJFF) med Kjell-Roger Engh i spissen har vist at man har fått til noe for laks og ørret i Tista.

- Engh tok kontakt med oss politikere i slutten av 1990-tallet. Han fortalte om planene for å få tilbake laksen i elva. Det vil si en lakseelv midt i byen og gjennom et fabrikkområde. Jeg var skeptisk den gang, men fulgte nøye med på det som ble gjort. I dag er jeg imponert over at Kjell-Roger Engh med god hjelp av andre har fått det til, sier Hvattum.

Tirsdag var han på befaring og så hva man har fått til i Lilleelva, som er et sideløp nedenfor fossen og rundt Cathrineholm-området.