Gå til sidens hovedinnhold

– Dette kommer til å bli spektakulært

Artikkelen er over 6 år gammel

Den hvite dame fra Halden tar opp kampen med Kaptein Sabeltann.

Neste sommer er det nemlig duket for en nyskrevet familieforestilling i festningen hvor mytene rundt spøkelset Den hvite dame står i fokus.

Droppet Karl XII

Innehaver av kafeen «Den gamle kommandant», Marita Rognøy, er prosjektleder.

– Jeg har skrevet et grovmanus basert på de ulike mytene om Den hvite dame. Egentlig hadde jeg tenkt å lage noe om Karl XII, men siden jeg jobber i dette huset og det sies at Den hvite dame bodde på kvisten på loftet her oppe, så ble det Den hvite dame i stedet, smiler hun.

– Og det er helt perfekt. For siden historien om Den hvite dame baserer seg på flere ulike myter, så får vi en mye større kunstnerisk frihet, skyter Tomas Adrian Glans inn.

Har fått med seg A-laget

Han er regissør og koreograf og kan fortelle at det blir et musikkspill.

– Vi har virkelig fått med oss A-laget i Norge, smiler Maritas mann, Aasmund Kaldestad, som er sanger og komponist. Han skal lage musikken sammen med pianist og komponist Trond Lindheim.

De kan fortelle at barnebarnet til Inger Hagerup, Hanne Hagerup nå skal skrive ferdig manuset, mens Sverre Magnus Heidenberg er produsent.

Utendørs

– Det kommer til å bli spektakulært. Det skal spilles utendørs på sen kveldstid på grunn av lyseffektene, forteller de.

Håpet er at de kan få satt opp scene og spille forestillingen inne i indre festning. Dette er forhold som de jobber med å avklare med kommandant Dag Strømsæther og Magne Rannestad.

De har store ambisjoner for musikkspillet og håper at det skal bli Haldens svar på Kaptein Sabeltann, Stiklestad og andre kjente spill.

Skjer ikke mye for barn

– Tanken er at dette skal bli en årlig tradisjon og at den skal være av så høy kvalitet at det tåler og spilles om igjen år etter år, men at det etter hvert kanskje vil komme ulike tolkninger, akkurat som det gjør med andre teaterstykker, forteller Tomas Glans.

Det skjer mye for voksne på festningen, men ikke så mye for barn. Det understrekes derfor at dette er en familieforestilling og at den vil passe for barn fra sju år og oppover.

De håper at manuset vil bli ferdig i løpet av sommeren.

To uker hver sommer

– Da vil vi kunne begynne å caste skuespillerne til høsten, forteller de.

Tanken er at forestillingen skal spilles over en toukers periode hver sommer og planen er at premieren blir i slutten av juli 2016 og det spilles inn i august.

En stor produksjon

Produksjonen er godt i gang og nå har de startet jobben med finansieringen.

– Vi har fått 60.000 kroner i tilskudd fra Halden kommune. Det er en betydelig sum og var svært viktig for å komme i gang. Vi har også vært i dialog med scenekunst Østfold, som stiller med scenograf.

Nå må vi jobbe med å søke støtte fra ulike stiftelser og opp mot sponsorer, for dette blir en stor produksjon, avslutter en forventningsfull gjeng.

Nytt puslespill

Som en teaser til neste års forestilling har Kaldestad og Rognøy fått laget et puslespill av Den hvite dame, hvor bildene er tatt av fotograf Vibeke Havenstrøm.

– Det er nå til produksjon i Tsjekkia og tanken er at puslespillet skal lanseres før påske. Med puslespillet vil det også følge en litt historikk rundt Den hvite dame, forteller Kaldestad og Rognøy.

Kommentarer til denne saken